سخنگوی وزارت بهداشت: هیچ خوداظهاری یا مدرکی دال بر بیماری روحی دکتر بخشی در دست نبود پشت پرده خرید و فروش اموال دزدی| دستگیری بیش از هفت هزار مالخر در یکسال! شدیدترین تصادفات رانندگی در کدام استان‌ها اتفاق افتاد؟ (۹ فروردین ۱۴۰۳) دغدغه‌ای برای اقامت زائران نوروزی در مشهد وجود ندارد اهدای عضو به سه بیمار در مشهد زندگی دوباره بخشید (۹ فروردین ۱۴۰۳) اعتراف تبعه خارجی به ۳۰ فقره سرقت سریالی (۹ فروردین ۱۴۰۳) کشف جسد زن غرق شده در گنجگون بویراحمد (۹ فروردین ۱۴۰۳) تردد از کرج و آزادراه تهران -شمال به سمت مازندران ممنوع شد (۹ فروردین ۱۴۰۳) درگیری خونین در قبرستان یاسوج دو کشته برجای گذاشت (۹ فروردین ۱۴۰۳) ورود مسافران به مشهد از ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر عبور کرد | میانگین ظرفیت اشغال واحد‌های اقامتی مشهد به ۴۱ درصد رسید+ فیلم ٣٨ خودرو طی ٢۴ ساعت گذشته در مشهد توقیف شد (۹ فروردین ۱۴۰۳) افزایش تعداد کشته‌شدگان تصادف ۲ خودرو در محور دامغان - جندق به ۹ نفر + تصاویر (۹ فروردین ۱۴۰۳) ثبت نام آزمون‌های ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی از ۱۸ فروردین آغاز می‌شود فروش بلیت قطار‌های نیمه دوم فروردین از امروز آغاز شد (۹ فروردین ۱۴۰۳) فرودگاه مشهد در رتبه دوم پر ترددترین فرودگاه‌های کشور در نوروز ۱۴۰۳ قرار گرفت بانک شیر مشهد در روز‌های کاری ایام نوروز فعال است خدمات‌رسانی به بیش از ۱۰۰۰ مسافر نوروزی در داروخانه‌های هلال احمر خراسان رضوی چرا مبالغ جریمه‌های رانندگی ۵ برابر شد؟ ۴۰ درصد مراجعه کنندگان به داروخانه‌های مشهد غیربومی هستند تصادف مرگبار پژو پارس و سوناتا در جاده‌های سمنان (۹ فروردین ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

انگیزه‌ها و چالش‌های زائران پیاده امام رضا(ع)

  • کد خبر: ۷۹۶۴
  • ۰۹ آبان ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۰
انگیزه‌ها و چالش‌های زائران پیاده امام رضا(ع)
حمید مسعودی پژوهشگر اجتماعی جهاد دانشگاهی
بیش از ۱۰ سال می‌شود که توجه به زیارت پیاده امام رضا (ع) برجسته شده و در سال‌های اخیر این موضوع به دلیل حجم بالای زائران پیاده توجه رسانه‌ها، مدیران و عموم مردم را به خود جلب کرده است. اولین پرسش در این زمینه در حوزه انگیزه و نیت‌های زیارت پیاده است. چرا زائران برای زیارت امام رضا (ع) این نوع حرکت را انتخاب می‌کنند و مصرند که حتما پیاده به زیارت امام خود بروند؟ چه زمینه‌هایی تقویت‌کننده این حرکت است و این اقدام چه پیامد‌هایی برای زائران خواهد داشت؟ در ادامه به شرح این ۳ محور یعنی انگیزه‌ها، زمینه‌ها و پیامد‌های زیارت پیاده امام رضا (ع) پرداخته می‌شود. مهم‌ترین انگیزه‌ای که باعث گرایش به زیارت پیاده می‌شود، علاقه و ارادت به امام رئوف است، و کنشگر اجتماعی، تلاش می‌کند این علاقه را به سنتی‌ترین و دشوارترین شیوه ممکن نشان دهد. در رابطه با زمینه‌ها و پیشران‌های این حرکت، می‌توان گفت حضور زائر در این نوع زیارت زمان بیشتری را برای ارتباط با امامش فراهم می‌کند و همچنین به شیوه زیارتش تنوع می‌بخشد. سختی‌کشیدن و تحمل دشواری‌های مسیر باعث می‌شود زیارت برایش ارزشمند شود و بیشتر قدردان آن باشد. در بُعد اجتماعی زیارت پیاده نوعی کنش جمعی محسوب می‌شود که در آن کنشگر مذهبی نوعی فعالیت گروهی انجام می‌دهد که برایش ارزشمند است. او در محیطی دوستانه و خویشاوندی و همسایگی قرار گرفته و این رویداد را در مسیر سایر رویداد‌های مذهبی همچون مراسم مذهبی محل سکونتش قلمداد می‌کند.
زائران پیاده در مسیر زیارت پیاده با مشکلاتی روبه‌رو هستند که نیازمند بررسی و رفع است. اولین نوع مشکلات زیرساختی است و تکرار بیشتری در سال‌های اخیر داشته است. آن‌گونه که شواهد و قراین نشان می‌دهد، ضعف در ارائه خدمات بهداشتی مانند سرویس‌های بهداشتی و حمام، ضعف در ارائه خدمات اسکان، اقامت و استراحت و ضعف در تردد و جابه‌جایی در مسیر‌ها از مهم‌ترین مشکلات زیرساختی است. این مسائل به ضعف در برنامه‌ریزی و مدیریت منابع بازمی‌گردد. از مسائل و مشکلات دیگر زائران پیاده، ضعف در ارائه موادغذایی است. اگرچه درصد بالایی از خوراک این گروه‌ها به‌صورت مردمی و خودجوش ارائه می‌گردد، کمبود‌هایی نیز در کیفیت و کمیت آن احساس می‌شود. همچنین امکان بروز خطرات در شب برای زائران وجود دارد و در مسیر‌هایی که زیرساخت آن مهیا نیست، امکان بروز مشکلات تردد در روز نیز وجود دارد. در این میان کودکان، خانم‌ها و افراد ناتوان دچار مشکلات دوچندان می‌شوند. به دلیل تجربه کم زائران در پیاده‌روی، مشکلات جسمی و فیزیکی نیز در زیارت پیاده برای آن‌ها به وجود می‌آید که نیازمند مداوا و درمان است.
سنخ دوم مشکلات به ابعاد فرهنگی بازمی‌گردد. زیارت پیاده نوعی حرکت فرهنگی و مبتنی بر مناسک فرهنگی است و در این راستا لازم است از این زاویه نیز به آن پرداخته شود. بُعد عینی و ذهنی فرهنگی زیارت پیاده می‌تواند مشکلاتی را دربر داشته باشد که نیازمند بررسی و اصلاح است. به نظر می‌رسد بُعد رفاهی و اجرایی زیارت پیاده مشکلاتی دارد، ولی بیش از بُعد معنوی و ذهنی آن مورد توجه قرار گرفته است. حضور فعالان و مشاوران فرهنگی، تهیه و توزیع محصولات مناسب فرهنگی و ارائه خدمات فرهنگی در موکب‌ها از مهم‌ترین پیشنهاد‌هایی است که می‌تواند جوانب فرهنگی زیارت پیاده را تقویت کند. با تمام تلاش‌هایی که شده است، انتظار می‌رود زائران پیاده از مناسک‌گرایی به سمت معرفت‌افزایی سوق پیدا کنند. در این راستا بهینه است که برنامه‌ها و محصولات فرهنگی با خلاقیت و جذابیت بیشتری تولید و عرضه شود و بین سازمان‌های متولی زیارت پیاده همچون استانداری، آستان قدس، شهرداری، بهداشت، پلیس و راهداری هماهنگی بیشتری صورت گیرد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->