آغاز تزریق ۲ واکسن جدید کودکان در جنوب کشور تا نیمه اردیبهشت ۱۴۰۳ جزئیات جدید از افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی تحویل ۳۰۱ فضای آموزشی جدید در خراسان رضوی طی یک سال گذشته تربت‌جام و تایباد دارای بیشترین افراد فاقد مدارک هویتی در خراسان‌رضوی هستند خوش بینی حال جامعه را خوش می‌کند اعمال‌قانون ۱۴۲۰ دستگاه خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۱۴ دستگاه خودروی متخلف توقیف شدند (یکم اردیبهشت ۱۴۰۳) برای دکتر محمدتقی صراف شیرازی، چشم امید مادران مشهدی درباره چگونگی آموزش سواد مالی به فرزندان و لزوم آن ترافیک سنگین در بزرگراه‌ها و هسته مرکزی شهر مشهد | فوت راکب موتور سیکلت در تصادف با کامیونت (یکم اردیبهشت ۱۴۰۳) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (شنبه یکم اردیبهشت ١۴٠٣) | افزایش ابرناکی و وزش باد شدید طرح دغدغه‌های شهروندان با فرماندار مشهد برای تهیه مسکن ملی حریق در یک مهمان‌پذیر اطراف حرم رضوی اطفا شد (یکم اردیبهشت ۱۴۰۳) قرعه‌کشی زمین برای خانه‌دار‌شدن ۵۰۰ خانواده روستایی در شهرستان مشهد سرطان روده بزرگ به لحاظ تعداد مبتلا در جایگاه سوم قرار دارد زیرمیزی در کار حقوقی جزئیاتی تازه از کشف نیم‌تن مواد مخدر در تایباد بیمارستان‌های کودک در مشهد خدمات درمانی رایگان به کودکان زیر ۷ سال ارائه می‌دهند
سرخط خبرها

تشیع چگونه ایران را یکپارچه کرد؟

  • کد خبر: ۱۱۲۸۱۲
  • ۲۷ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۵
تشیع چگونه ایران را یکپارچه کرد؟

سجاد راستگو | شهرآرانیوز؛ پس از شکست ساسانیان و سقوط تیسفون و در پی آن فتح ایران به دست مسلمانان، سرزمین ایران سال‌های زیادی در سلطه حکومت‌های غیرایرانی بود. پس از چندی حکومت‌هایی ازجمله صفاریان و طاهریان و آل‌بویه اوج گرفتند، اما نتوانستند ایران را یکپارچه کنند و زیر بیرق خود درآورند.

سلجوقیان در اوج قدرتشان که دوره‌ای کوتاه بود، تا اندازه‌ای به این هدف رسیدند، اما حکومتی یکپارچه که بتواند بار دیگر سرزمین ایران را منسجم کند، نزدیک به هشتصدسال پس از سقوط ساسانیان ظهور کرد. در این زمان بود که مذهب شیعه توانست سرزمین تکه‌تکه‌شده ایران را یکپارچه کند و بار دیگر استقلال را به این کشور بازگرداند. شاه‌اسماعیل صفوی کسی بود که کار ناتمام یعقوب لیث و برادران بویه و شاه‌شجاع و صد‌ها نفر دیگر را به پایان رساند.

شیخ صفی‌الدین اردبیلی، جد شاه‌اسماعیل که نام دودمان صفوی از او گرفته شده است، پایه‌گذار خانقاه صفوی در اردبیل بود. شیخ‌حیدر، پدر شاه‌اسماعیل، مریدان زیادی داشت که به‌دلیل داشتن کلاه سرخ به قزلباش معروف بودند و با سپاهی بزرگ به جنگ با مسیحیان قفقاز می‌پرداخت، اما پس از جنگ با شروانشاهان، حاکمان شروان (جمهوری آذربایجان کنونی) کشته شد.

پس از او مریدانش به دور پسر بزرگش جمع شدند، اما او نیز در بازی‌های سیاسی کشته شد. پس از او شاه‌اسماعیل که سنی نداشت، به گیلان رفت و آنجا از آموزش‌های یکی از عالمان منطقه بهره‌مند شد. پس از چند سال شاه‌اسماعیل نوجوان به آذربایجان بازگشت و به آماده‌سازی مقدمات قیامش مشغول شد. گروه‌گروه قبایل شیعه ترک آناتولی (ترکیه امروزی) به آذربایجان می‌آمدند تا به قیام شاه‌اسماعیل بپیوندند.

در اولین گام، شاه‌اسماعیل حاکم شروانشاهان را که پدر او را کشته بود، شکست داد و سپس با تصرف آذربایجان در تبریز اعلام حکومت کرد و مذهب شیعه را مذهب رسمی نامیده. پس از آن بالشکرکشی به همه مناطق ایران حکومتش را گسترش داد و ایران را یکپارچه کرد. شاه‌اسماعیل با شیعه اعلام‌کردن مذهب رسمی کشور، باعث دشمنی دو همسایه غربی و شرقی شد. عثمانی‌ها و ازبکان شروع به حمله به ایران کردند. شاه‌اسماعیل توانست ازبکان را شکست دهد و با کشتن شیبک‌خان، رهبر آن‌ها، خراسان را از گزند آن‌ها در امان دارد.

پس از دفع ازبکان، شاه‌اسماعیل به‌سرعت به غرب بازگشت؛ جایی که سلطان‌سلیم عثمانی با لشکری بزرگ مجهز به توپ و تفنگ به سمت تبریز در حرکت بود. نبرد در چالدران بین دو سپاه که تفاوت زیادی در تعداد و امکانات داشتند درگرفت و با وجود رشادت‌های فراوان شاه‌اسماعیل و قزلباش‌ها سپاه ایران حریف توپ و تفنگ نشد و شکست خورد. پس از این نبرد، ایران کردستان غربی را برای همیشه و آذربایجان را به‌طور موقت از دست داد. شاه‌اسماعیل ضربه روحی سنگینی خورد و ۱۰ سال بعد، درحالی‌که فقط ۳۶سال سن داشت، درگذشت.

حکومت صفوی نقش بسیاری در گسترش شیعه و همچنین یکپارچه‌کردن ایران داشت. رسمی‌شدن مذهب شیعه باعث شد ایران از خطر تجزیه و اشغال نجات پیدا کند. علاقه شاه‌اسماعیل به ایران نیز امری بود که در استقلال و یکپارچگی کشور مؤثر بود؛ علاقه‌ای که در نام‌گذاری فرزندانش مشهود است؛ طهماسب، سام، بهرام و رستم. طهماسب فرزند ارشد و شاه بعدی کسی بود که با درایت توانست میراث پدرش را حفظ و پایه‌های حکومت صفویان را مستحکم کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->