به گزارش شهرآرانیوز؛ حبیب الله محمدی با تاکید بر اینکه با آبگیری سد ژاوه، این سد به آلودهترین سد کشور تبدیل میشود، اظهار کرد: در شرایط کنونی، آبگیری سد ژاوه به صورت «مرحلهای و اصطلاحاً گامبهگام مدیریتشده»، بازی خطرناک و از پیش باختهای است.
وی افزود: با وجود آلودگی بالای رودخانههای قشلاق و گاوهرود و پس از گذشت بیش از ۱۰ سال، اکنون آبگیری ناگهانی و بیسروصدای سد ژاوه بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی و عواقب فاجعهبار آن در حال انجام است.
به گفته استادیار دانشگاه کردستان، این سد با توجه به مکان یابی اشتباه و ورود فاضلابهای متعدد روستایی، شهری، صنعتی و کشاورزی از حوضه آبریز باعث ورود مواد آلاینده بسیار زیادی شده و آبگیری آن در شرایط فعلی بسیار خطرناک و زیانبار خواهد بود.
وی ادامه داد: متاسفانه تست آبگیری سد ژاوه بدون اخذ موافقت کارشناسان دستگاههای مرتبط و صاحبنظران استان صورت گرفته است، این اقدام علاوه بر نابود کردن زیستگاههای مسیر رودخانه و حریم در فصل گرم سال و تهدید کشاورزی منطقه، منجر به ایجاد مخزنی از آب با کیفیت نامناسب حاوی گاز متان و بوی تعفن سولفید هیدروژن در کریدور هوای شهر سنندج خواهد شد و در صورت استفاده از این آب برای کشاورزی، تهدیدی جدی برای آب و خاک منطقه و بهداشت و سلامت ساکنان به شمار میرود.
محمدی تصریح کرد: از سال ۱۳۹۹ تاکنون (نزدیک به ۵ سال)، مسئولان مربوطه وعده آبگیری و بهبود شرایط و جذب اعتبارات را دادهاند، اما در عمل، نه تنها مسئله ژاوه حل نشده بلکه وضعیت بدتر شده است.
وی اعلام کرد: در آخرین پایش آب ورودی سد ژاوه توسط یکی از اساتید دانشگاه کردستان، فسفر کل ۰/۶۴۷ و ازت کل ۳/۱۹ میلیگرم بر لیتر، توتال و فکال کلیفرم هر دو بیش از cell/ml ۱۱۰۰ گزارش شدهاند که فراتر از حد مجاز است و در صورت آبگیری، سد ژاوه به دلیل بار میکروبی بالا، غلظت بسیار زیاد فسفر و بلومهای شدید جلبکی میتواند به آلودهترین سد کشور تبدیل شود. همچنین پدیده ترموکلاین و لایه بندی حرارتی در این دریاچه می تواند باعث شرایط بحرانی اکولوژیکی در دریاچه به ویژه در فصول گرم شود.
این استاد دانشگاه یادآور شد: با توجه به دلایل علمی قوی و نظرات صریح کارشناسان دستگاههای ذیربط در خصوص مخالفت با آبگیری سد ژاوه در شرایط کنونی، به جد درخواست رسیدگی فوری به منظور جلوگیری از بروز پیامدهای ناگوار این اقدام را داریم.
منبع: ایسنا