زاکانی: فعلا نمی‌توان در مورد مطالبات شهرداری‌ها به طور شفاف صحبت کرد | برگزاری جشن دهه کرامت در سراسر کشور صدور۲ هزار اخطاریه ایمنی ساخت و ساز در برخوردارترین منطقه مشهد رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در مشهد: میدان‌داری مردم در عرصه‌های مختلف کلانشهر مشهد مشهود است ۲ هفته دیگر نخستین اتوبوس برقی شهری مشهد تست می‌شود مشهد در حوزه هوشمندسازی پیشرو است | مطالبه ۳۰ همتی شهرداری مشهد از دولت برگزاری اولین جلسه ملاقات مردمی با شهردار مشهدمقدس در سال جدید ورود بیش از ۴۵۰ دستگاه اتوبوس در ناوگان اتوبوسرانی مشهد طبس، عضو دبیرخانه شهر‌های زیارتی ایران با محوریت مشهد مقدس شد اختصاص ۵۰ میلیارد ریال برای بازسازی آسایشگاه جانبازان قطع نخاعی مشهد رونمایی از پوستر اولین رویداد هفته خلاقیت و نوآوری شهری | اعلام برنامه‌های شهرداری مشهد در هفته خلاقیت فرجام کلنل میهن پرست؛ روایت شش ماه آرمانگرایی نویافته های باستان شناسی «کشف رود» مشهد رونمایی شد شهروند خبرنگار| شهریه مدارس غیردولتی و دغدغه والدین در مشهد مبارزه با جوندگان شهری با راهکارهای جدید شهرداری مشهد برای نخستین بار در کشور ۱۲۰۰ میلیارد تومان برای پروژه‌‎های زودبازده مشهد اختصاص داده شد | سهم هر محله ۱۵ میلیارد تومان سخنگوی شورای اسلامی شهر مشهد: گسترش ورزش در مناطق کم‌برخوردار این شهر الگویی مناسب برای کشور است کوره‌پزخانه‌ها در مشهد احیا می‌شود تاکید استاندار خراسان رضوی بر فراهم شدن زمینه سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری و زیارت
سرخط خبرها

بازاری‌ها گفتند:«ما عید نمی‌خواهیم!»

  • کد خبر: ۳۴۸۳
  • ۲۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۰
بازاری‌ها گفتند:«ما عید نمی‌خواهیم!»
با خاطرات محمود برکچی، یکی از قدیمی‌های بازار فرش

زینبی| محمود برکچی حجره کوچکی کنار مسجد دارد که عبارت «فرش برکچی» را با چسب‌های قرمز رنگ و رو رفته روی شیشه‌اش چسبانده و یکی از نقطه‌های «چ» هم شبیه به بقیه بازار بزرگ مشهد دیگر نیست. هشتادساله است و سال‌هاست که شغل پدرش را زیر همین بازارچه ادامه می‌دهد. او می‌گوید: «پدرم فوت کرده است اما حدود 70سال است که ما در این بازار حجره داریم. بازار از سال40 بازار فرش شد. از قدیمی‌ها بیشترشان فوت کرده‌اند و تعداد کمی هنوز نفس می‌کشند. خاطرم هست پشت ساختمان‌های بازار همه خانه بود که خیلی‌هایشان تخریب و بعضی هم به انبار تبدیل شده‌اند. بازار اینجا به شکل گنبدی و کف آن آجرپوش بود که حالا آسفالت شده است. از شکل مغازه‌ها هم اگر بخواهید بدانید، باید بگویم که همه ضربی بود و حالت گنبدی داشت و بالایش کاه‌گل بود. پایه‌های پهنی داشت که تخریبش کردند و به شکل الان ساختند.» برکچی درباره رفت‌وآمد مردم در اطراف حرم هم این‌طور می‌گوید: «اصل رفت‌وآمد مردم از اینجا بود. خیابان خسروی و ارگ نبود. الان در این بازار یک مسجد هست که از قدیم بوده و بالای آب‌انبار ساخته شده است. حتی مسجدش هم به شکل حیاط‌دار بود. یادم هست که حوضی داشت که آبش را از چاه آب می‌کشیدند و وضو می‌گرفتند که بعد به این شکل تغییرش دادند.

 

زورمان به تخریب بازار نرسید
بازاری‌ها در روال انقلاب نقش مهمی داشتند؛ چه برای تأمین مخارج و چه برای ایجاد همبستگی. بازار فرش هم نقش مهمی در این جریان داشته که برکچی چیزهایی در خاطرش مانده است: «زمان انقلاب بازار را می‌بستند و مبارزه می‌کردند. حتی یادم هست که ولیان نیمه شعبان اینجا را چراغانی کرد و مردم چراغ‌ها را خاموش کردند و گفتند ما عید نمی‌خواهیم.» او درباره تخریب بازار هم این‌طور نظر می‌دهد: «زمان تخریب مردم کمی مقاومت کردند، ولی زورشان نمی‌رسید. اینجا کاروان‌سراها و سراهای زیبایی بود که همه را تخریب کردند؛ سرای سلطانی، محمدیه، ملائکه، مینو، سودمند، سیگاری از آن جمله بودند. هر سرا هم متعلق به صنف خاصی بود. مثلا در سرای ملائکه همه کفش‌فروش بودند یا در محمدیه همه برنج‌فروش بودند. سرای آهن‌فروش‌ها و سرای فیروزه‌تراش‌ها هم بود. هر قسمت بازار یک شغلی داشت اما حالا فقط خاطره‌هایشان در ذهن ما پیرمردهای زیر بازارچه مانده است و بس.»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->