محسن زکریا - هرچه در این سالها به سمت توسعه و پیشرفت رفتیم و فناوری در دسترستر و به روزتری را دیدیم، چشم روی ضررها و آسیبهایی که برای ما دارد بستیم، بنابراین این روزها در حوزههای مختلف با آسیبهای فناوری و پیشرفت هم روبهرو هستیم از آسیبهای فضای مجازی گرفته تا آسیبهای غذایی، البته معتقدم که همواره این استفاده نادرست ما از منابع توسعه است که سبب میشود از یک چیز خوب، قسمت بد آن را به زندگی خود بیاوریم، در این بین اما آسیبهای غذایی و رفتن به سمت غذاهای فستفودی، آسیبهایی برای سلامتی ما به وجود آورده که موضوع حائز اهمیتی است. این روزها در منطقه 11 طرح بررسی الگوی مصرف غذایی و وضعیت تغذیهای خانوارها از سوی مرکز بهداشت شماره 1 مشهد در حال اجراست، اجرای این طرح به صورت پرسش خانه به خانه از سوی کارشناسان این حوزه انجام میگیرد، اجرای این طرح فرصتی شد تا به گفتوگو با کارشناس تغذیه مرکز بهداشت و ناظر در منطقه 11 بنشینیم، تا هم با طرح آشنایی بیشتری داشته باشیم و هم اینکه اطلاعاتی در حوزه اصلاح الگوی مصرف به مخاطبان و شهروندان منتقل کنیم.
فریبا نجفی، کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شماره یک، است. نجفی در ابتدای صحبت ضمن اشاره به اهمیت تغذیه در زندگی و سلامت بیان کرد: با اصلاح الگوی مصرف تغذیه میتوانیم زندگی سالمی داشته باشیم، تغذیه با بروز بسیاری از بیماریها مثل دیابت، فشار خون، چاقی، افزایش چربی خون و... در ارتباط است، طرح بررسی الگوی مصرف غذایی در حال اجراست که وضعیت تغذیه خانوار و فرد را در کشور بررسی میکند، 25 خوشه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا میشود که 7 خوشه آن در مرکز بهداشت شماره یک است، انجام این طرح به صورت یک پرسشنامه است که یادآور مصرف غذایی در 24 ساعت گذشته است، ما در این طرح آماری خواهیم داشت که بدانیم چه مواد غذایی مصرف میشود و میتوانیم در سیاستگذاریهای غذایی آینده استفاده کنیم، در کنار این پرسشگری، راهنماییها و نکاتی که مورد سؤال اهالی منطقه در حوزه مصرف مواد غذایی هم باشد، پاسخ داده میشود و کتابها و فایلهای آموزشی مصرف مواد غذایی هم در اختیار شهروندان قرار میگیرد، اندازهگیری وزن افراد و وزن موادی مثل روغن و قند در دو نوبت انجام میشود تا مصرف عمده خانواده تعیین شود.
نجفی در ادامه درباره مصرف مواد غذایی بیان کرد: ما در استفاده از مواد غذایی سالم مانند سبزیجات، لبنیات و... متأسفانه شرایط خوبی نداریم، این اقلام کمتر از آن مقداری که باید استفاده شود مورد استفاده قرار میگیرد، و موادی مانند روغن، شکر و قند مصرف بالایی دارند، در این بین مواد غذایی فستفودی هم چون نمک بالایی دارند و روش طبخ آن سرخ کردن است خیلی برای مصرف غذایی توصیه نمیشوند، روغن و نمک که زیاد مصرف شود در نتیجه سبب چاقی و اضافه وزن میشود که افزایش فشار خون و چربی بالا را به دنبال دارد که اگر از سنین پایین این کار انجام شود باعث ایجاد یک الگوی غذایی نامطلوب برای فرد میشود و برای بزرگسالی خطرناک است.
نجفی، در بخش پایانی درباره چگونگی اصلاح الگوی مصرف غذایی در جامعه گفت: باید رعایت تعادل و تنوع در الگوی غذایی را داشته باشیم، این دو مورد اصل مهم در مصرف مواد غذایی است و نکته دیگر اینکه تناسب غذایی را با سن خودمان در نظر بگیریم، اگر در سن سالمندی هستیم قطعا الگوی غذایی ما با یک فرد جوان متفاوت است، سعی کنیم که مصرف سبزیجات را به صورت تازه بیشتر در سبد غذایی خودمان قرار دهیم، خوشبختانه در شهری زندگی میکنیم که برای تهیه سبزیجات مشکلی نداریم، ولی متأسفانه مصرف سبزیجات به آن اندازهای که باید باشد نیست، همچنین مصرف قند و روغن و چربی در خانوادههای ما زیاد است که باید کم شود، همچنین به جای استفاده از گوشت قرمز بیشتر از گوشت سفید مانند مرغ و ماهی استفاده کنیم، البته در کنار تغذیه سالم باید ورزش و تحرک لازم را هم برای سلامتی داشته باشیم.