دیدار شهردار مشهد با معاونین وزارت اقتصاد و دارایی به منظور افزایش تعاملات فیمابین بیست و دومین جلسه شورای اسلامی استان خراسان رضوی برگزار شد + فیلم (۴ اردیبهشت ۱۴۰۳) اعمال تخفیف ۵۰ درصدی برای عوارض تجدید بنا‌های تجاری در مشهد ره‌باغ بهشت؛ بهشت آثار تاریخی مشهد ابلاغ دستورالعمل بهره‌برداری و نگه‌داری بوستان‌ها و سایت‌های بانوان در مشهد اراده قاطعی برای توقف فعالیت پیمانکار معدن دیزدر وجود ندارد | چوب حراج به میراثی ۴۰۰۰ ساله معضل تجمع مراکز درمانی در  احمدآباد مشهد با ابزار‌های تشویقی حل می‌شود استاندار خراسان رضوی: روح معنوی اسلام در بناها بروز می‌کند طراحی داشبورد مدیریتی جرائم و تخلفات شهری در مشهد | اولین داشبورد جرائم شهری در کشور آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگ‌ترین دهکده مدرن ورزشی شرق کشور در مشهد افزایش تعداد عرضه کنندگان لباس‌های مستعمل در مشهد درباره شکل‌گیری بولوار شهید قرنی مشهد| قصه ۶۰ ساله «قرنی» تاسیس چند مرکز خلاقیت و نوآوری تا پایان دوره ششم شورای اسلامی شهر در مشهد تخصیص ۴‌میلیارد تومان برای بهسازی پیاده‌رو‌های برخی محلات منطقه ۳ شهرداری مشهد ویژگی‌ شهر ترمیمی وجود المان‌های طبیعی در آن است | المان‌های شهری مشهد به صورت دائم جانمایی شود در یک‌صدوسیزدهمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد مقدس چه گذشت؟ (۳ اردیبهشت ۱۴۰۳) | هر ماه ۱۰ تا ۱۵ دستگاه اتوبوس جدید وارد چرخه خدمات‌رسانی می‌شود تصویب طرح تفصیلی ۲ منطقه منفصل مشهد | پایان بلاتکلیفی ۱۲ ساله قرقی و مهرگان اعمال قانون ۱۶۰۸ دستگاه خودرو حادثه ساز در مشهد | ۶۵ دستگاه خودرو متخلف توقیف شدند (۳ اردیبهشت ۱۴۰۳) جدیدترین آمار ساختمان‌های ناایمن مشهد اعلام شد شهرداری مشهد به حوزه نوآوری و خلاقیت وارد می‌شود+ فیلم تعداد فوتی‌های مشهد در سال ۱۴۰۲ اعلام شد
سرخط خبرها

کشف «کشف‌رود» بیمار!

  • کد خبر: ۶۶۱۳
  • ۱۷ مهر ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۵
کشف «کشف‌رود» بیمار!
سید جلال فیاضی فعال رسانه

«کشف‌رود» همزاد مشهد است؛ رودخانه‌ای ۲۹۰کیلومتری که آبریزگاه جنوبی هزارمسجد و شمالی بینالود است و پس از عبور از مشهد در پل خاتون سرخس به رودخانه هریرود می‌پیوندد و از آنجا به بعد رودخانه تجن نام گرفته است.
کشف‌رود در دهه‌های اخیر گرفتار خشک‌سالی شد و جز در مواقع باران‌های شدید و سیلاب‌ها _ از جمله بارندگی فروردین امسال مشهد_ تقریبا هیچ آبی در آن جریان نمی‌یابد؛ اما در سال‌های اخیر با جاری شدن پساب‌های شهری و صنعتی و تخلیه فاضلاب انسانی در بستر این رودخانه، آنچه در آن جریان دارد، سمی و بی‌استفاده است. «کشف‌رود بیمار» به عنوان بستر فاضلاب و پساب شهری و صنعتی _که از آن برای کشت سبزی و صیفی‌جات استفاده می‌شد و جان انسان‌ها را به مخاطره می‌انداخت_ را شهرآرا کشف کرد!
در ماه‌های نخست انتشار روزنامه شهری شهرآرا (سال‌های پایانی دهه۸۰) با دریافت گزارش‌های مردمی از کشت سبزی و صیفی‌جات در اطراف کشف‌رود و آبیاری آن‌ها با فاضلاب و پساب مسموم جاری در کشف‌رود و توزیع محصولات غیربهداشتی حاصل از آن، این روزنامه کشف‌رود بیمار و بیماری‌زا را سوژه یک جریان‌سازی رسانه‌ای در شهر مشهد قرار داد و هر روز با گزارش‌های مؤثر و تیترهای جنجالی در صفحه اول، توجه مسئولان را به این موضوع مهم شهری جلب کرد. بسیاری از مردم مشهد که شاید تا آن زمان نام کشف‌رود را هم نشنیده بودند، به این موضوع حساس شدند و سبزی و صیفی محصول کشف‌رود در لیست سیاه مردم قرار گرفت. فرماندار وقت مشهد موضوع را جدی گرفت و به چاره‌اندیشی پرداخت. اعتبارات دولتی نیز به آن اختصاص یافت _اگرچه بخشی از آن تخصیص نیافت_ و شهرداری نیز درخت‌کاری بخشی از حاشیه کشف‌رود را در دستورکار خود قرار داد؛ اما نگرانی از کشف‌رود بیمار تا امروز باقی است.
به‌تازگی «کارگروه نجات کشف‌رود» به ریاست استاندار خراسان‌رضوی تشکیل شده و خبر ایجاد فرماندهی واحد برای کشف‌رود حساسیت فعالان رسانه‌ای و مردم را برانگیخته است.
کشف‌رود ابعاد گسترده‌ای دارد؛ تخلیه فاضلاب شهری و انسانی و سرازیر شدن پساب‌های شهری و صنعتی در این رودخانه، از یک‌سو اکوسیستم منطقه را با مخاطره مواجه می‌کند و از دیگر سو کشت سبزی و صیفی‌جات در اطراف آن جان مردم را در معرض خطر قرار می‌دهد. از طرفی معاش عده‌ای را که به کشاورزی در حاشیه رودخانه مشغول‌اند، نمی‌توان از نظر دور داشت. همچنین در صورت تکرار بارندگی‌های فروردین امسال، خطر سیل جان ساکنان حاشیه کشف‌رود را تهدید می‌کند.
هماهنگی دستگاه‌های ذی‌ربط در سرنوشت کشف‌رود، ایجاد فرماندهی واحد همراه با حمایت مدیریت عالی استان، تخصیص اعتبارات لازم و اقدامات مبتنی بر مطالعه، تدبیر و دوراندیشی همراه با نگرش همه‌جانبه می‌تواند چشم‌انداز خوبی را برای کشف‌رود ترسیم کند؛ به‌طوری‌که دیگر نام کشف‌رود برای مشهدی‌ها تداعی‌کننده خطر، بیماری و آلودگی نباشد، بلکه گذشته این رودخانه را تداعی کند که می‌تواند بستر جریان زلال آب و ایجاد فضای مفرح و دل‌انگیز در کنار کشاورزی سالم باشد؛ مشروط بر آنکه اقدامات اخیر مقطعی نباشد و مسئولان پس از چندی آن را به فراموشی نسپارند!

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->