شأن دانش‌بنیانی حفظ شود

بررسی واژه‌های نام‌گذاری سال نشان می‌دهد که سه کلیدواژه مهم «تولید»، «دانش‌بنیان» و «اشتغال‌آفرین» در آن گنجانده شده است، سه کلیدواژه‌ای که به‌هم پیوسته‌اند و می‌توانند سبب رشد و توسعه کشور شوند. اما برای اجراکردن این سه کلیدواژه چه اقدام‌هایی باید انجام شود؟ ابتدا اینکه رشد و توسعه نیازمند بهبود فضای کسب‌وکار است. هر چقدر که بتوانیم محیطی مناسب برای تولید از طریق بهبود فضای کسب‌وکار ایجاد کنیم، این مسئله سبب اشتغال‌زایی و بهبود وضعیت اقتصادی کشور می‌شود.

از سویی دیگر، یکی از کلیدواژه‌های نام‌گذاری سال، «دانش‌بنیان» است. دانش‌بنیان‌ها در حوزه دانش و فناوری مبتکرند و همین موضوع، حمایت از آن‌ها را به ایجاد ثروت و رشد اقتصاد در کشور می‌رساند. تولید دانش‌بنیان جزو مهم‌ترین عوامل در رقابت اقتصادی به‌شمار می‌رود، زیرا تولید اگر بر محور دانش‌بنیان باشد، هزینه کم و کارایی زیادی خواهد داشت. امروزه کشور‌های پیشرفته برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنند تا علاوه بر ارتقای تولید باکیفیت، از هزینه بکاهند.

در این بین باید دقت کرد که حمایت از دانش‌بنیان‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که شرکت‌های واقعی از این حمایت‌ها استفاده کنند. برای اینکه این مسئله تبیین شود، باید اشاره کرد که در مقطعی گرفتن «ایزو» برای واحد‌های تولید و بنگاه‌های اقتصادی اهمیت زیادی داشت و نشان‌دهنده کیفیت و خدمات مطلوب آن‌ها بود. اما بعد از اینکه تعداد زیادی شرکت وارد روند دریافت ایزو شدند، به‌مرور گرفتن ایزو جایگاه گذشته‌اش را از دست داد. ازاین‌رو، در حوزه دانش‌بنیان‌ها باید دقت کنیم که فقط دید کمی‌گرایی به دانش‌بنیان‌ها نداشته باشیم.

براین‌اساس، باید افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان با درنظرگرفتن ملاحظات کیفی صورت بگیرد. هرچقدر بتوانیم این موضوع را لحاظ کنیم، امکان تحقق شعار سال بیشتر مسیر می‌شود. فعالان اقتصادی بر این باورند که تصمیم‌گیران دولتی باید مراقب این قضیه باشند تا از سوءاستفاده‌های احتمالی جلوگیری شود و از بنگاه‌های اقتصادی که شأن و شایستگی لازم را در حوزه دانش‌بنیان دارند، حمایت و پشتیبانی شود.