رئیس جمهور سابق قرقیزستان نماینده جدید سازمان ملل در افغانستان

به گزارش شهرآرانیوز؛ رزا اوتونبایوا در آوریل ۲۰۱۰ پس از یک قیام خونین که رئیس جمهور قوربان بیگ باقی‌یف را مجبور به تبعید کرد، رئیس جمهور موقت کشورش شد. او سال بعد پس از سازماندهی انتخابات جدید قدرت را تحویل داد.

او جانشین "دبورا لیون" کانادایی شده و ماموریت سازمان ملل در این کشور را که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در یک سال پیش به شدت کاهش یافته است، به عهده خواهد داشت.

گوترش گفت که اوتونبایوا بیش از ۳۵ سال تجربه حرفه‌ای در رهبری، دیپلماسی، مشارکت مدنی و همکاری بین‌المللی دارد.

او در سال‌های ۲۰۱۰-۲۰۱۱ به عنوان رئیس‌جمهور، سه بار به عنوان وزیر امور خارجه، در پارلمان و معاون نخست‌وزیر خدمت کرد. او همچنین سفیر قرقیزستان در ایالات متحده و بریتانیا بود. در حال حاضر، اوتونبایوا یکی از اعضای هیئت مشورتی سطح عالی گوترش در مورد میانجیگری و رئیس بنیاد ابتکار رزا اوتونبایوا در قرقیزستان است.

مارتین گریفیتث، رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، به شورای امنیت هشدار داد که افغانستان با فقر شدید مواجه است و ۶ میلیون نفر از کمبود شدید مواد غذایی ناشی از بحران های انسانی، اقتصادی، آب و هوایی و مالی رنج می برند. گریفیث گفت که درگیری، فقر، شوک‌های آب و هوایی و ناامنی غذایی "از مدت ها قبل یک واقعیت غم انگیز" در افغانستان بوده است. او گفت که آنچه وضعیت کنونی را "بسیار بحرانی" می کند، توقف کمک های توسعه ای در مقیاس بزرگ از زمان تسلط طالبان در یک سال پیش است.

گریفیث گفت که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان - حدود ۲۴ میلیون نفر - به کمک نیاز دارند و نزدیک به ۱۹ میلیون نفر با سطوح شدید ناامنی غذایی روبرو هستند. او گفت که "ما نگران هستیم" این ارقام به زودی بدتر شوند زیرا آب و هوای زمستانی باعث افزایش سرسام آور قیمت سوخت و مواد غذایی شده است.

اقتصاد افغانستان پس از خروج نیروهای ایالات متحده و متحدانش در اوت ۲۰۲۱ و عقب نشینی آژانس های کمک رسان خارجی به دلیل امتناع طالبان از رفتن دختران به مدرسه و سایر موارد نقض حقوق بشر، دچار بحران شده است. منابع مالی افغانستان در خارج از کشور مسدود شده است، اگرچه جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، فرمانی را امضا کرده است که در آن از بانک ها خواسته شده است تا ۳.۵ میلیارد دلار از این مبلغ را به صندوق امانی برای توزیع از طریق گروه های بشردوستانه برای کمک رسانی و نیازهای اساسی افغانستان، ارائه کنند. سازمان ملل همچنین به دنبال کمک های میلیاردی از کشورهای کمک کننده است.

منبع: ایسنا