علت اختلال سایت فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو (دی‌ماه) چه بود؟
کاظم کلانتری

شهرآرانیوز -  اختلال سایت ایران‌خودرو در این مدت به این‌شکل بود که صفحه ثبت‌نام برای برخی از متقضایان اصلا بارگذاری نشد، و برخی دیگر با انواع و اقسام خطا‌های بارگذاری صفحه را آشنا شدند. این شرایط تقریبا یک روز ادامه پیدا کرد و ایران خودرو هیچ‌توضیحی درباره اختلال پیش‌آمده ارائه نکرد. تنها اتفاقی که افتاد اضافه‌شدن یک روز به زمان ثبت‌نام بود. به نظر می‌رسید با تمدید فرصت ثبت‌نام، اختلال برطرف شده باشد، اما مردم برای ورود به سایت باید بار‌ها به ایران‌خودرو ثابت می‌کردند که ربات نیستند. با این‌حال در صورت پیروز شدن در آزمون ربات‌ها فقط صفحه‌ای سفید برایشان نمایش داده می‌شد.

گروه صنعتی ایران خودرو بالاخره بعد از افزایش نارضایتی‌ها در اطلاعیه‌ای اختلال سایت فروش را ترافیک متقضاین اعلام کرد:

در پی کندی سایت فروش اینترنتی محصولات این شرکت به دلیل ترافیک متقاضیان و در راستای تکریم مشتریان، زمان اجرای طرح فروش فوق‌العاده تا یک شنبه ۲۵ دی‌ماه تمدید شد

هرچند پیش از این هم سایت فروش ایران‌خودرو با کندی و اختلال مواجه بوده، اما به چند دلیل می‌توان گفت حجم متقاضیان این دوره بی‌سابقه بوده است. از آنجاکه سیستم جدید فروش خودرو در بورس سود کم‌تر و دردسر‌های بیشتری برای مردم دارد قاعدتا آن‌ها به سمت این روش نمی‌روند و منتظر قرعه‌کشی عادی خواهند ماند. چون ایران‌خودرو در ماه اخیر فروش فوق‌العاده نداشته پس صف متقاضیان خرید تراکم بیشتری پیدا می‌کند. افزایش قیمت خودرو در هفته‌های اخیر، و اختلاف قیمت خودرو‌های کارخانه‌ای با قیمت بازار و سودی که برای برندگان خواهد آورد متقاضی بیشتری را برای ثبت‌نام به درگاه فروش ایران‌خودرو خواهد کشاند و سایت را با اختلال و کندی مواجه می‌کند. البته که همچنان نمی‌توان با این دلایل ضعف زیرساخت‌های سایت فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو را توجیه کرد.

طبق اعلام ایران خودرو تا روز چهارم فروش، بیش از پنج میلیون نفر در فروش محصولات ایران خودرو ثبت‌نام کرده‌اند. پیش از این در برنامه‌های مشابه فروش فوق‌العاده، تعداد ثبت‌نام‌کنندگان به طور میانگین به شش میلیون نفر می‌رسید. در مرحله جدید احتمالا تا پایان روز ۲۵ دی تعداد ثبت‌نام کنند‌گان به رکوردی جدید برسد.

با این‌حال در روز‌های اخیر مردم ناراضی نظریه‌های مختلفی هم برای اختلال سایت فروش ایران‌خودرو مطرح کردند. مشهورترین این نظریه‌ها می‌گوید ایران‌خودرو مایل نیست سودی را که می‌تواند از فروش خودرو در بورس به دست بیاورد مثل گذشته در قرعه‌کشی‌هایی که فقط برایش ضررد دارد از دست بدهد؛ پس با ایجاد اختلال عمدی به استراتژی فریب متوسل می‌شود و مردم را از فروش قرعه‌کشی دور می‌کند.

سورن‌پلاس دوگانه‌سوز، پارس سال سفارشی (ELX)، پارس سال سفارش با موتور XU ۷ P و راناپلاس محصولاتی هستند که در مرحله فروش دی‌ماه ۱۴۰۱ برای سه گروه متقاضیان عادی، مادران دارای دو فرزند (و بیشتر) و دارندگان خودرو‌های فرسوده، عرضه شده است. برای اینکه بدانیم چرا متقاضیان زیادی در این مرحله ثبت‌نام می‌کنند، قیمت کارخانه پارس سال سفارش با موتور XU ۷ P را با قیمت بازار مقایسه می‌کنیم: قیمت کارخانه این‌خودرو ۱۸۰ میلیون تومان است و برنده می‌تواند در بازار آزاد آن را به قیمت روز (۲۱ دی‌ماه) ۴۶۰ میلیون تومان بفروشد؛ یعنی چیزی حدود ۲۸۰ میلیون سود خالص. اگر از این میزان سود بادآورده در قرعه‌کشی‌های فروش ایران‌خودرو باخبر نبودید، همین حالا سری به سایت ایران‌خودرو بزنید؛ البته اگر با اختلال و کندی سایت مواجه نشوید.