ماهیگیری ماینرها از بی‌توجهی قانون‌گذاران

سرادار‌| اوج‌گیری مصرف برق در تابستان و اهمیت صرفه‌جویی در برق مصرفی و کشف چندین مزرعه ماینینگ بیت‌کوین موجب شده است این‌ روزها حساسیت درباره این ارز مجازی بیشتر شود و این موضوع دوباره به صدر خبرها برگردد. حالا هر روز از گوشه‌و‌کنار کشور خبر می‌رسد یک سوله پر از دستگاه ماینینگ کشف شده است که با اتصال به شبکه برق رایانه‌ای کشور با هزینه‌ای بسیار کم درحال درآمدزایی فراوان است.ماجرای ارزهای مجازی از چند‌سال پیش در کشور داغ شد و از همان موقع کارشناسان درخواست کرده بودند قانون‌گذاری مناسبی در این راستا صورت گیرد، اما قوه مقننه و مجریه همچنان در ارائه قوانین مرتبط با کسب‌و‌‌کارهای جدید در خواب زمستانی به سر می‌برند و برای رفع مشکلات در حوزه فناوری‌های جدید چندان تلاش نمی‌کنند.
اثبات این مدعا را می‌توان در اظهار‌نظر سعید زرندی، معاون وزیر صنعت، درباره عدم قانون‌گذاری در موضوع ارزهای مجازی دید که می‌گوید: هنوز در موضوع تولید بیت‌کوین تصمیم نهایی در کشور اتخاذ نشده است و همین موضوع موجب شده ما نتوانیم با واحدهای تولیدی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، برخورد لازم را داشته باشیم. زرندی با اشاره به اینکه اگر در این‌زمینه سریع تصمیم‌گیری نشود، تولید این نوع ارز در کشور به فعالیت‌های زیرزمینی منجر خواهد شد، بیان می‌کند: تاجایی‌که اطلاع دارم در تعدادی از کمیسیون‌های دولت، این موضوع در دست بررسی است و قرار شده وزارتخانه‌های متعدد به‌همراه بانک مرکزی برای تعیین تکلیف تولید بیت‌کوین در کشور تصمیم‌گیری کنند.


استخراج رمز ارز همان صادرات ارز است
از سوی دیگر، محمد‌جواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات، باور دارد که برق ایران برای کسانی که به‌دنبال استخراج رمز ارز هستند، بسیار جذاب است، درحالی‌که برای تولید برق باید حجم زیادی از آب پشت سدها که حق مردم و کشاورزان است، مصرف شود. به گفته وزیر ارتباطات، بخش زیادی از شبکه برق کشور و منابع تولیدی ما در ساعات غیراوج مصرف، آزاد است و استخراج رمز ارز به‌نوعی صادرات ارز به‌صورت مجازی محسوب می‌شود. او با بیان اینکه این موضوع نیازمند سیاست‌گذاری و تدوین مقررات است، خاطرنشان می‌کند: تدوین مقررات در دولت در‌حال انجام است و قرار است مکان‌هایی را در کشور در نزدیکی نیروگاه‌ها برای این کار درنظر بگیریم. اینکه در نیروگاه برق را تولید و هزینه زیادی برای انتقال آن پرداخت کنیم و بخشی از آن هم در شبکه توزیع اتلاف شود و درنهایت به دست کسانی که می‌خواهند در‌زمینه استخراج ارز کار کنند برسد، هزینه‌های ما را افزایش می‌دهد؛ لذا نیاز است مزرعه‌های ویژه‌ای در نزدیکی نیروگاه‌ها برای این کار در‌نظر گرفته شود. از طرف دیگر نباید نرخ ارائه برق به این مراکز با نرخ مصرف عادی باشد؛ با‌توجه‌به اینکه این افراد درآمد بالای ارزی دارند، نرخ برق باید متناسب با درآمد آن‌ها تصویب شود.


ماینرها باید پروانه بگیرند
جهرمی می‌گوید که باید به فعالان این بخش پروانه فعالیت قانونی ارائه و امتیازاتی برای آن‌ها در‌نظر گرفته شود تا آن‌ها بتوانند فعالیتشان را به‌صورت قانونی انجام دهند: در این مدت، واردات این نوع تجهیزات در گمرک ممنوع بوده است ولی اکنون می‌دانیم که حجم زیادی از این دستگاه‌ها وارد کشور شده و بسیاری از آن‌ها در مراکز دولتی و غیر‌دولتی استفاده شده است..