اهدای بیش از ۴۰۰ هزار برگ سند تاریخی به مرکز اسناد آستان قدس رضوی

دکتر الهه محبوب با اعلام این خبر به شهرآرانیوز گفت: در حوزه میراث مکتوب، اسناد شاید اهمیت بیشتری داشته باشد، چون می‌توان از تمامی زوایای زندگی اجتماعی از ازدواج، طلاق، تولد، مرگ، خرید و فروش، اسنادی را پیدا کرد که بررسی هر کدام از آن‌ها می‌تواند نه‌تنها زوایای تاریک گذشته را روشن سازد، بلکه در تصمیم‌گیری‌های امروزی و حتی آینده مؤثر باشد.

وی ادامه داد: اگر اسناد تاریخی موجود نباشند، گویی در مسیری سیاه و تاریک قدم برمی‌داریم و مدام چرخ را از ابتدا اختراع می‌کنیم. اگر بدانیم در گذشته چه اتفاقی برای آنچه ما امروز می‌خواهیم به آن بپردازیم، رخ داده است، بی‌گمان اشتباهات گذشته را تکرار نمی‌کنیم یا حتی ممکن است برنامه‌هایی را که از قبل بوده و نتیجه مثبت داده است، ادامه دهیم و برای آینده برنامه‌ریزی کنیم.

محبوب خاطرنشان کرد: نکته دیگر پراکندگی و عدم تمرکز مراکز اسنادی است. درباره یک موضوع به‌ویژه در دوران معاصر، چندین آرشیو در ایران خدمات ارائه می‌دهند که یک پژوهشگر باید به‌صورت حضوری به همه آن‌ها مراجعه کند. اما اگر سامانه یکپارچه‌ای برای ارائه خدمات وجود داشته باشد یا حداقل امکان دسترسی برخط به این اسناد میسر شود، این سختی‌ها کمتر می‌شود.

رئیس اداره اسناد تاریخی کتابخانه آستان قدس رضوی، گفت: در کنار نگهداری از اسناد آستان قدس، اسناد اهدایی نیز در این مرکز نگهداری می‌شود. تعلق به آستان مبارک امام رضا(ع) باعث شده تا هر سال اهداگران میراث مکتوب اسناد خود را به این مرکز اهدا کنند که تاکنون ۴۰۰ هزار برگ سند به این مرکز اهدا شده و این اسناد به نام خود اهداگران ثبت و ضبط شده است.

محبوب اضافه کرد: به منظور باقی‌ماندن این میراث کهن در داخل این مرز‌و‌وم و برای جلوگیری از نابودی این اسناد، امر خرید اسناد قدیمی نیز در دستور‌کار آستان قدس رضوی است که تاکنون ۱۸۰ هزار برگ سند و عکس نیز از افراد خریداری شده است.