عکس های شگفت‌انگیز ناسا، مریخ را در نور فرابنفش نشان می‌دهد | سیاره سرخ را هرگز به این شکل ندیده‌اید
کاظم کلانتری

شهرآرانیوز - در اواخر ماه جولای ۲۰۲۲، اخترشناسان با استفاده از «ماون» (MAVEN) ناسا، عکس‌هایی از سیاره مشتری گرفتند. این عکس‌ها در فصل تابستان نیمکره جنوبی این سیاره، زمانی که به نزدیک‌ترین فاصله خود از خورشید رسیده بود، گرفته شده بودند. عکس‌های دیگر در ماه ژانویه ۲۰۲۳، پس از اینکه نیمکره شمالی مشتری به دورترین نقطه مسیر خود از خورشید رسیده بود، گرفته شدند.

عکس های شگفت‌انگیز ناسا، مریخ را در نور فرابنفش نشان می‌دهد | سیاره سرخ را هرگز به این شکل ندیده‌اید

دستگاه طیف‌نگار فرابنفش «ماون» طول موج‌های بین ۱۱۰ تا ۳۴۰ نانومتر را در خارج از طیف مرئی اندازه‌گیری می‌کند. نواحی ارغوانی عکس‌ها نمایانگر ازن در جو مریخ است، در حالی که نواحی سفید و آبی نشان‌دهنده ابر‌ها یا مه در آسمان سیاره است. سطح این سیاره در تصاویر جدید مایل به زرد یا سبز به نظر می‌رسد.

مقامات ناسا در بیانیه‌ای اعلام کرده‌اند: «با مشاهده سیاره در طول موج‌های فرابنفش، دانشمندان می‌توانند بینشی از جو مریخ به دست آورند و ویژگی‌های سطح آن را به روش‌های مختلف مشاهده کنند.»

این عکس‌ها که ناسا در ۲۲ ژوئن به اشتراک گذاشت، زمانی گرفته شده‌اند که این سیاره در نزدیکی دو طرف مدار خود به دور خورشید قرار داشت و فصول به سرعت در حال تغییر مریخ را نشان می‌دهند. مریخ مانند زمین روی یک محور کج می‌چرخد که باعث می‌شود این سیاره چهار فصل مختلف را تجربه کند. با این حال، فصول در مریخ تقریباً دو برابر فصول روی زمین طولانی‌تر هستند، زیرا سال مریخی تقریباً دو برابر طولانی‌تر از زمین است.

مطالعه این تصاویر نگاه بهتری به چگونگی تکامل سیاره مریخ در طول زمان ارائه می‌دهد. مقامات ناسا در بیانیه‌ای گفته‌اند: «درک اتلاف جوی به دانشمندان بینشی از تاریخچه جو و آب و هوا، وجود آب مایع و قابلیت سکونت سیاره مریخ می‌دهد.»


* ماموریت تکامل مواد فرار و جو مریخ (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN Mission) که به اختصار ماون (MAVEN) نامیده می‌شود، کاوشگر فضایی‌ای است که برای مطالعه جو مریخ به هنگام گردش در مدارش طراحی شده است.