تأثیر کاهش نرخ تورم و کاهش نرخ ارز را چه وقت در سفره مان احساس می‌کنیم؟
ملیحه فلاح

به گزارش شهرآرانیوز، سه روز قبل برایتان نوشتیم که چرا تورم مواد غذایی نصف شد، اما ارزانی نشد. حالا برایتان می‌گوییم که اگر روند رشد تورم کند شود، چه زمان و چطور تأثیر خود را بر سفره مردم نشان می‌دهد.

آن قدر فاصله زمانی نداریم که تورم سال قبل و صعود قیمت‌ها از یادمان رفته باشد. سال گذشته نرخ تورم به دلیل تکانه‌های تورمی ازجمله حذف ارز ترجیحی، تورم جهانی، تحولات سیاسی مانند جنگ اوکراین و گرانی مواد غذایی در بازار‌های جهانی و... به شدت صعودی شد. حالا در سال جدید باتوجه به تدوین بسته ۱۰ بندی برای مهار افزایش قیمت‌ها قرار است که دولت برای خاموش شدن موتور‌های تورم زا تلاش کند. آمار هم در ظاهر همین را نشان می‌دهد.

طبق گزارش‌های مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه خراسان رضوی از ۵۶.۵ درصد در اردیبهشت به ۴۳.۲ درصد در خرداد رسیده است که یعنی ماه گذشته کالا‌ها در مقایسه با سال قبل نسبت به اردیبهشت کمتر گران شده‌اند. یکی از مسائلی که بر کاهش شتاب افزایش قیمت‌ها تأثیر زیادی دارد، تعدیل انتظارات تورمی به ویژه در بازار‌های مالی است. از ابتدای سال تحولات سیاسی، دیپلماسی منطقه ای، سیاست‌های دلارزدایی و حرکت به سمت معاملات تهاتری و... از شدت التهاب بازار‌ها کاسته است.

{$sepehr_key_261}

معمولا اولین بازار‌هایی که هدف تغییر شرایط تورمی قرار می‌گیرند بازار‌هایی مانند مسکن، خودرو، طلا و... هستند. همان طور که در ماه‌های اخیر دیدید، این بازار‌ها با کاهش قیمت و رکود همراه بودند. از سوی دیگر تثبیت نرخ ارز و تأمین آن به دنبال سیاست‌های دولت و اخبار مذاکرات و... باعث تأمین مواد اولیه با قیمت‌های منطقی‌تر خواهد شد.

این علامت‌ها  نشان می‌دهد که در ماه‌های آینده انتظار تورمی در بازار کالا‌های اساسی نیز کاهش می‌یابد و به دنبال آن انگیزه برای احتکار کالا‌های فاسدنشدنی کم می‌شود و از این طریق تزریق در بازار افزایش پیدا خواهد کرد و این مسئله می‌تواند زمینه ساز برگشت ثبات به این بازار‌ها باشد.

همچنین براساس مصوبه دیروز مجلس، نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای دارو‌های ضروری و تجهیزات مصرفی پزشکی که در داخل تولید ندارند و گندم، برنج، حبوبات، انواع روغن خام، گوشت قرمز و گوشت مرغ از ۴ درصد به یک درصد کاهش پیدا می‌کند. این مصوبه می‌تواند به کنترل قیمت کالا‌های اساسی منجر شود.

حالا آن طور که کارشناسان می‌گویند اگر روند کاهش نرخ تورم ادامه دار و سیاست‌های تورم زدایی دولت جوابگوی شرایط اقتصادی و سیاسی باشد تا حدود پنج یا شش ماه آینده شاهد ثبات قیمت‌ها در سفره هایمان خواهیم بود.
درنهایت اینکه برای لمس اثر کاهش تورم بر سفره مردم، باید روند نزولی سه شاخص تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه در ماه‌های بعد هم تکرار شود و دست کم اینکه برای محسوس شدن اثر کاهش تورم بر سبد خانوارها، نرخ تورم ماهانه به زیر یک درصد کاهش یابد تا اثر آن بافاصله چندماه در نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه نمایان شود.

با کاهش تورم، سفره مردم به ثبات می‌رسد؟