نقش آموزش در افزایش ایمن سازی جامعه
محسن ذاکریان

بیست و پنجمین مانور سراسری زلزله و ایمنی به مناسبت روز ملی آمادگی در برابر مخاطرات در مشهد نیز با حضور دانش آموزان برگزار شد. دانش آموزان به عنوان یکی از ارکان اصلی جامعه و همچنین یکی از پل‌های ارتباطی ما با خانواده‌ها و کلیه محلات از اقشار بسیار مهم هدف هلال احمر برای آمادگی در برابر مخاطرات هستند، بنابراین همواره آموزش‌های امدادی به دانش آموزان در دستور کار جمعیت هلال احمر قرار داشته است.

به عنوان مثال در استان خراسان رضوی بیش از ۱۲۰۰ کانون دانش آموزی در مدارس فقط در سال تحصیلی جاری در هزار دوره دادرس «دانش آموز آماده روز‌های سخت» در هر مدرسه دو تیم امدادی چهارده نفری و درمجموع ۲۸ هزار نفر از دانش آموزان پایه هشتم آموزش‌ می‌بینند.

در این آموزش‌ها مهارت‌های سی پی آر، احیای قلبی عروقی، درمان، حمل مجروح، بانداژ، پانسمان، سوختگی، اطفای حریق، چادرزنی و مواردی از این دست و همچنین به صورت اختصاصی مهارت‌هایی در زمینه زلزله را کسب می‌کنند.

در این راستا، چون کشور ما یک کشور زلزله خیز است، آموزش نحوه ترسیم نقشه خطر پذیری مدرسه به عنوان نقاط ایمن و نقاط غیر ایمن و شناخت بخش خطر پذیر محله‌ای که مدرسه در آن واقع شده است، با همکاری مسئولان محلی، آموزش پناه گیری، خروج ایمن از مدرسه در ساعت زلزله و همچنین تثبیت و نشان دار کردن و پناه نگرفتن در نقاط غیر ایمن در دستور کار قرار می‌گیرد. امسال هم در بیست و پنجمین مانور زلزله به عنوان «مدرسه ایمن، جامعه تاب آور» در سطح استان این مانور برگزار شده است.

قطعا در مواجهه با مخاطرات، مهم‌ترین رکنی که به تاب آوری یک جامعه در کاهش عوارض حادثه کمک می‌کند، آموزش مردم آن جامعه است که دانش آموزان به عنوان ارکانی که می‌توانند هم در آموزش خانواده‌ها و هم در آموزش عمومی تأثیرگذار باشند، افزایش سطح دانش عمومی آن‌ها در مواجهه با مخاطرات کمک شایانی در ایمن سازی و افزایش تاب آوری جامعه خواهد کرد.

استان خراسان رضوی نیز از استان‌های زلزله خیز و دارای گسل‌های فعال است؛ کما اینکه امسال در گسل‌های همجوار، ما چندین زلزله بیشتر از شش ریشتر را شاهد بوده ایم که مردم هم آن‌ها را در بسیاری از نقاط استان به ویژه نقاط شرقی استان حس کرده اند.

به همین جهت پرداختن به این آموزش‌ها در استان خراسان رضوی از اهمیت ویژه و مضاعفی برخوردار خواهد بود.

امیدواریم با اهتمام یکایک آحاد جامعه و دست اندرکاران حوزه آموزش، به ویژه معلمان، والدین و انجمن اولیا و مربیان روز به روز با ارتقای سطح آگاهی و دانش عمومی دانش آموزان، نقش شایانی در سطح ایمن سازی و تاب آوری جامعه ایفا کند.