به گزارش شهرآرانیوز حریم ۸۶ هزار هکتاری مشهد مدتهاست که به یکی از اصلیترین جاذبههای شهری برای متخلفان تبدیل شده است و درست از زمانی که تب داشتن باغ ویلای شخصی در مشهد داغ شد و قیمت مسکن کمی بالا رفت، ساختوسازهای غیرمجاز و تفکیک غیرقانونی زمینهای خالی و رها شده حریم مشهد بهویژه در محدوده توس و شاهنامه که از قضا بیشتر آنها اراضی کشاورزی هستند، افزایش عجیبغریبی پیدا کرد، آن هم ساختوسازهایی که هم منابع آبی و طبیعی شهر و هم سرمایه مردم را نابود میکرد.
همزمان با زیاد شدن ساختوسازهایی از این دست در حریم منطقه ۱۲ شهرداری، با چراغ سبز دستگاه قضا، موج تازه و گستردهای از برخوردهای جدی با ساختوسازها و تفکیکهای غیرقانونی در حریم مشهد آغاز و اراضی کشاورزی و منابع طبیعی در محدوده حریم منطقه ۱۲ شهرداری برای متخلفان ناامن شد و فقط در پنج ماه اخیر بیش از ۵۸ هکتار از اراضی حریم شهر آزادسازی شده است.
رئیس دبیرخانه شورای حفظ حقوق بیتالمال در امور اراضی و منابع طبیعی استان با تأکید بر جدیت و عزم دستگاه قضا برای تشدید برخوردها در پهنه تاریخی توس گفت: در تبیین اهمیت مسئله همین بس که رهبر معظم انقلاب بر ضرورت احیای مجموعه فرهنگی تاریخی توس تأکید کردند و همواره نگاه ویژهای به این گنجینه کهن و ارزشمند تاریخی در عرصههای ملی و بینالمللی میشود. به همین دلیل اقدامات و برنامهریزیها در این پهنه از دیرباز در دستورکار شورای حفظ حقوق بیتالمال قرار داشته است.
فرزاد بهشتی توندری با بیان اینکه اقبال مردم به این منطقه مهم و تاریخی باعث بروز مشکلات و معضلاتی شده است، ادامه داد: ساختوسازهای غیرمجاز در رأس هرم تخلفات و مشکلات این منطقه قرار دارد و بررسی این موضوع به صورت مداوم در دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۷ مشهد به عنوان دبیرخانه شورای حفظ حقوق بیتالمال در امور اراضی و منابع طبیعی استان با فوریت در دستورکار قرار گرفت.
وی ادامه داد: تاکنون بازدیدهای میدانی گروه گشت مشترک شورای حفظ حقوق بیتالمال در امور اراضی و منابع طبیعی استان استمرار داشته و وظایف و مسئولیتهای ذاتی دستگاههایی که در این موضوع وظیفه دارند به آنها تذکر و یادآوری میشود، ضمن اینکه در اجرای دستور دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان و دبیر شورای حفظ حقوق بیتالمال در امور اراضی و منابع طبیعی خراسان رضوی مبنی بر برخورد سریع و قاطع با بزه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها در این پهنه، استفاده از حداکثر ظرفیت تفاهمنامه مشترک و همافزایی با کمیته صیانت از حریم کلانشهر مشهد در دستورکار قرار گرفت.
سرپرست دادسرای ناحیه ۷ مشهد با اشاره به صدور آرای کمیسیونهای ماده ۱۰۰ و اعمال بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداریها و تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی برای برخورد با تفکیک و تغییر کاربری و ساختوساز غیرمجاز در اراضی تاریخی توس بیان کرد: در ادامه پیگیریها و با برنامهریزیهای انجام شده، پلاکهایی که از قوانین مربوط بهویژه مادههای ۹ و ۱۰ قانون حفظ کاربری و تبصره ذیل ماده ۱۰ قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها و همچنین مصوبات شورای حفظ حقوق بیتالمال عدول کردند، با حضور تیمهای گشت ویژه کمیته صیانت، در ۲ پهنه به مساحت ۲۰۰ هکتار (۲۳۵ قطعه)، اعمال قانون شدند.
همچنین در سال جاری به ترتیب پهنههایی به وسعت ۴۸ هکتار (۹۰ قطعه) و ۸۰ هکتار (۷۵ قطعه) از اراضی محصور با دیوارکشی فاقد مجوز، طی عملیاتی با حضور فعال نیروهای اجرائیات شهرداری و فرماندهی انتظامی شهرستان مشهد، رفع تصرف شد.
{$sepehr_key_39205}
اما شهردار منطقه ۱۲ مشهد نیز در گفتگو با شهرآرا، با بیان اینکه این منطقه بیشترین حریم را در بین مناطق شهری دارد توضیح داد: کل حریم شهر مشهد ۸۶هزار هکتار است که ۲۷ هزارهکتار از آن در محدوده منطقه ۱۲ قرار دارد و ما از این نظر بیشترین و بزرگترین حریم را داریم.
مهدی خداشناس با اشاره به تأکید دستگاه قضا برای برخورد با ساختوسازهای غیرمجاز در بولوار شاهنامه و محدوده توس گفت: دستگاه قضا تأکید بسیار زیادی بر برخورد با ساختوساز غیرمجاز در حریم مشهد بهویژه در شاهنامه، عسکریه، محدوده تاریخی توس و روستاهای شمال مشهد داشته و دارد.
ساختوسازهایی که کاملا غیراصولی است، به سمت باغویلاسازی رفته است و از آنجا که در دشت مشهد با کمبود منابع آبی روبهرو هستیم و این زمینها مجوز تغییرکاربری ندارند، باید با این غیرمجازسازی برخورد جدی میشد. به همین دلیل هم با حمایت دستگاه قضا و با همکاری میراث و جهاد کشاورزی این ساختوسازها شناسایی میشود، به شهرداری اعلام و ما هم قلع بنا را انجام میدهیم.
وی در پاسخ به این سؤال که با این اقدامات گسترده، تغییری در شدت و حدت این غیرمجازسازی رخ داده است، بیان کرد: با این تخریبها توانستیم ساختوساز غیرمجاز را در حریم شهر مشهد به حد بسیار مطلوبی کاهش بدهیم که هم عرصه منابع طبیعی حفظ شده است و هم به سرانه آبی در دشت مشهد کمک خواهد شد.
اما یکی از اصلیترین متهمان تغییر کاربریهای غیرمجاز اراضی حریم مشهد در توس و فروش آنها به صورت قولنامهای و غیرقانونی به مردم؛ بنگاههای معاملات املاک غیرقانونی و بدون مجوزی هستند که بدون دریافت مجوز از جهاد کشاورزی و شهرداری، زمین زراعی را تفکیک و به فروش میرسانند. آنطور که شهردار منطقه ۱۲ اعلام کرد؛ شناسایی و برخورد با این بنگاههای غیرمجاز آغاز شده است.
خداشناس در این باره نیز بیان کرد: از سوی دستگاه قضا مأموریتی به شهرداری داده شد که بنگاههای معاملات املاک غیرمجاز که در حریم فعال هستند و اراضی را به صورت غیرقانونی تفکیک و به فروش میرسانند شناسایی و معرفی کند تا با آنها برخورد شود. در حال حاضر مشغول شناسایی آنها هستیم. متأسفانه شاهد فعالیت تعداد زیادی از این بنگاهها هستیم که به صورت قارچگونه رشد کردهاند و ما درحال معرفی آنها به سیستم قضایی هستیم. بعد از تأیید دادگستری نیز این بنگاهها پلمب میشوند تا ماجرای ساختوساز غیرمجاز در حریم مشهد از این طریق هم کنترل شود.