دین در خدمت انسان
یکی از قالب‌های رایج و جالب توجه در معرفی مکان‌ها، آثار، محصولات رسانه‌ای، دیدنی‌ها، خوردنی‌ها و خلاصه همه موضوعات متنوع «قبل از مرگ باید...» است!
مثلا می‌گویند ۱۰۰ جایی که قبل از مرگ باید بروید، ۱۰۰ فیلمی که قبل از مرگ باید ببینید و به همین ترتیب. این‌ژانر و گونه رسانه‌ای به ۳ دلیل جذابیت فراوانی دارد: اولا همیشه عددی برای آن ذکر می‌شود که توجه مخاطب را جلب می‌کند و ثانیا گزینش چند مورد محدود از میان گزینه‌های متنوع و بسیار است که اولویت‌هایی را نشان می‌دهد و ثالثا نمایانگر نوع سلیقه و دیدگاه کسی است که مخاطب به هر دلیل او را دوست دارد یا به سبب تخصصش به او اعتماد می‌کند.
حالا من هم قصد دارم از این به بعد ۱۰۰ کتابی را که معتقدم باید حتما بخوانید به ترتیب به شما معرفی کنم. امیدوارم عمری طولانی و سرشار از عافیت داشته باشید و قدر فرصتی را که برای مطالعه و اندیشیدن دارید بدانید.
طبیعی است این‌کتاب‌ها هم در حوزه عمومی هستند (یعنی کتاب‌های تخصصی را شامل نمی‌شوند)، هم کتاب‌هایی را معرفی خواهم کرد که در دسترس باشند و به راحتی بتوان تهیه‌شان کرد. نخستین کتابی که می‌خواهم این فهرست را با آن آغاز کنم کتاب ارزشمند و مهم و خواندنی «ادیان در خدمت انسان» است.
این کتاب را می‌توان کلید شناخت اندیشه و آثار امام موسى صدر به شمار آورد و کسانی که می‌خواهند با افکار این‌چهره برجسته و استثنایی آشنا شوند و نسخه‌ای امروزین و معقول و کاربردی از اسلام را بشناسند باید از این کتاب آغاز کنند.
نخستین و مهم‌ترین بخش کتاب که نام کتاب نیز از آن برگرفته شده ترجمه سخنرانی معروف ایشان در کلیسای کبوشیه بیروت است. این سخنرانی که به عنوان نخستین حضور یک روحانی مسلمان در کلیسای کاتولیک ثبت شده در ایام روزه مسیحیان و به جای موعظه کشیش کلیسا صورت گرفته است و دیدگاه انسانی و جهان‌شمول اسلام نسبت به هدف آفرینش انسان را تبیین می‌کند. اهمیت این سخنرانی از آن‌روست که بر خلاف تصور رایج تأکید دارد که بعثت پیامبران و عرضه ادیان برای خدمت به انسان است نه این که انسان در خدمت دین باشد. بخشی از کلمات ماندگار امام صدر در آن گفتار ماندگار و تاریخی چنین است:
«ادیان یکی بودند، زیرا نقطه آغاز همه آن‌ها یعنی خدا یکی است و هدف آن‌ها یعنی انسان یکی است و بستر تحولات آن‌ها یعنی جهان یکی است و، چون هدف را فراموش کردیم و از خدمت انسان دور شدیم، خدا هم ما را به حال خود گذاشت و از ما دور شد و ما به راه‌های گوناگون رفتیم و به پاره‌های مختلف بدل گشتیم و جهان یکتا را تقسیم کردیم و در پی خدمت به منافع خاص خود برآمدیم و معبود‌های دیگری، غیر خدا را برگزیدیم و انسان را به نابودی کشاندیم.»
از دیگر‌بخش‌های کتاب می‌توان به این عناوین اشاره کرد: «در پاسداشت آزادی؛ دین در جهان امروز؛ ابعاد اجتماعی اسلام» این کتاب تاکنون به زبان‌های مختلف ترجمه و منتشر شده است.