آینده‌سازی بدون دانشگاه

ملک خانی
خبرنگار

تعداد تحصیل‌کرده‌ها و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی که جویای کار از این شرکت به آن شرکت سرگردان هستند، این روزها به یک معضل بزرگ جامعه تبدیل شده است؛ معضلی که والدین را برآن داشته تا برای نام‌نویسی دانش‌آموزان خود به‌جای رشته‌های نظری، رشته‌های فنی و هنرستانی را ترجیح دهند. مزیتی که تحصیل در رشته‌های هنرستانی نسبت به سایر رشته‌های نظری دارد، دستیابی آسان به بازار کار است و دانش‌آموختگان دختر و پسر هنرستانی در بدترین حالت می‌توانند کارآفرین یا خوداشتغال باشند.به همین منظور شهرآرامحله این هفته سراغ یکی از فعال‌ترین هنرستان‌های دخترانه منطقه ثامن رفته است؛ هنرستان بصیرت که فارغ‌التحصیلان آن در رشته‌های هنری همانند معماری داخلی و فتوگرافیک بسیار صاحب‌نام هستند. تاجی، مدیر این هنرستان، قرار است برایمان از دانش‌آموزانی بگوید که با همین مهارت‌های هنرستان حتی نقاشی‌های دیواری معابر اطراف حرم را انجام می‌دهند؛ همچنین از دانش‌آموزی که بعد از فارغ‌التحصیلی یک حسابرس تمام‌عیار شده و موارد مشابه دیگر.


فتوگرافی در آتلیه مجهز هنرستان
هنرستان بصیرت یکی از مدارس قدیمی منطقه ثامن به شمار می‌رود؛ هنرستانی که دانش‌آموختگان زیادی را تحویل جامعه و بازار کار داده است. تاجی درباره رشته‌هایی که در این هنرستان وجود دارد، می‌گوید: در این هنرستان رشته‌های کامپیوتر، حسابداری، معماری داخلی و فتوگرافیک آموزش داده می‌شود؛ البته در بین رشته‌های یادشده رشته فتوگرافیک از سایر رشته‌ها خواهان بیشتری دارد و در موقع ثبت‌نام نیز متقاضی این رشته بیشتر است. این تقاضا نیز به دلیل آتلیه مخصوص و مجهزی است که در مدرسه برای این رشته آماده شده است. ما تنها هنرستان در ناحیه هستیم که آتلیه تخصصی این رشته را داریم. این آتلیه تنها آتلیه مجهز این رشته در کل استان است.


معمارهای هنرمند
تمام معروفیت و محبوبیت هنرستان بصیرت به رشته فتوگرافیک آن نیست. این هنرستان دانش‌آموزان هنرمندی دارد که مدیرشان درباره کارهای هنری که آن‌ها در مدرسه ساخته‌اند و به در و دیوار مدرسه نصب می‌شود، می‌گوید: دانش‌آموزان این مدرسه در طول تحصیلشان کارهای هنری زیادی انجام می‌دهند؛ به‌خصوص افرادی که معماری داخلی می‌خوانند . ساخت ماکت‌های مختلف معماری و هنری، کارهای هنری تجسمی، دیوارنویسی، چاپ روی تی‌شرت و لیوان و غیره کارهای هنری است که دانش‌آموزان آن‌ها را می‌سازند و ما برای تشویق آن‌ها، آثارشان را در نمایشگاه‌های داخلی مدرسه در معرض دید می‌گذاریم یا به دیوارهای مدرسه نصب می‌کنیم.

 

دانش‌آموزانی که از هنرستان کارگاه‌دار شده‌اند
یکی از دغدغه‌های دانش‌آموختگان، چه در سطح مدرسه و چه در سطح دانشگاهی، دستیابی به بازار کار است؛ اما تاجی، مدیر هنرستان دخترانه بصیرت، این دغدغه را برای دانش‌آموختگان خود ندارد؛ چرا که معتقد است دانش‌آموختگان هنرستانی به هیچ‌وجه در صف انتظار برای پیداشدن بازار کار نمی‌ایستند: دانش‌آموزانی که در هنرستان‌های مختلف از جمله هنرستان بصیرت تحصیل می‌کنند، در کنار تحصیل در رشته‌ خود مهارت‌هایی می‌آموزند و در کارگاه‌های مختلف مدرسه آن‌قدر آزمون و خطا می‌کنند تا هنر و استعدادشان صیقل داده شود. به همین دلیل بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی جذب بازار کار می‌شوند. خیلی از دانش‌آموزانی که فارغ‌التحصیل شده‌اند، الان برای خود کارگاهی دارند و از این راه درآمد کسب می‌کنند. امسال چند نفر از دانش‌آموزان ما در طرح استقبال از بهار شهرداری منطقه ثامن فعال بودند و کارهای هنری زیادی انجام دادند که برگزیده شدن المان طراحی‌شده یکی از دانش‌آموزان مدرسه از آن جمله بود. همچنین یکی دیگر از دانش‌آموزان فارغ‌التحصیل مدرسه کارگاه تراریوم دایر کرده که یکی از کارهای هنری بسیار پرطرف‌دار در این روزهاست.


دانش‌آموزان بااستعداد گلچین می‌شوند
تاجی از دانش‌آموزان بااستعدادی که در این مدرسه بوده‌اند، می‌گوید که بعد از فارغ‌التحصیلی‌شان خودش دست به کار شده و آن‌ها را به سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف برای کار معرفی کرده است: هرموقع دانش‌آموزان بااستعدادی فارغ‌التحصیل می‌شوند که تعداد آن‌ها هم کم نیست، آن‌ها را به سازمان‌ها و شرکت‌های معتبر معرفی می‌کنم و خدا را شکر تا به امروز روسفیدم کرده‌اند. به نظر من جذب بازار کار شدن دانش‌آموزان هنرستان، کمترین توقعی است که دانش‌آموزان ما از تحصیل در هنرستان دارند؛ چرا که خودشان با هنر و حرفه‌ای که دارند، می‌توانند حتی در خانه هم خوداشتغالی داشته باشند.


7 کارگاه و 10 کلاس
وی درباره کارگاه‌های تخصصی که در هنرستان بصیرت وجود دارد، می‌گوید: مدرسه ما در سال 1384 بازسازی شد. در این بازسازی 7 کارگاه و 10 کلاس برای 350 دانش‌آموز در مدرسه ایجاد شد؛ ضمن اینکه آتلیه‌ای تخصصی و مجهز برای دانش‌آموزان رشته فتوگرافیک نیز درست کردیم.