آخرین تصمیمات تنظیم‌بازاری برای برنج و حبوبات

سعیده ساجدی‌نیا - علی غفوری‌مقدم در گفت‌وگو با شهرآرانیوز با اشاره به مصوبه جدید ستاد تظیم‌بازار کشور اعلام کرد: بر این اساس حبوبات و برنج نیز جزو اولویت‌های بازرسی قرار گرفته است و از این پس انبار‌ها و محل‌های دپو و ذخیره ویژه بازرسی و با محتکران برخورد قانونی می‌شود.

او با اشاره به افزایش دو برابری قیمت برنج خارجی در پی جایگزینی ارز نیمایی به جای ارز دولتی، گفت: با وجود اینکه در ماه رمضان، ۷ هزار تن برنج هندی در سطح شبکه زیر پوشش توزیع کردیم، باز هم مانع از گران شدن این محصول نشد.

ذخیره برنج هندی وجود دارد
این مسئول سازمان صمت خراسان‌رضوی با بیان اینکه ذخیره برنج هندی وجود دارد، گفت: این در حالی است که تصمیم به توزیع آن از اختیارات استان نیست و در حیطه کارگروه تنظیم بازار است و باید منتظر تصمیمات آتی باشیم.

علت افزایش قیمت حبوبات در دو ماه اخیر
غفوری‌مقدم درباره آخرین وضعیت قیمت حبوبات در بازار، گفت: از نیمه اول سال گذشته، ارز تخصیصی به حبوبات، نیمایی شد، اما تا مدتی به‌دلیل اینکه انبار‌ها همچنان ذخیره داشتند، محموله‌های قبلی در بازار موجود بود و به‌تدریج از اواسط سال، حبوبات نیز با ارز نیمایی وارد کشور شد و همین مسئله افزایش قیمت این محصولات را در پی داشت که در دو ماه اخیر به دلیل تغییرات نرخ ارز و چالش توقف واردات به‌دلیل کرونا تشدید شد.

ارز دولتی برنج پاکستانی از ابتدای سال حذف شد
او با اشاره به اینکه اتفاق مشابهی برای افزایش قیمت برنج پاکستانی رخ داد با این تفاوت که از ابتدای سال جاری دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی آن حذف شد، اظهار کرد: این تغییر نرخ ارز موجب شد که ترخیص محموله‌هایی که در بنادر بود، با مشکلاتی مواجه شد و این در حالی بود مرز‌هایی که برنج پاکستانی را وارد می‌کردیم نیز به‌دلیل کرونا بسته شد و این دو عامل منجر به گران شدن قیمت این نوع برنج شد.

غفوری‌مقدم افزود: بر این اساس در تمامی جلسات ستاد تنظیم بازار خراسان‌رضوی، مسئله افزایش قیمت حبوبات و برنج پاکستانی مطرح می‌شد و به این ترتیب پیشنهاداتی در این باره به تهران اعلام کردیم و منتظر اعلام نظر مسئولان مربوط در این زمینه هستیم.

معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان‌رضوی ادامه داد: اینکه برنج از چه مبادی تأمین شود، در قیمت تأثیرگذار خواهد بود و اکنون برنامه‌ریزی شده که برنج از مبادی مختلف وارد شود.

۴ برابر شدن قیمت برنج با ارز نیمایی؛ دیگر توان خرید نیست
به دنبال حواشی ایجاد شده برای واردات و ترخیص برنج‌های رسوب کرده در بنادر کشور، وزارت صمت دستور تخصیص ارز برای تامین ارز مورد نیاز برنج‌های رسوب کرده در بنادر را صادر کرد و بانک مرکزی مامور تامین این ارز شد. با این حال هنوز هیچ تغییری در بازار ایجاد نشده و برنج خارجی در حال حاضر به دو برابر قیمت خود رسیده است.

در همین حال دبیر انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به وضعیت بازار برنج گفته است: به معنای دیگر اگر شخصی برای حدود هزار تن برنج با ارز ۴۲۰۰ تومانی برنامه‌ریزی کرده بود، امروزه توان خرید همین میزان برنج را با ارز نیمایی که حدود چهار برابر قیمت قبلی است ندارد. زیرا سرمایه در گردش واردکنندگان کاهش یافته و در نتیجه توان مالی برای ترخیص این میزان برنج را ندارند.

مسیح کشاورز، خارج شدن برنج از گروه کالایی یک و تبدیل ارز ۴۲۰۰ تومانی به نیمایی را از دلایل اصلی افزایش قیمت برنج بیان کرده و گفته است: این مساله موجب کاهش برنج در بازار شده و به دلیل افزایش قیمت از چرخه توان خرید مردم نیز خارج شده است.