ابراز محبت والدین به فرزندان، یکی از عوامل مهم در رشد سالم فرزندان است. ابراز محبت، یک پیوند عاطفی قوی بین والدین و فرزندان ایجاد میکند که حس امنیت و آرامش را به کودک القا میکند. کودکانی که بهطور مداوم از پدر و مادر محبت دریافت میکنند، اعتمادبهنفس بیشتری دارند و راحتتر با چالشهای زندگی روبهرو میشوند.
ابراز محبت، به تقویت عزتنفس فرزندان کمک میکند تا ارزش خود را بشناسند و به تواناییهایشان ایمان داشته باشند. فرزندانی که در محیطی پر از محبت بزرگ میشوند، مهارتهای اجتماعی بهتری دارند و راحتتر با دیگران ارتباط برقرار میکنند. کودکانی که احساس امنیت و حمایت و محبت بیشتری از والدین خود دریافت میکنند، تمرکز و انگیزه بیشتری برای یادگیری و پیشرفت تحصیلی دارند.
دین اسلام بهعنوان یک دین کامل و جامع، به تمام ابعاد زندگی انسان ازجمله روابط خانوادگی و بهویژه رابطه محبتآمیز والدین و فرزندان توجه ویژهای کرده است. در آموزههای اسلامی، محبت و مهربانی والدین به فرزندان، بسیار مورد تأکید قرار گرفته و یکی از عوامل مهم رشد و تعالی کودکان، شناخته شده است. از منظر آموزههای اسلامی، محبت اساس تربیت و پایهایترین و مؤثرترین ابزار برای تربیت صحیح و صالح فرزندان است، بنابراین به فرزندان خود مناسک و مفاهیم دینی را با رفتار و کلام محبتآمیز بهصورت ساده و جذاب آموزش دهیم. با ایجاد محیطی پر از محبت و آرامش در خانه، میتوانیم فرزندانی سالم، مؤمن و متدین، موفق و خوشبخت تربیت کنیم.
پیامبر اکرم (ص) بهوضوح در حدیثی میفرمایند که محبت به کودکان و مهربانی با آنها چه اندازه اهمیت دارد: «أَحِبُّوا الصِّبْیَانَ و ارْحَمُوهُمْ وَ إِذَا وَعَدْتُمُوهُمْ شَیْئًا فَفُوا لَهُمْ فَإِنَّهُمْ لَا یَدْرُونَ إِلَّا أَنَّکُمْ تَرْزُقُونَهُمْ»؛ «کودکان را دوست بدارید و به آنها مهربانی کنید و هرگاه به آنها وعدهای دادید، به آن وفا کنید؛ زیرا آنها جز این نمیدانند که شما روزیدهنده آنها هستید». در این حدیث بر چند نکته مهم تأکید شده است: کودکان نعمتهای الهی هستند و والدین باید آنها را دوست داشته باشند و به آنها محبت کنند.
کودکان بهدلیل سن کم و ناآگاهی، به توجه و مراقبت بیشتری نیاز دارند، بنابراین والدین باید به آنها رحم و از آنها مراقبت کنند. وقتی به کودکی وعدهای داده میشود، باید به آن عمل کرد؛ زیرا کودکان به وعدههای والدین خود بسیار حساس هستند و وفا نکردن به وعده، اعتماد آنها را خدشهدار میکند. کودکان تصور میکنند که والدین آنها روزیدهنده آنها هستند و هرچه به آنها میدهند، از جانب والدین است، بنابراین والدین باید با مهربانی و سخاوت با آنها رفتار کنند.
حضرت فاطمه زهرا (س)، الگویی بینظیر از مادری مهربان و دلسوز هستند. ایشان با فرزندانشان، در نهایت محبت و عطوفت رفتار میکردند. این برخوردهای محبتآمیز، نهتنها در کلام، بلکه در رفتار و کردار ایشان نیز نمایان بود. ایشان فرزندانشان را با القاب زیبایی، چون «نور چشمم»، «میوه دلم»، «جانم»، «پسرکم» و «دخترکم» خطاب میکردند. فرزندانشان را بسیار در آغوش میکشیدند و نوازش میکردند. ایشان با فرزندانشان بازی میکردند. برای آنها داستان میگفتند و آنها را با آموزههای دینی و اخلاقی آشنا میکردند، از این روی با الگوگیری از شیوه «تربیتِ محبتمحور» آن بانوی بزرگوار، میتوانیم فرزندانمان را به بهترین نحو خداپسندانه تربیت کنیم.
{$sepehr_key_101876}
یکی از اصول مهم در تربیت فرزندان از دیدگاه دین، عدالت در ابراز محبت است. دین آسمانی اسلام بر این نکته تأکید میکند که والدین باید در محبت و توجه به فرزندان خود، عدالت را رعایت کنند. این اصل، نهتنها به رشد سالم و روانی کودکان کمک میکند، بلکه به تقویت روابط خانوادگی و ایجاد حس عاطفی و برابری میان فرزندان نیز میانجامد.
با عدالت در محبتورزی به فرزندان، حس برابری و صمیمیت درمیان آنها تقویت میشود و از بروز حسادت و رقابتهای ناسالم جلوگیری میشود. فرزندی که احساس کند مورد توجه و محبت والدین است، بهتر میتواند با چالشهای زندگی روبهرو شود. عدالت در ابراز محبت، به رشد سالم عاطفی فرزندان کمک میکند و باعث میشود آنها بتوانند روابط سالمی با دیگران برقرار کنند. تبعیض در ابراز محبت، میتواند باعث بروز مشکلات روانی مانند حسادت، خشم، افسردگی و کمبود اعتمادبهنفس در کودکان شود. درمجموع، عدالت در ابراز محبت به فرزندان، یکی از اصول مهم تربیت اسلامی است. رعایت این اصل، به رشد و تعالی فرزندان کمک میکند و به تقویت بنیان خانواده میانجامد.