خلع‌سلاح محیط‌بانان نیاز به پشتوانه مطالعاتی دارد| درگیری‌های مسلحانه در صیانت از محیط‌زیست باید برچیده شود

به گزارش شهرآرانیوز، نشست هم‌اندیشی تشکل‌های مردم‌نهاد و دوست‌داران محیط‌زیست با مدیر کل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی، عصر امروز (چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۳) با حضور سعید محمودی مدیرکل محیط‌زیست استان، محمد درویش فعال حوزه محیط‌زیست، حمید طراوتی مسئول تشکل‌های زیست‌محیطی استان و جمعی از اساتید و صاحب‌نظران دانشگاه برگزار شد.

صیانت از محیط‌زیست در گرو آموزش فراگیر

مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست خراسان رضوی در ابتدای این نشست اظهار کرد: صیانت از ثروت‌های طبیعی، مسئولیتی است که از همه حوزه‌ها سهمی دارد و ما نیازمند یک نظام منسجم اقدام و عمل هستیم. ما نیازمند آموزش به کودکان هستیم که مسئولیت وزارت آموزش و پرورش است، اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی که بر دوش اصحاب رسانه قرار دارد و پروژه‌هایی که اکثراً در بخش‌های دیگر همچون وزارت راه و نهاد‌های دولتی پیگیری می‌شود. به همین دلیل است که می‌گوییم حفاظت از محیط‌زیست به‌عنوان یک تکلیف جمعی، مسئولیتی است که بر دوش همه ما قرار دارد و هرکس به سهم خود باید در این میدان نقش‌آفرین باشد.

محمودی افزود: امروز اگر ما مشکلات بزرگی داریم، اکثر آنها از عدم آگاهی کسانی است که تصمیم‌گیر شده‌اند و بدون کوچکترین اطلاعی از مبانی توسعه پایدار عهده‌دار امور مختلف هستند و بدون پشتوانه علمی، مطالعاتی و ملاحظات زیست‌محیطی، دست به هر کاری می‌زنند. حالا ما با پروژه‌های نیمه‌تمام و حتی تمام‌شده‌ای مواجه هستیم که فعالیت روزانه آنها مقارن با آلودگی بیش‌تر منابع طبیعی است. این‌ها به دلیل ناآگاهی بنیان‌گذاران این پروژه‌ها ایجاد شده و اصلاح این وضعیت از آموزش اصولی، فراگیر و هدفمند می‌گذرد.

{$sepehr_key_117256}

وی با تأکید بر اینکه درگیری‌های مسلحانه در صیانت از محیط‌زیست باید با آگاهی‌بخشی به مردم برچیده شود، خاطرنشان کرد: در حوزه حیات‌وحش، نکات مهمی وجود دارد که ما باید موردتوجه قرار دهیم. یک مورد همین اسلحه‌ای که دست محیط‌بان ماست. ما باید به این باورمندی برسیم که این کاربری سلاح، منجر به حفاظت بهتر از محیط زیست نمی‌شود. در طول دورانی که محیط‌بان بودم، سرجمع بیش از ۱۲۶ مورد درگیری با شکارچیان غیرمجاز داشته‌ام. چرا باید این‌طور باشد؟

مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست خراسان رضوی ادامه داد: اساساً رفتار خشن نباید وجود داشته باشد. محیط‌بانی که جان گرامی‌اش را از دست می‌دهد و شکارچی غیرمجازی که به‌دلیل ناآگاهی به‌سمت هموطن محیط‌بان خود شلیک می‌کند و به زندان می‌افتد، هر دو باید از رفتار خشونت‌بار فاصله بگیرند. ما از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون حدود ۱۰ درصد از جمعیت محیط‌بانان خود را در درگیری با شکارچیان غیرمجاز از دست داده‌ایم. به نظر من، اگرچه این مسئله به پشتوانه مطالعاتی نیاز دارد، اما جامعه ما امروز به این نتیجه رسیده است که باید از این مرحله گذر کرد و میتوان از تجهیزات جدید استفاده کرد و اطلاع‌رسانی کرد تا شکارچی و شکاربان هردو دست از خشونت بردارند.

امروز، روز مبادای محیط‌زیست است

مسئول تشکل‌های زیست‌محیطی خراسان رضوی هم با بیان اینکه جلسات آموزشی با حضور مدیران روابط‌عمومی نهاد‌ها که اخیراً برگزار شده است، رویکردی بسیارسازنده برای بهبود آگاهی‌های عمومی در حوزه محیط‌زیست است، تصریح کرد: یک موضوع خیلی مهم همین آموزش مدیران میانی و حتی عالی است تا پیش‌زمینه ذهنی مثبت نسبت به حوزه طبیعت ایجاد شود. امروز ما در همان «روز مبادا» هستیم که باید در سال‌های قبل به فکر آن می‌بودیم و اگرچه امروز چیزی برای آن آماده نکرده‌ایم، اما این ضرورت وجود دارد که باید همه ظرفیت‌ها را برای اصلاح رویه‌ها به میدان آورد.

طراوتی تأکید کرد: مشارکت مردمی خیلی مهم است. باید به مردم اعتماد شود. هیچ چیز مثل جمع نمی‌تواند علم را به پیش ببرد. علم هم فقط کشف و اختراع نیست بلکه همان فرآیند نگرش و محاسبه و تحلیل هم جزو علم تلقی می‌شود. اکنون در محیط‌زیست نیز وضع به همین ترتیب است و می‌توان رویه‌ها را اصلاح کرد اگر فضای همدلانه با مشارکت عمومی مردم ایجاد شود.