راهکاری قرآنی برای نجات از بن‌بست غم | بررسی برکات ذکر یونسیه در روایات و کلام بزرگان

به گزارش شهرآرانیوز؛ اینکه قرآن معجزه جاوید پیامبر خاتم (ص) است، جلوه‌ها و دلایل بی‌شمار دارد. یکی از آنها خواص منحصر‌به‌فرد و اعجاب‌برانگیز برخی آیات است که گره‌های کور زندگی را باز می‌کنند؛ مثل آیه ۸۷ سوره مبارک انبیا که از آن به ذکر یونسیه یاد می‌شود و مرور خواص آن، انسان را به تحیر وامی‌دارد.

کلید قرآن برای نجات

خداوند متعال در آیات ۸۷ و ۸۸ سوره انبیا و در ذکر گوشه‌ای از زندگی حضرت یونس (ع) آورده است: «وذاالنون (یونس)]را (به یاد آور) در آن هنگام که خشمگین (از میان قوم خود) رفت و چنین می‌پنداشت که ما بر او تنگ نخواهیم گرفت (اما موقعی که در کام نهنگ فرورفت) در آن ظلمت‌ها (ی متراکم) صدا زد: «(خداوندا!) جز تو معبودی نیست! منزهی تو! من از ستمکاران بودم!». ما دعای او را به اجابت رساندیم و از آن اندوه نجاتش بخشیدیم و این‌گونه مؤمنان را نجات می‌دهیم»، به «لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَک إِنِّی کنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ» از آیه ۸۷ سوره انبیا، «ذکر یونسیه» می‌گویند.

راه رهایی از هر غم و اندوه

از مهم‌ترین آثار نقل‌شده برای ذکر یونسیه، رفع هم‌و‌غم است؛ چنان‌که از رسول خدا (ص) روایت شده است: «آیا به شما خبر دهم از دعایى که هرگاه غم و گرفتارى پیش آمد، اگر آن را بخوانید، گشایش حاصل شود؟» اصحاب گفتند: آرى، اى رسول خدا! آن حضرت فرمودند: «دعاى یونس که طعمه ماهى شد: لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَک إِنِّی کنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ» و از امام‌صادق (ع) است که فرمودند: «عجب دارم از کسى که غم‌زده است، چطور این دعا را نمى‌خواند؟ لاإِلهَ‌إِلاَّأَنْتَ سُبْحانَک إِنِّی کنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ؛ چراکه خداوند به‌دنبال آن می‌فرماید: فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَکَذَلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ: ما او را پاسخ دادیم و از غم نجات دادیم و این چنین مؤمنان را نجات مى‌دهیم».

ذکری برای همه مومنان

در کتاب درالمنثور، از پیامبر اسلام (ص) نقل است که فرمودند: «یکی از نام‌های خدا که هرکه او را با آن بخواند، به اجابت می‌رسد و هرگاه با آن چیزی را طلب کند، به او می‌دهد، دعای یونس است». شخصی عرض کرد:‌ای رسول خدا! آیا این دعا مخصوص یونس بود یا شامل جماعت مسلمانان نیز می‌شود؟ فرمودند: «هم مربوط به یونس است و هم همه مؤمنان، هنگامی‌که خدا را به آن می‌خوانند. آیا گفتار خداوند را در قرآن نشنیده‌ای «وَکَذَلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ؟». این دلیل بر آن است که هرکه چنین دعایی کند، خداوند اجابت آن را تضمین کرده است.

مقوم نفس و ناجی قلب

از پیامبر (ص) نقل شده است که در خواص این ذکر فرموده‌اند: «هر بیمار مسلمانى که این دعا را بخواند، اگر در آن بیمارى (بهبودى نیافت و) مُرد، پاداش شهید به او داده مى‌شود و اگر بهبودى یافت، خوب می‌شود، درحالى‌که تمام گناهانش آمرزیده شده است». این ذکر همچنین برای تقویت نفس و قلب و مکاشفات، بسیار خوب و برای رفع حجب و نورانیت، مؤثر است و استجابت دعا و نجات مؤمنان از طرف خدا شامل گوینده آن می‌شود.

توصیه بزرگان به ذکر یونسیه

عارفان و بزرگان اخلاق بر ذکر یونسیه مداومت و تأکید می‌کردند؛ چنان‌که سیدعلی قاضی‌طباطبایی، عالم و عارف شیعه، به چهارصدبار گفتن این ذکر تأکید می‌کرد. همچنین از سیدعبدالکریم رضوی‌کشمیری نقل شده است بهترین کار برای سالک، سجده‌ای است که ذکر یونسیه در آن گفته شود. ایشان مداومت چهل‌روزه بر گفتن ذکر یونسیه بعد از هر نماز و گفتن چهل‌بار ذکر یونسیه در سجده به مدت چهل روز را برای قضای حوائج توصیه می‌کرد.

{$sepehr_key_118951}

سوخت روح

آیت‌ا‌... انصاری‌همدانی می‌گفت: ذکر یونسیه برای سالک، همانند سوخت برای ماشین است. در کتاب «هزارویک نکته» از علامه‌طباطبایی نقل شده است اول دستور آیت ا... قاضی، ذکر یونسیه بود که به مدت یک سال در وقت خاص و در سجده خوانده شود. مرحوم حاج‌میرزا جوادآقا ملکی‌تبریزی نیز از استادش، آخوند ملاحسین‌قلی همدانی، نقل می‌کند: در اصلاح قلب و تحصیل معارف، هیچ کاری مانند مداومت بر یک سجده طولانی در هر شبانه‌روز و ذکر یک مرتبه «لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَک إِنِّی کنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ»، نیست.

ختم‌های مجرب

ختم‌های این ذکر شریف را «۴۰۰»، «۷۰۰»، «۱۰۰۱»، «۳۰۰۰»، «۴۰۰۰» و «۷۰۰۰» بار گفته‌اند، اما عدد ۴۰۰ برای همه، آن هم بعد از نماز عشا تا هر وقت شب در سجده، نافع است. بنا بر نقل بزرگان، ختم ذکر یونسیه با عدد چهارصدمرتبه در سجده به‌ویژه در بین نماز مغرب و عشا یا قبل از اذان صبح یا بین‌الطلوعین برای دستیابی به مراتب روحانی، مؤثر و مجرب است. ختم ذکر یونسیه با عدد چهارصدمرتبه برای برآورده شدن تمامی حاجات به‌ویژه ازدواج، مجرب است.

نجات به دست خداست

یکی از حقایق مهمی که این آیه شریف درکنار خواص و برکاتش به مخاطب عرضه می‌کند، معرفی «نجات» به عنوان سنتی الهی است. قرآن کریم با بیان داستان حضرت یونس (ع) و چگونگی نجات وی با ذکر مشهور به یونسیه به ما یاد می‌دهد که نجات مؤمنان از بلایا و ابتلائات فقط به دست خداست و اگر بخواهیم از هر غم و اندوه و مصیبتی رها شویم، فقط و فقط باید به در خانه او برویم و یکی از راه‌ها، مداومت بر این ذکر است که همیشه تاریخ، اثر نجات‌بخشی از هم‌وغم را دارد.