تشکیل دو شهر جدید در اطراف مشهد قطعی شد | تعیین‌تکلیف نهایی پرونده شهرستان بینالود در آینده نزدیک

به گزارش شهرآرانیوز، حتماً برای شما هم زمانی رسیده که تصمیم گرفته باشید در ایام تعطیلات، به طرقبه شاندیز بروید و لحظاتی در کنار خانواده یا دوستانتان خوش بگذرانید. ییلاقات خوش آب‌وهوای مشهد که در سال‌های اخیر حتی بر ماندگاری زائر نیز افزوده‌اند، همانطور که الان هم می‌گوییم هنوز جزئی از جغرافیای مشهد محسوب می‌شوند درحالی که شاید کمتر کسی متوجه باشد هربار که با خودرو به طرقبه یا شاندیز می‌رویم، در واقع داریم یک سفر برون‌شهری را تجربه می‌کنیم؛ سفری از مبدأ «شهرستان مشهد» به مقصد «شهرستان بینالود» که فقط فاصله کم این دو باهم باعث می‌شود تا هویت مستقلی به‌نام بینالود، همیشه زیر سایه هویت مشهد بماند. حالا برگزاری نشست غیرعلنی فرماندار مشهد با نمایندگان وزارت کشور در این‌باره، دوباره موضوع استقلال شهرستان بینالود و تشکیل شهر‌های جدید پیرامون مشهد را به بحث داغ این روز‌ها بدل کرده است. آیا طرقبه و شاندیز بالاخره واقعاً از مشهد جدا می‌شوند؟ آیا شهر‌های جدید دیگری در اطراف مشهد شکل خواهند گرفت؟ به نظر می‌رسد امروز بیش از هر زمان دیگری به یافتن یک پاسخ قطعی برای این سوالات نزدیک هستیم.

پیشنهاد تشکیل ۱۱ شهر مستقل در اطراف مشهد

اصل این بحث به حدود ۱۷ سال قبل بازمی‌گردد؛ زمانی که با پیگیری‌های فشرده و مطالبه فراگیر اهالی طرقبه و شاندیز، این دو ناحیه بالاخره توانستند از مشهد مستقل شوند و شهرستان طرقبه شاندیز یا همان بینالود در تابستان ۱۳۸۷ متولد شد. با این حال، خبر شیرین این موفقیت خیلی زود برای اهالی این منطقه دوباره به تلخی مبدل شد، زیرا ابهام در تقسیم ارضی دو شهرستان مشهد و بینالود، حدود هزار کیلومتر از حریم شهرستان بینالود را به محدوده ارضی مشهد ملحق کرده بود. بعضی روایت‌ها حتی تا الهیه مشهد را متعلق به طرقبه شاندیز و بعضی روایت‌ها هم شهرک صنعتی توس را متعلق به مشهد می‌دانند و هنوز محدوده سمت راست جاده شاندیز تا جاده حسن‌آباد، به‌خصوص اراضی شهرک صنعتی توس و زمین‌های حسین‌آباد و صفی‌آباد تا روستای چاهشک مورداختلاف جدی دو طرف باشد.

احسان عظیمی‌راد نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز می‌گوید: اجازه بدهید کمی عقب‌تر برویم. نیاز است این موضوع با ذکر مقدمه‌ای تشریح شود. ببینید ما برای حل معضل حاشیه‌شهر مشهد، به‌طور کلی فقط دو راه داریم؛ یا اینکه در طرح‌های تفصیلی به شکلی بازنگری کنیم که محدوده حاشیه شهر و از جمله طرقبه شاندیز هم در حریم مشهد قرار بگیرند و یا اینکه، این نواحی مستقل شوند. از آن‌جا که امروزه مدیریت شهری در مشهد، پروژه‌های زیرساختی و بزرگی را در دستورکار دارد، هم از نظر منطقی و هم عملیاتی، امکان توسعه ارائه خدمات شهری به محدوده‌ای در این وسعت وجود ندارد و بنابراین، چاره‌ای جز استقلال ارضی، بازنگری در تقسیمات کشوری و تشکیل شهر‌های جدید باقی نمی‌ماند.

وی می‌افزاید: طرح اولیه که در زمان فرماندار سابق و در دولت قبل در دستورکار قرار داشت، تشکیل ۱۹ منطقه مستقل در محدوده اطراف شهر مشهد بود که از جمله اینها، شهرستان بینالود قرار داشت. طرح کلی رسیدگی به اختلافات هم تصویب شد و با موافقت مجموعه مدیریت شهری، بنا بر این بود تا اراضی اختلافی در محدوده شهرک صنعتی و زمین‌های شمالی جاده شاندیز به شهرستان بینالود واگذار شود. با این حال، شهادت رئیس‌جمهور و تغییرات سازمانی دولت، استانداری خراسان رضوی و فرمانداری مشهد و طرقبه شاندیز باعث شد تا وقفه‌ای در این مسیر ایجاد شود.

به گفته نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، جلسه اخیر به میزبانی فرمانداری مشهد که به‌صورت غیرعلنی و با حضور نمایندگان مجلس، نمایندگان وزارت کشور و مسئولان نهاد‌های مرتبط در روز پنجشنبه هفته گذشته تشکیل شد، مصوباتی بسیار امیدوارکننده داشت و قرار بر این شده تا با کاهش تعداد شهر‌های جدید از ۱۹ به ۱۱ منطقه، شماری از محدوده‌های منفصل شهری باهم ادغام شوند و شهر‌های جدید با مدیریت مستقل در حاشیه مشهد تشکیل بدهند.

{$sepehr_key_119517}

«توس» و «مهرگان»، دو شهر جدید در اطراف مشهد

پیگیری‌های ما از جزئیات مصوبات جلسه اخیر در فرمانداری مشهد نشان می‌دهد که طبق پیش‌بینی‌های قبلی، مناطقی نظیر «توس»، «مهرگان» و «بینالود» از جمله این شهر‌های جدید خواهند بود.

محمدعلی نبی‌پور معاون سیاسی استاندار خراسان رضوی با اشاره به اطلاعات بیش‌تری از این جلسه به شهرآرانیوز می‌گوید: در این پرونده ملاحظاتی وجود دارد که حتماً باید رعایت شود. اولاً تأکید ما این است که حاشیه جدیدی پیرامون این شهر‌ها نباید شکل بگیرد که این نیازمند تعریف یک سازوکار سازمانی دقیق با برنامه‌ریزی‌های مدیریتی جدی است. علاوه بر این، روند پیگیری این فرآیند نیز باید در کمال آرامش و بدون عجله انجام شود تا مطالعات کارشناسی، تکمیل‌کننده هر تصمیم مدیریتی باشد.

وی می‌افزاید: البته ممکن است دولت همچنان مخالف این مصوبه باشد، زیرا همین الان هم پیشنهاد ساماندهی اراضی طرقبه و شاندیز پس از ۱۷ سال اختلاف، هنوز روی میز شورای عالی شهرسازی است. دلیلش هم مشخص است، چون برنامه هفتم به‌صراحت دولت را از توسعه بدنه اجرایی نهی کرده و همان‌طور که می‌دانید، تشکیل شهر جدید به منزله تأسیس شهرداری‌های جدید و سازوکار‌های جدید است.

به گفته معاون سیاسی استاندار خراسان رضوی، در شرایطی که رسیدگی به پیشنهاد تشکیل ۱۱ شهر جدید در اطراف مشهد روی میز استانداری قرار دارد، به نظر می‌رسد که تعیین‌تکلیف نهایی پرونده شهرستان بینالود و تشکیل حداقل دو شهر جدید در اطراف مشهد قطعی خواهد بود.

{$sepehr_key_119518}