به گزارش شهرآرانیوز، طبیعی است که وقتی هوا گرم است یا بعد از انجام یک تمرین شدید، احساس تشنگی کنید.
اما اگر دائماً و بدون وقفه آب مینوشید، این وضعیت میتواند نشانه یک مشکل سلامتی دیگر باشد.
کم آبی بدن به این معنی است که بدن شما آب کافی برای انجام کارهای عادی ندارد و تشنگی علامت اصلی آن است. ممکن است به دلایل زیادی مانند ورزش، اسهال، استفراغ و تعریق زیاد رخ دهد.
علاوه بر تشنگی، علائم دیگر کم آبی نیز میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ادرار تیره رنگ
- کم شدن ادرار
- خشکی دهان
- پوست خشک
- احساس خستگی یا سبکی سر
- سردرد
کودکانی که دچار کم آبی هستند نیز ممکن است:
- وقتی گریه میکنند، اشک کم بیاورند یا اصلاً اشک نریزند
- دهان خشک و چسبنده داشته باشند
- کمتر به دستشویی بروند یا کمتر پوشک خود را خیس کنند
- بداخلاق یا تنبل باشند
{$sepehr_key_119589}
به نظر میرسد تشنگی که نمیتوانید آن را رفع کنید، وضعیتی که پزشکان آن را «پلی دیپسی» مینامند، یکی از علائم دیابت است. زمانی که دیابت دارید، بدن شما هورمون انسولین را به اندازه کافی تولید نمیکند یا به درستی از آن استفاده نمیکند. این وضعیت باعث تجمع بیش از حد قند (به نام گلوکز) در بدن شما میشود.
گلوکز در ادرار شما آب بیشتری را جذب میکند، بنابراین بیشتر ادرار میکنید. این باعث میشود بدن شما بخواهد مایعی را که از دست میدهید، جایگزین کند.
همراه با تشنگی و رفتن بیشتر به دستشویی، سایر علائم دیابت عبارتند از:
- تاری دید
- احساس خستگی بسیار
- گرسنگی
- بریدگیها و کبودیهایی که دیر التیام مییابند
به رغم نامش، این وضعیت به دیابت مربوط نمیشود. این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که بدن شما به اندازه کافی هورمونی که به کلیهها کمک میکند تا میزان آب بدنتان را کنترل کند، تولید نمیکند. تشنگی بیش از حد یکی از علائم اصلی است.
اگر دیابت بی مزه دارید، ممکن است موارد زیر را نیز داشته باشید:
- کم آبی بدن
- افزایش نیاز به اجابت مزاج
خشکی دهان میتواند باعث تشنگی شدید شود و معمولاً به این دلیل اتفاق میافتد که غدد در دهان بزاق کمتری تولید میکنند. ممکن است به دلیل داروهایی که مصرف میکنید، درمان بیماریهای دیگر مانند سرطان، بیماریهایی مانند سندرم شوگرن، آسیب عصبی در سر و گردن یا استفاده از تنباکو به آن مبتلا شوید.
اگر غدد شما بزاق کافی تولید نمیکنند، ممکن است علائم دیگری داشته باشید، مانند:
- بوی بد دهان
- تغییر در طعم
- لثههای تحریک شده
- بزاق ضخیم و رشتهای
- مشکل در جویدن
کم خونی یعنی بدن شما گلبولهای قرمز سالم و کافی ندارد. برخی از افراد با آن به دنیا میآیند، در حالی که برخی دیگر در اواخر زندگی به آن مبتلا میشوند. خیلی چیزها میتوانند باعث آن شوند، از جمله بیماری ها، رژیم غذایی نامناسب یا خونریزی شدید.
کم خونی خفیف احتمالا شما را تشنه نمیکند، اما اگر شدید شود، ممکن است هوس آب بیشتری کنید.
علائم دیگر عبارتند از:
- سرگیجه
- خستگی و ضعف
- پوست رنگ پریده یا مایل به زرد
- نبض سریع
- عرق کردن
هیپرکلسمی به این معنی است که سطح کلسیم خون شما بالاتر از حد طبیعی است. علل آن شامل فعالیت بیش از حد غدد پاراتیروئید (پرکاری پاراتیروئید)، بیماریهای خاص (مانند سل یا سارکوئیدوز) و حتی سرطان (ریه، پستان، کلیه، مولتیپل میلوما) است. علاوه بر تشنگی، علائم هیپرکلسمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تکرر ادرار
- ناراحتی معده
- حالت تهوع و استفراغ
- یبوست
- درد استخوان و ضعف عضلانی
- مشکلات مغزی (مانند سردرگمی، خستگی و افسردگی)
- مشکلات قلبی (نادر)، مانند تند شدن نبض یا رد شدن ضربان (آریتمی)
- خوردن غذاهای تند یا شور
- خونریزی شدید
- مصرف داروهایی (مانند آنتی کولینرژیکها و دیورتیک ها) که باعث تشنگی مفرط به عنوان یک عارضه جانبی میشود.
- پلی دیپسی روانزا، یک وضعیت روانی که باعث میشود حتی زمانی که بدنتان به آب نیاز ندارد تمایل به نوشیدن آب داشته باشید.
- پرکاری تیروئید
تشنگی بیش از حد یک علامت رایج در بسیاری از زنان باردار است و معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. همچنین ممکن است متوجه شوید که بیشتر ادرار میکنید. با این حال، داشتن این علائم همچنین میتواند به معنای قند خون بالا باشد، وضعیتی به نام دیابت بارداری. این دیابت فقط در افراد باردار به دلیل تغییرات بدن و هورمونهای مرتبط با بارداری مانند افزایش وزن اتفاق میافتد. معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمیکند.
اگر دیابت بارداری دارید، ممکن است پزشک شما تغییراتی در سبک زندگی مانند خوردن غذاهای سالمتر و تحرک بیشتر پیشنهاد دهد. آنها همچنین ممکن است داروهایی را برای کمک به مدیریت سطح قند خون تجویز کنند. پیروی از برنامه درمانی ممکن است به کاهش تشنگی مفرط و سایر علائم کمک کند.
پاسخ بستگی به این دارد که چه چیزی شما را اینقدر تشنه کرده است. نوشیدن آب بیشتر نقطه خوبی برای شروع است. اما اگر نمیتوانید هوس خود را برای آن برطرف کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
علت هر چه باشد، فقط با آن زندگی نکنید. بیشتر شرایطی که باعث تشنگی میشوند، قابل درمان هستند.
اگر متوجه شدید که حتی پس از هیدراته کردن و خوردن مواد غذایی غنی از آب مانند خیار، همچنان احساس تشنگی میکنید، کمک بگیرید. اگر علائم دیگری دارید - مانند ادرار کردن مکرر، احساس خستگی و گرسنگی مکرر و داشتن زخمهایی که به کندی بهبود مییابند - که ممکن است نشان دهنده مشکلات سلامتی مانند دیابت باشد، به پزشک مراجعه کنید.
برای بسیاری از افراد، احساس تشنگی فقط به این معناست که بدنشان به آنها میگوید که به آب نیاز دارد. اما اگر حتی بعد از نوشیدن آب هم به احساس تشنگی ادامه دهید، ممکن است نشانه یک بیماری مانند دیابت، کم خونی، خشکی دهان یا پرکاری تیروئید باشد. تشنگی بیش از حد نیز ممکن است یکی از عوارض جانبی داروهای شما باشد. اگر تشنگی بیش از حد دارید که حتی پس از آبرسانی نیز از بین نمیرود، با پزشک مشورت کنید.
منبع: ایسنا