دیه در قصور پزشکی بر عهده خود پزشک است؛ نه خانواده‌اش

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر حامد روزبهانی، جراح عمومی و وکیل دادگستری، تأکید کرد: «بر اساس ماده ۴۷۴ قانون مجازات اسلامی، در جرایم شبه‌عمد، مسئول پرداخت دیه فقط خود مرتکب است. در صورت فوت یا فرار وی، دیه ابتدا از اموال خودش پرداخت می‌شود و در صورت نبود مال، از بیت‌المال پرداخت خواهد شد.»

وی افزود: «بر مبنای ماده ۴۶۲ قانون، دیه جرایم عمدی و شبه‌عمدی بر عهده مرتکب است و نه اطرافیان یا خانواده او. قصور پزشکی نیز در زمره جرایم شبه‌عمد محسوب می‌شود؛ بنابراین حتی در صورت در اختیار داشتن اموال متوفی توسط خانواده، مسئولیت قانونی متوجه آنها نیست و دولت می‌تواند تنها از محل اموال خود فرد، دیه را وصول کند.»

این وکیل دادگستری همچنین به جایگاه حقوقی رزیدنت‌ها پرداخت و گفت: «رزیدنت‌ها، علی‌رغم اینکه هنوز متخصص نشده‌اند، بخشی از روند درمان را انجام می‌دهند و در قبال اقداماتشان مسئولیت حقوقی دارند. اگر رزیدنت دخالتی در فرآیند درمان نداشته باشد، مسئولیتی متوجه او نیست، اما اگر اقدامی کرده یا اطلاع‌رسانی به‌موقع انجام نداده باشد، مشمول مسئولیت خواهد شد.»

{$sepehr_key_119780}

او با اشاره به شرایط خاص بیمارستان‌ها، به‌ویژه در کشیک‌های شبانه، گفت: «در بسیاری از مواقع رزیدنت‌ها ناچارند تصمیم‌گیری و اقدامات درمانی را به تنهایی انجام دهند. اگر در این فرآیند، قصوری رخ دهد، مسئولیت بر عهده آنها نیز هست؛ به‌خصوص زمانی که اطلاع‌رسانی به اتند نداشته‌اند یا اقدامی را مستقل انجام داده‌اند.»

در جمع‌بندی، دکتر روزبهانی تأکید کرد که قانون در موضوع دیه، به صراحت مسئولیت را متوجه مرتکب می‌داند و خانواده فرد متوفی – حتی اگر اموالی از وی در اختیار داشته باشند – مسئولیتی در این زمینه ندارند.

منبع: سلامت نیوز