این را برای شما مشهدی‌ها می‌نویسم

حمل‌ونقل مهم است. تفاوتی نمی‌کند در کدام نقطه از دنیا و در چه کشوری باشید. هرجا که باشید، زندگی هم در سبک شهری و هم در مقیاس روستایی به حمل‌ونقل و تردد نیاز دارد و این ضرورت به میزان توسعه کشور‌ها اهمیت مضاعف پیدا می‌کند تا جایی که شبکه راه‌ها به‌خصوص در سطح تردد جاده‌ای و شهری، یکی از ارکان زیرساختی یک کشورهاست و حاکمیت‌ها هر اندازه که خود را مقید به توسعه بدانند، مکلف هستند حمل‌ونقل و زیرساخت‌های آن را از نظر کیفی و کمی ارتقا دهند. در این بین، شاید بتوان گفت مهم‌ترین رکن حمل‌ونقل نیز امنیت آن است؛ آن‌قدر مهم که تقریباً در همه کشور‌ها یک روز در تقویم ملی به‌عنوان روز ایمنی حمل‌ونقل معرفی شده تا بهانه‌ای برای یادآوری ضرورت آن، ایجاد مطالبه فراگیر و فرهنگ‌سازی درباره آن باشد.

هموطنان عزیز من، کشور ما ایران در دهه‌های اخیر همواره شاهد دردناک‌ترین حوادث رانندگی بوده است. خساراتی که ما به‌خاطر ازدست‌دادن مردم در تصادفات رانندگی متحمل می‌شویم، واقعاً غیرقابل باور است. مصداق عینی در تشریح شگفتانه تلخ این موضوع، بروز ۷۳۸ تصادف منجر به فوت، ۱۵ هزار و ۸۳۳ تصادف جرحی و هشت هزار و ۵۷۲ تصادف خسارتی فقط در طول ۲۱ روز طرح ترافیکی ویژه نوروز ۱۴۰۴ است. دقت کنید. الان درباره یک یا دو دهه قبل صحبت نمی‌کنیم. زمان بسیار گذشته، فرهنگ‌سازی‌های گوناگون در جریان بوده و دیگر هیچ‌کس نیست که از کیفیت ضعیف خودرو‌های داخلی، چالش‌های حوزه راه و ضرورت‌های رانندگی ایمن بی‌اطلاع باشد. با این حال، چرا بازهم ۸۸۰ نفر از هموطنان خود را از دست بدهیم؟ ۲۰ هزار و ۱۰۹ نفر مجروح شوند و سرجمع تصادفات درون‌شهری و برون‌شهری از ۱۰۱ هزار و ۶۴۳ فقره فراتر برود؟

اگرچه برنامه‌های فرهنگی و اقدامات بازدارنده پلیس راهور کشور، کاملاً یکپارچه است و ما در قبال همه هموطنان مسئول هستیم، اما به‌طور خاص، این یادداشت را برای شما هموطنان مشهدی‌ام می‌نویسم. شهر امام مهربانی‌ها که سالیانه میزبان میلیون‌ها نفر از زائران حرم قدسی امام رضا (ع) است، برخلاف زیرساخت‌هایی که باید باشد، از مشکلات زیرساختی متعدد در حوزه جاده‌های منتهی به مشهدالرضا(ع) رنج می‌برد و همواره در ردیف پرحادثه‌ترین استان‌های کشور از نظر تصادفات قرار دارد. در نوروز ۱۴۰۴ تعداد تلفات رانندگی در جاده‌های خراسان رضوی از ۶۰ نفر فراتر رفت تا استان شما سومین خطه پرحادثه کشور باشد. چرا باید این‌طور باشد؟ آیا در مشهدالرضا (ع) که مظهر پیشتاز مهمان‌نوازی در ایران اسلامی است، زیرساخت‌های جاده‌ای این اندازه اهمیت ندارد که برای بهبود آن، هرچه‌زودتر راه چاره‌ای اندیشیده شود؟

به طور کلی، بروز هر تصادف رانندگی سه عامل اصلی دارد؛ راننده، جاده و خودرو. این یک حقیقت غیرقابل انکار است که در کشور ما، باید کیفیت صنعت خودروسازی به شکل شایسته و محسوسی افزایش پیدا کند و نقاط آسیب‌پذیر جاده‌ها با توجه جدی‌تر نهاد‌های مسئول، هرچه‌زودتر رفع ایراد شوند، اما هیچ‌کدام از این مسائل، بر اثرگذاری عامل انسانی در بروز تصادفات سرپوش نمی‌گذارد. براساس ارزیابی‌های کارشناسی، در نوروز امسال، ۷۳ درصد از تصادفات رانندگی به‌دلیل عدم توجه به جلو، ناتوانی در کنترل وسیله نقلیه و تغییر مسیر رانندگی بوده است.

{$sepehr_key_120396}

کلام آخر پلیس هم به‌عنوان خادم مردم و نگهبان امنیت تک‌تک ایرانیان عزیز همین است. شما از زمانی که پشت فرمان می‌نشینید، مسئول اصلی امنیت خانواده خود هستید. اگر جاده مشکل فنی دارد، اگر خودرو ناایمن است، دست آخر مسئولیت اصلی بر عهده شماست که با احتیاط بیشتری برانید. آمار سفر‌های موفق و مفرح خانواده‌های ایرانی در تعطیلات و پیک سفر‌ها نشان صادق این موضوع است که با تقید عملی به قوانین، عقلانیت و مسئولیت‌پذیری، می‌شود ایمن رانندگی کرد. همه شما هم می‌توانید. تحقق این هدف و به‌صفررساندن آمار تصادفات، مأموریت قانونی و آرزوی قلبی ماست و در این راه، همسفر خواهیم بود.