به گزارش شهرآرانیوز؛ خلیج فارس دریای نیلگون جنوب کشور دارای جزایر کوچک و بزرگی با کاربریهای مختلف از جمله مسکونی، نظامی، نفتی و گردشگری است که برخی از آنها نیاز به ساماندهی دارند تا در روند استفاده از کاربریها کمترین آسیب متوجه این اکوسیستمها شود، کمبودی که این روزها به ویژه در تعطیلات آنهم در نوروز به وفور مشاهده میشود، نمونه بارز آن برداشت خاک قرمز هرمز و خاک نقرهای جزیره هنگام در عید امسال است، اقدامی که این ۲ جزیره تاکنون از سوی گردشگران به خود ندیده بودند، حرکتی شوک برانگیز برای طبیعت که تمام فضای مجازی را در بر گرفت و موجب تاسف دوستداران طبیعت شد.
حفاظت از منابع طبیعی نیازمند قوانین و برنامههای مدونی است تا برای آیندگان حفظ شوند که سازمان حفاظت محیط زیست در این راستا برنامه تهیه شناسنامه برای تمام جزایر خلیج فارس را در دستور کار دارد.
مدیر کل دفتر حفاظت از زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در این باره گفت: مطالعات تهیه شناسنامه زیست محیطی ۵ جزیره خلیج فارس را انجام دادیم، برخی از جزایر به علت شرایط امنیتی و خاصی که دارند اجازه مطالعه در آنها داده نشد، اما بقیه جزایر که آزاد هستند مطالعه در آنها انجام و پروژه تهیه شناسامه برای آنها اجرا میشود.
شهرام فداکار با اشاره به اینکه تمام جزایر خلیج فارس را در مطالعه خود دیده بودیم افزود:، اما در فاز اول مطالعات جزایر فارور، بنی فارور، ابوموسی، هرمز و شیدور را انجام دادیم، جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک هم در فاز مطالعاتی ما بودند که آنها مسائل خاص خودشان را دارند از این رو انجام مطالعات مقدور نشد، در حال رایزنی هستیم تا اجازه مطالعه در این جزایر به سازمان محیط زیست داده شود.
{$sepehr_key_121946}
وی اظهار کرد: روش کار صدور شناسنامه زیست محیطی جزایر به این صورت است که تمام زیستگاههای اطراف جزیره مطالعه و نقشه آنها تهیه میشود، جزییات شامل زیستگاههای حساس، پهنه بندی، ظرفیت و تحمل محیط برای استقرار فعالیتهای مختلف تعیین و در نقشه آورده میشود، بعد از آن پهنه بندی اکولوژیک انجام، چهار جهت جزیره و شرایط زیستگاهها اینکه در شرایط مناسب یا بحرانی قرار دارند مشخص میشود، در مجموع مسائل اکولوژیک و بیولوژیک آنها بررسی میشود.
وی تاکید کرد: وقتی شناسامه زیست محیطی یک جزیره تهیه میشود بعد از آن انجام هر فعالیتی در این پهنهها قانونمند صورت خواهد گرفت یعنی اینکه وقتی درخواست توسعه داده میشود ظرفیت منطقه بررسی و اینکه جزیره ظرفیت پذیرش چه نوعی فعالیتی را دارد مشخص میشود.
فداکار ادامه داد: به عنوان مثال جزیره شیدور هم به عنوان تالاب بین المللی ثبت شده هم اینکه پناهگاه حیات وحش و ذخیره گاه زیست کره است از این رو هر نوع ساخت و ساز در آن ممنوع است، یا اینکه جزیره فارور و بنی فارور منطقه حفاظت شده دریایی هستند و ضوابط خاص خودشان را دارند، بنابراین تمام این موارد در شناسامه محیط زیستی ثبت و در زمان توسعه مد نظر قرار میگیرند.
مدیر کل دفتر حفاظت از زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: البته تاکنون شناسامهای برای هیچ جزیرهای در خلیج فارس صادر نشده است، مطالعه این ۵ جزیره در کارهای سال ۱۴۰۳ دیده و انجام شد، اکنون به دنبال تامین منابع مالی پروژه هستیم تا شناسامهها صادر شود.
وی درباره مطالعه و صدور شناسنامه برای بقیه جزایر خلیج فارس گفت: مطالعه بقیه جزایر را هم با اعتبارات سال ۱۴۰۴ انجام خواهیم داد، در واقع جزایری که هم محدودیت امنیتی داشتند و یا در لیست جزایر ۱۴۰۳ نبودند را اضافه و پیگیری میکنیم تا انجام شود.
منبع: ایرنا