عظیمی‌راد: برای یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در حاشیه شهر برنامه‌ریزی می‌کنند، در‌حالی‌که فقط یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر اتباع در حاشیه شهر داریم

به گزارش شهرآرانیوز؛ احسان عظیمی‌راد امروز، ۱۷ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴، در نخستین کنفرانس ملی چالش‌های حاشیه‌نشینی و فرصت‌های بازآفرینی که در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: حاشیه شهر مشهد و حاشیه‌نشینی موضوع بسیار مهمی در سال‌های متوالی مشهد و کشور است.

{$sepehr_media_2307204_640_360}

وی افزود: در بسیاری استان‌ها و کلانشهر‌ها معضل حاشیه‌نشینی داریم که الان این معضل از کلانشهر‌ها عبور کرده و در شهر‌های کوچک هم رخ داده است. باید برای این موضوع فکری کرد و چاره‌ای اندیشید.

عظیمی‌راد با اشاره به آماری که رئیس شورای شهر مشهد درخصوص جمعیت مشهد ارائه کردند، عنوان کرد: چطور ممکن است معاون وزیر نداند در حاشیه شهر مشهد و خود مشهد چقدر اتباع حضور دارند؟ الان ۶ میلیون جمعیت داریم و می‌گویند یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در حاشیه شهر حضور دارند و برای آن برنامه‌ریزی می‌کنند، درحالی‌که قریب به یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر فقط اتباع در حاشیه شهر داریم.

نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: یک چالش بزرگ در حاشیه شهر داریم که موضوع وقفی‌بودن زمین‌هاست. هرچه تلاش کنیم، تا زمانی که زمین‌ها متعلق به آستان قدس یا وقفی باشند و در زمینه سکونتگاه‌های غیررسمی کمک نکنند، این مشکل وجود خواهد داشت. آستان قدس باید فکر کرده و همراهی کند. امروز در تمام نقاط حاشیه شهر، گیر اصلی، سند‌های مردم بوده که عمدتاً به آستان قدس و معدود به اوقاف برمی‌گردد.

{$sepehr_key_122755}

وی با اشاره به اینکه موضوع بعدی این است که حدود و صغور حاشیه‌نشینی کجاست، تصریح کرد: تعریفی برای این موضوع وجود ندارند. موضوع بعدی طرح‌های تفصیلی و جامع ناکارآمد است. بیان کردند طرح جامع مشهد ناکارآمد بوده و دچار اصلاحات زیادی شده که باید طرح جامع مشهد بازنگری شود. مشهد در حال متلاشی‌شدن است و علت عقب‌ماندگی ما در مشهد و حاشیه‌نشینی ناشی از همین موضوعات است که مدیریت ما علمی، کارآمد و دقیق نیست.

عظیمی‌راد خاطرنشان کرد: من در مردادماه، نامه‌ای به رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس زدم که برای حاشیه مشهد چه کنیم. دو پیشنهاد دادند؛ یک پیشنهاد این بود که طرح تفصیلی را گسترش دهیم، به طول مثال خیابان رسالت شهری است، اما در واقع روستاست و خدمات شهری ندارد. گلشهر توسط سه ناحیه در مشهد مدیریت می‌شود. بازنگری طرح‌های توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی مهم است.

نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: موضوع بعدی واقعیت‌های حاشیه‌نشینی است که باید بپذیریم حاشیه‌نشینی یک واقعیت برای کشور ماست. دسترسی مناسب مردم به اشتغال و خدمات در روستا‌ها و شهر‌های کوچک عامل مهاجرت است. حضور اتباع موضوعی جدی بوده که باید تلاش کنیم آن را که هم فرصت و هم در برخی موارد تهدید است، حل کنیم. سازمان ملی مهاجرت یکی از راهکار‌ها در مدیریت و کنترل اتباع است.

وی اضافه کرد: موضوع دیگر بحث پایان حاشیه‌نشینی است. در مشهد غیر از پیشنهاد گسترش طرح تفصیلی که خیلی هم با آن موافق نبودیم، موضوع شهر‌های اقماری را مطرح کردیم که در مشهد تصویب شده، در وزارت کشور هم هماهنگی کردم و فرماندار جدید نیز رسماً اعلام کردند. امیدواریم این موضوع بتواند یک بار برای همیشه حاشیه‌نشینی را در مشهد پایان دهد.

عظیمی‌راد درخصوص ارائه پنج طرح پیشنهادی به دانشگاه آزاد گفت: اول انجام کار علمی با آستان قدس رضوی و اوقاف، دوم طرح مهاجرت داخلی، سوم طرح بازنگری مجموعه قوانین، چهارم استفاده از فناوری هوش مصنوعی و پنجم طرح سازمان ملی مهاجرت است.