آزیتا حسین زاده عطار | شهرآرانیوز؛ در دل شهر، زمانی که تاریخ زندگی و فداکاریهای بی نظیر شهدای خدمت، همچون آیت ا... دکتر سید ابراهیم رئیسی، یادآور ایثار و مقاومت میشود، برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری نقش بسزایی در زنده نگه داشتن یاد و خاطره آنان ایفا میکند.
در این راستا، بهره گیری از قالبهای هنری مانند تولید پوستر و اکران شهری، به عنوان ابزارهای مؤثر در انتقال پیامهای ارزشمند، فرصت مناسبی است تا توجه جامعه و مردم را به چنین مناسبتهای مهمی جلب کنیم و فرهنگ شهادت، خدمت و ایثار را در جامعه ترویج دهیم. در این گزارش، به ابعاد مختلف رویداد تولید پوستر و اکران شهری به مناسبت اولین سالگرد شهادت آیت ا... دکتر سید ابراهیم رئیسی و شهدای خدمت در گفتوگو با دست اندرکاران آن پرداختهایم.
این تلاش، از سوی نهضت مردمی پوستر انقلاب برای حفظ و انتقال میراث این بزرگ مردان به نسلهای آینده صورت گرفته و با همکاری حوزه هنری انقلاب اسلامی، معاونت فرهنگی هنری سپاه امام رضا (ع)، شهرداری مشهد و کنگره ۱۸هزار شهید خراسان، در تاریخ ۲۵ و ۲۶ اردیبهشت ماه، در قالب دو روز کارگاه تولید اثر گرافیکی برگزار میشود.
محمدرضا میری، دبیر این رویداد، مربی و داور آن است. او در ابتدای سخنانش درباره چگونگی شکل گیری این ایده و بانیان اصلی آن توضیح میدهد: «گروه نهضت مردمی پوستر انقلاب، شانزده سال است که ایده برگزاری رویدادهای تولید آثار گرافیکی را در ارتباط با مسائل روز اجرا میکند. این نهضت در استانهای مختلف، تشکلهای مردمی متعددی دارد که به صورت کارگاههای استانی و ملی، رویدادهای بسیاری را برگزار میکنند.»
این گروه مردمی، برای هم زمان شدن این رویداد با مناسبت مهم سالگرد شهادت شهید جمهور، لازم دانستند ادای دینی به ایشان داشته باشند و نسبت به این شهید بزرگوار، راه، آرمان و سیره او انجام وظیفه کنند. در نهایت، تصمیم گرفته شد که کارگاهی برای تولید اثر برگزار شود که پنجاه هنرمند طراح گرافیک در آن شرکت کنند و به خلق اثر بپردازند. او در توضیح نحوه ثبت نام و ارائه اثر به این رویداد یادآور میشود: «هنرمندان میتوانند با ثبت نام و ارسال رزومه خود، بسته به ظرفیت رویداد، در آن حضور یابند.»
او از بخش جانبی و مفید دیگر این رویداد میگوید: «در این برنامه، پیرو سیره و شخصیت شهید رئیسی، دو روایتگر حضور دارند که هر کدام در یک روز مجزا در کارگاه شرکت میکنند و کنار هنرمندان میمانند تا در صورت داشتن سؤال یا چالشی درباره زندگی شهید جمهور و سیره و منش ایشان، بتوانند رفع کنند. البته پیش از آغاز کارگاه، مطالبی در اختیار هنرمندان قرار میگیرد تا در فرایند خلق اثر از آنها بهره ببرند.»
میری مهمترین ویژگی این رویداد را ادای دین هنرمندان به شخصیت این شهید بزرگوار و انجام وظیفه جهاد تبیین میداند و توضیح میدهد: «وظیفه دیگر این است که اجتماع هنرمندان جوان، همواره منشأ برکاتی بوده و در این رویداد نیز این برکت وجود دارد.»
وی همچنین به تأمین فضای تصویری موردنیاز فضای مجازی در این روزها اشاره میکند و میافزاید: «این نیاز از طریق این رویداد برطرف میشود. علاوه بر این، با مذاکراتی که با حوزه هنری و شهرداری شده، برخی از آثار تولیدشده امکان اکران شهری را نیز خواهند داشت.»
میری درباره نحوه اکران شهری آثار در این رویداد میگوید: «این موارد اقتضایی است و در زمان مناسب درباره آن تصمیم گیری خواهد شد. اما بناست علاوه بر انتشار آثار در فضای مجازی، آنها در قالب پوستر چاپ شده و به سایر تشکلهای مردمی در استانهای مختلف کشور ارسال شوند. همچنین، چند اثر نیز در اکران شهری نمایش داده خواهند شد.»
وی با اشاره به اینکه این رویداد پنج اثر برگزیده خواهد داشت، درباره یکی از ملاکهای مهم در انتخاب آثار بیان میکند: «خلاقیت هنرمندان قطعا عامل موفقیت رویداد است، زیرا این مسئله باعث خلق آثار جذابتر خواهد شد. البته این مدل رویدادها قوانین و چارچوبهای موضوعی و متنی مختص به خود را دارند.»
محمود بازدار، مربی و داور رویداد، درباره نحوه ارزیابی آثار این رویداد میگوید: «مربیان این رویداد، محمدرضا میری، مصطفی فاروبی و من هستیم. ملاکهایی که مدنظر ماست، علاوه بر معیارهای اصلی یک اثر گرافیکی خوب، شامل توانایی ارتباط مؤثر با مخاطب، بهره گیری از خلاقیت در کار و داشتن نگاه جدید است.» او توضیح میدهد: «یک سری پارامترها مربوط به مبانی هنرهای تجسمی است که از ابتداییترین قوانین محسوب میشود و باید رعایت شود. فارغ از این مباحث فنی، خودِ ایده و پیام اثر نیز اولویت دارد.»
این صاحب نظر در عرصه هنر گرافیک درباره ماهیت حضور مربیان در کارگاهها توضیح میدهد: «حضور مربیان در این کارگاه به این صورت است که ما در کنار هنرمندان هستیم و راهبری را به عهده داریم. خودِ بچهها به ایدهای میرسند و ما کمک میکنیم تا ایده شان پختهتر شود و به مرحله
اکران برسد.» او با اشاره به اینکه هنرمندان این رویداد اغلب از مشهد و شهرهای پیرامون آن در استان خراسان رضوی هستند، درباره تازگی این رویداد نیز یادآور میشود: «سال گذشته نیز در روزهای شهادت ایشان، هنرمندان به صورت خودجوش در مشهد آثاری تولید کردند. اما امسال، چون اولین سالگرد شهادت شهید رئیسی است و این رویداد با موضوع خدمت عجین شده، نخستین رویداد با این نگاه در مشهد برگزار میشود. موضوع آن نیز شهید رئیسی با محوریت خدمت به مردم است. شاید موضوعهای مختلفی در ذیل این محور تعریف شود، نظیر شعار سال و سرمایه گذاری در تولید. باید دید که چگونه میتوان آثار را به این سمت وسو نیز سوق داد.»
{$sepehr_key_123857}
میثم موسوی مهر، مدیرعامل مؤسسه فرهنگی شهرآرا، که یکی از دو روایتگر زندگی و سیره شهید آیت ا... رئیسی در این رویداد است، میگوید: «جمعی از فعالان حوزه فرهنگ و هنر، با توجه به اینکه مشهد خاستگاه آقای رئیسی بوده و ارتباطات زیادی بین ایشان و جامعه هنری وجود داشته، تصمیم گرفتند در ایامی که مصادف با روزهای شهادت ایشان است و در فاصله بین تاریخ قمری و شمسی شهادت، این رویداد را برگزار کنند.»
وی یادآور میشود: «این رویداد بیشتر حرکتی مردمی و خودجوش است که با محوریت روایتهایی از زندگی ایشان و برداشتهایی از سلوک مدیریتی شهید رئیسی اکران میشود. از این باب، دوستان برنامه ریزی انجام دادند و در مجامع مختلف طرح موضوع کردند. ما نیز در روزنامه شهرآرا، با توجه به اینکه این موضوع رویکرد رسانهای دارد و مرتبط با فعالیتهای شهرآراست، حمایتهای لازم را از آنها انجام خواهیم داد.
از آنجا که مأموریت شهرآرا، روایت ذخایر معنوی و فرهنگی مشهدالرضا (ع) است و شهید رئیسی یکی از مصادیق کامل این تعبیر محسوب میشود، هر کاری که از ما برمی آید برای پیشبرد این کار مردمی انجام خواهیم داد.»
او با تأکید بر نو بودن این رویداد برای شهید رئیسی در اولین سالگرد شهادت ایشان میگوید: «سال گذشته، مدعوین جشنواره امام رضا (ع) تا دو روز پس از اعلام شهادت، به خلق اثر پرداختند. به نظرم آن اتفاق و تجربیات مشترک دیگر اهالی هنر در این زمینه، بهانه خوبی برای برنامه امسال بود. خوشبختانه، هنرمندان مشهد در موضوعهای سیاسی، اجتماعی و جهان اسلام همیشه پیشتاز بودهاند و به ویژه اهالی هنر، همواره جزو فعالان این مسائل بودهاند.»
موسوی مهر تأکید میکند: «بخش مهم این رویداد، خلق اثر است، اما روایتی که من و دوستان دیگر ارائه میدهیم، برای ایجاد فضایی مناسب جهت خلق یک اثر هنری است. چون قرار است ما زوایا و موضوعهایی از شخصیت ایشان را واگویه کنیم تا هنرمندان با آگاهی بیشتری به خلق اثر بپردازند.»