اختلاف نظر نهاد‌های نظارتی و فروشندگان مشهدی در قیمت برنج | حلقه مفقوده کجاست؟

به گزارش شهرآرانیوز، خبرنگار ما سری به عمده‌فروشی‌ها و خُرده‌فروشی‌های برنج در سطح شهر مشهد زده است. فروشندگان اعلام می‌کنند که برنج کمتر از کیسه‌ای ۸۵۰ تا ۹۵۰ هزار تومان پیدا نمی‌شود.

علی حسینی، یکی از فروشندگان عمده موادغذایی در مصلی مشهد، به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: خرید برنج پاکستانی ما کیسه‌ای ۹۸۰ هزار تومان بوده و با حاشیه سود خود، کیسه‌ای یک میلیون تومان می‌فروشیم.

وی افزود: اما تعزیرات و بازرسان اتاق اصناف قیمت برنج پاکستانی را ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان اعلام کرده‌اند و فروشندگان را به دلیل فروش برنج با قیمت‌های بالاتر از این جریمه می‌کنند؛ در حالی که ما برنج را با قیمت بالاتری خریداری کرده‌ایم.

این فروشنده مواد غذایی ادامه داد: ما نیز به بازرسان می‌گوییم که عامل پخش برنج با قیمت ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان را به ما معرفی کنند تا برنج را از مراکز اعلامی خودشان تهیه کنیم، اما نه تعزیرات، نه اتحادیه و نه جهاد کشاورزی هیچ‌یک پاسخگوی این خواسته ما نیست.

وی گفت: کار به جایی رسیده که جرئت تهیه بار جدید و فروش برنج در فروشگاه‌هایمان را نداریم؛ چراکه از طرف تعزیرات جریمه می‌شویم.

{$sepehr_key_123875}

حسینی بیان کرد: در حال حاضر برنج پاکستانی کمتر از کیلویی ۱۰۰ هزار تومان نیست. اگر هم باشد کیفیت بسیار پایینی دارد.

 

قیمت (کیسه 10 کیلویی)

برنج پاکستانی دانه بلند عالی

1,000,000

برنج پاکستانی دانه بلند غزال

1,120,000

برنج پاکستانی باسمتی رویال

790,000

قیمت مصوب برنج پاکستانی کیلویی ۶۳ هزار تومان است

محمدصادق محمدزاده رهباردار، مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی، در این رابطه به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: قیمت مصوب برنج پاکستانی در سراسر کشور طبق قانون ۶۳ هزار تومان است و باید با این قیمت به دست مصرف‌کننده برسد.

وی افزود: سالانه حدود ۱.۵ میلیون تن برنج پاکستانی وارد کشور می‌شود و براساس موارد گمرکی، سود عمده‌فروشی، انبارداری، حمل‌ونقل و... قیمت آن تعیین شده و قیمت در سامانه جامع تجارت اعلام می‌شود.

مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی در پاسخ به این سؤال که آیا برنج با قیمت ۶۳ هزار تومان عرضه می‌شود یا خیر، گفت: بله عرضه می‌شود. در ایام نوروز امسال برنج‌هایی که مستقیماً توسط واردکننده و عمده‌فروش عرضه شده، با قیمت ۶۳ هزار تومان به فروش رسیده است.

نقش دلالان در بالابردن قیمت برنج

وی در پاسخ به این سؤال که پس چرا اکنون برنج پاکستانی با قیمتی بالاتر از ۶۳ هزار تومان در بازار عرضه می‌شود، توضیح داد: مشکل اصلی نبود بارانداز و جایگاه دپوی برنج در حدود ۲ تا ۵ هزار تن در مشهد و استان است. به همین دلیل واردات برنج توسط واردکنندگان استانی کاهش می‌یابد و مجبور به تهیه برنج از واردکنندگان تهران یا سایر استان‌ها می‌شویم و در نهایت برنج با دو تا سه دست فاکتور به دست فروشنده می‌رسد.

محمدزاده رهباردار به نقش دلالان در فروش برنج با قیمتی بالاتر از قیمت مصوب نیز اشاره کرد و افزود: متأسفانه برخی از واردکنندگان نیز نقش دلال را به خود می‌گیرند و منجر به افزایش قیمت نهایی برنج می‌شوند.

کوتاهی دولت و انحصار در واردات برنج

وی با اشاره به اینکه دولت در این میان مقصر اصلی بحث گرانی‌هاست، گفت: وقتی منابع ارزی واردات برنج کشور فقط در دست یک نفر قرار می‌گیرد و برنج ۶۳ هزار تومانی در انحصار یک نفر درمی‌آید که مقید به اجرای قانون نیستند و برنج را دوفاکتوره به فروش می‌رسانند، بنابراین برنج با سه یا چهار دست گشتن، درنهایت با قیمتی گزاف به دست خریدار می‌رسد.

مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی با اشاره به وجود ۲۷ شرکت واردکننده برنج در استان خراسان رضوی گفت: ما اکنون واردکنندگانی داریم که در ۱۰ ماه اخیر ارزی دریافت نکرده‌اند و وقتی می‌خواهند ثبت سفارش انجام دهند، یک‌دهم سفارش آن‌ها را قبول می‌کنند.

{$sepehr_key_123876}

با فروشندگان متخلف قطعاً برخورد قانونی می‌کنیم

وی بیان کرد: بنابراین با فروشندگانی که برنج پاکستانی را با قیمتی بالاتر از ۶۳ هزار تومان به فروش برسانند، قطعاً برخورد قانونی خواهیم داشت.

محمدزاده رهباردار در پاسخ به این سؤال که بنابراین باید منتظر کمبود برنج در بازار باشیم چراکه عمده‌فروشان و خرده‌فروشان برنج را بالاتر از قیمت مصوب خریداری کرده و نهاد‌های نظارتی نیز قیمت‌های بالا را جریمه می‌کنند، گفت: مشکل ما با فروشندگان موادغذایی این است که وقتی فاکتور خرید از آن‌ها می‌خواهیم، ارائه نمی‌کنند؛ یعنی ید ماقبل از خود را معرفی نمی‌کنند، چراکه آن‌ها هم در سود دلالان شریک هستند.