بهترین غذا برای کودک باید متناسب با سن کودک باشد

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر زهرا اباصلتی، با اشاره به اینکه شیر مادر تا پایان شش ماهگی به تنهایی و بدون اضافه کردن هر نوع غذای کمکی برای رشد طبیعی شیرخوار کافی اسـت، خاطر نشان کرد: بعـد از شـش ماهگـی نیاز‌های غذایی شیرخوار فقط با شیر برآورده نمی‌شود و باید علاوه بر شیر، غذا‌های نیمه جامد را نیز برای او شروع کرد.

وی با تأکید براینکه مناسب‌ترین غذا‌ها برای تغذیه تکمیلی، غذا‌هایی هستند که مقوی و مغذی، متناسب با سن کودک، تازه و بدون آلودگی و با مواد اولیه در دسترس که امکان تهیه آن برای خانواده وجود داشته باشد، تهیه شود، گفت: هفته اول ماه هفتم تولد کودک، سن شروع تغذیه تکمیلی است، ولی چنانچه بین ۴ تا ۶ ماهگی با وجود تلاش والدین و کارکنان بهداشتی منحنی رشد کودک نشان دهنده رشد نامناسب کودک باشد، می‌توان غذای کمکی را شروع کرد.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه مواد غذایی را چه از نظر مقدار و چه از نظر نوع، تدریجاً به رژیم غذایی شیرخوار اضافه کنید، گفت: از یک نوع غذای ساده شروع شود وکم کم مخلوطی از چند نوع غذا به کودک داده شود و از مقدار کم شروع و به تدریج بر مقدار آن افزوده شود.

{$sepehr_key_123929}

وی ادامه داد: بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف حدود ۵ تا ۷ روز فاصله در نظر گرفته شود و اولیــن غذایی که به کودک داده می‌شود، بایدکمی غلیظ‌تر از شیر تهیه شود و سپس به تدریج غذا‌های نیمه جامد و جامد داده شود؛ علاوه براین غذا‌ها با قاشق و مایعات با لیوان به شیرخوار داده شود و هنگام دادن غذا‌های نیمه جامد و جامد، شیرخوار در وضعیت نشسته قرار گیرد.

دکتر اباصلتی با بیان اینکه غذای شیرخوار به مقدار کم و برای یک وعده تهیه شود و در صورت باقی ماندن غذا، می‌توان آن را به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگه داری کرد، در غیر این صورت آن را باید در فریزر گذاشت، اظهار کرد: غذای نگه داری شده فقط به مقدار مصرف یک وعده کاملاً داغ شود و پس از خنک کردن به کودک داده شود.

دکتر اباصلتی تأکید کرد: تا یک سالگی به غذای کودک نمک اضافه نشود ولی پس از یک سالگی کمی نمک (نمک یددار تصفیه شده) به غذای شیر خوار می‌توان اضافه نمود علاوه براین سبزی‌ها قبل از مصرف کاملاً شسته و بلافاصله پس از خرد کردن به غذا اضافه شود؛ مصرف حتی مقدار کمی گوشت در سوپ کودک، ارزش غذایی را افزایش می‌دهد، بدین منظور هرنوع گوشت مانند گوسفند، گوساله، مرغ و ماهی که در دسترس خانواده است مصرف شود.

وی با بیان اینکه در دستور تهیه بعضی از غذا‌ها مقداری کره یا روغن به هنگام طبخ و مقداری دیگر به هنگام غذا دادن به کودک اضافه شود، عنوان کرد: در مورد کودکانی که روند رشدشان خیلی بیشتر از طبیعی است، مقدار مصرف روغن یا کره را در غذای کودک کمتر گردیده و برعکس اگر کودک تأخیر رشد دارد کمی بیشتر روغن یا کره به غذای او اضافه شود.

وی اظهار کرد: کودکان از یک سالگی به بعد، علاوه بر غذا‌هایی که خوردنشان را در سال اول زندگی یاد گرفته‌اند، باید از غذای سفره خانواده نیز استفاده کنند. این کودکان رشد سریع دارند و مقاومت کافی در مقابل بسیاری از بیماری‌ها را هم ندارند و دندان هایشان نیز کامل نشده است. بنابراین باید در غذا دادن به آن ها، رعایت اصولی مانند غذا‌های کم حجم، پرانرژی و زود هضم و به دفعات زیاد مورد تأکید قرار گیرد.

وی با بیان اینکه علاوه بر این، میزان رشد و فعالیت کودکان در سنین یک تا دو سالگی با کودکان سه ساله و بیشتر با هم فرق دارد و باید هنگام تغذیه آنان، این موضوع را نیز در نظر گرفت، ابراز کرد: کودک یک تا دو سال رشد سریع و فعالیت زیاد دارد و در نتیجه به غذای بیشتر نیاز دارد. ولی از سوی دیگر حجم معده اش کم و دندان هایش نیز کامل نیست، لذا ضروری است در تغذیه او علاوه بر استفاده از شیر مادر، ۵ تا ۶ بار در شبانه روز به او غذا بدهید و غلاتی که کودک قدرت جویدن آن‌ها را دارد مانند برنج به صورت کته‌های مختلف مخلوط با سبزی ها، حبوبات و گوشت‌های نرم به او بدهید.

وی ادامه داد: اگر کودک مبتلا به یبوست است در تهیه سوپ او، علاوه بر سبزی‌ها (سیب زمینی، هویج، کدو، فلفل سبز، سبزی‌های برگی و ...) از برگه هلو، زردآلو و آلو به مقدار کم استفاده کنید؛ غذای کودک را تمیز و کاملا پخته تهیه کنید و پس از خنک کردن به او بدهید.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه باقیمانده غذا‌ی کودک را در یخچال و یا فریزر نگه داری کنید، ابراز کرد: به کودک کمک کنید خودش غذا بخورد و اطمینان حاصل کنید که فقط آب خورش و آب گوشت را نخورد، قبل از این که فلفل، ادویه و یا چاشنی‌های تند را به غذای خانواده اضافه کنید، غذای او را بردارید.

وی تأکید کرد: وقتـی می‌خواهیـد گوشت، مرغ یا ماهی به کودک بدهید، آن را تکه تکه کرده و استخوان‌ها و تیغ‌های آن را بگیرید و مایعات را همیشه با قاشق یا فنجان به او بدهید.