به گزارش شهرآرانیوز، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه تأیید کرد که روز یکشنبه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای حل بحران اوکراین تماس تلفنی داشته و همچنین به دنبال آن با ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی خود هم گفتوگو کرده است.
اردوغان در سخنرانی پس از نشست کابینه ترکیه در روز دوشنبه گفت: «روز یکشنبه روز بسیار شلوغی از نظر دیپلماسی تلفنی بود. با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه گفتوگو کردیم و سپس با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، مکالمه تلفنی مفصلی داشتیم. با آقای پوتین درباره مسائل مهم زیادی صحبت کردیم، از جمله پایان دادن به درگیری جاری میان روسیه و اوکراین.»
اردوغان همچنین توضیح داد که با ولودیمیر زلنسکی درباره حل بحران اوکراین گفتوگوی تلفنی داشته و ابراز امیدواری کرد که تلاشها برای مذاکرات برنامهریزیشده در استانبول بیثمر نباشد.
ولادیمیر پوتین پیشتر پیشنهاد کرده بود که گفتوگوهای مستقیم و بدون پیششرط با اوکراین در ۱۵ مه در استانبول برگزار شود و تأکید کرده بود که روسیه هرگز گفتوگو با طرف اوکراینی را رد نکرده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاستجمهوری روسیه هم این پیشنهاد پوتین را جدی توصیف کرد و گفت که این پیشنهاد نشاندهنده تمایل به یافتن راهحلی مسالمتآمیز است. پسکوف تأکید کرد که «هدف از مذاکرات با اوکراین، رفع ریشههای درگیری و حفظ منافع روسیه است.»
با این حال، زلنسکی با لحنی تهدیدآمیز به ابتکار صلح پوتین پاسخ داد و خواستار آن شد که مسکو با آتشبس کامل از ۱۲ مه موافقت کند و تنها در آن صورت رژیم کییف حاضر به نشستن پشت میز مذاکره خواهد بود. در پی آن، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از مقامات کییف خواست تا «فوراً» پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای برگزاری مذاکرات در ترکیه را بپذیرند.
از سوی دیگر، زلنسکی اعلام کرد که منتظر حضور رئیسجمهور روسیه در ترکیه در روز پنجشنبه آینده خواهد بود.
{$sepehr_key_123948}
به گزارش راشا تودی، در همین حال دونالد ترامپ گفته است که از مذاکرات مستقیم احتمالی میان مسکو و کییف، «نتیجه خوبی» انتظار دارد و پیشنهاد داد که شاید خودش نیز در این مذاکرات شرکت کند.
ترامپ در یک کنفرانس خبری در روز دوشنبه، این مذاکرات احتمالی را «رویدادی بسیار مهم» توصیف کرد.
رئیسجمهور آمریکا در ادامه گفت: «فکر میکنم ممکن است در نشست پنجشنبه در ترکیه بین روسیه و اوکراین، به نتیجه خوبی برسید. باور دارم که هر دو رهبر در آنجا حضور خواهند داشت. داشتم به این فکر میکردم که به آنجا پرواز کنم. نمیدانم پنجشنبه کجا خواهم بود، جلسات زیادی دارم، اما واقعاً در فکر پرواز به آنجا هستم.»
پیشنهاد ترامپ با استقبال ولادیمیر زلنسکی مواجه شد؛ او این پیشنهاد را «ایدهای درست» توصیف کرد و بار دیگر تأکید کرد که آماده دیدار حضوری با پوتین است. تا این لحظه، مسکو در برابر احتمال سفر رهبر روسیه به ترکیه برای مذاکره سکوت اختیار کرده است. رئیسجمهور روسیه با پیشنهاد بازگشت به مذاکرات مستقیم، بار دیگر بر تعهد مسکو به حل بحران تأکید کرد.
پوتین تأکید کرد که روند حلوفصل باید با گفتوگو آغاز شود و این مذاکرات میتواند در نهایت به «نوعی آتشبس جدید» منجر شود. رئیسجمهور روسیه یکشنبه گفت: «ما مصمم به انجام مذاکرات جدی با اوکراین هستیم. هدف این مذاکرات، از بین بردن ریشههای درگیری و دستیابی به صلحی پایدار و بلندمدت در چارچوب تاریخی است.»
این پیشنهاد با واکنشهای متفاوتی از سوی کییف و حامیان آن مواجه شده است که همچنان بر خواسته خود مبنی بر لزوم برقراری حداقل ۳۰ روز آتشبس پیش از هر مذاکرهای پافشاری میکنند. با این حال، پیشنهاد پوتین از سوی ترامپ حمایت شد و او از کییف خواست تا «فوراً» آن را بپذیرد و پس از درخواست ترامپ، به نظر میرسد که کییف موضع خود را تا حدودی تغییر داده و زلنسکی آمادگی خود را برای شرکت در نشست اعلام کرده است، هرچند بار دیگر خواستار آتشبس شد.
ترکیه از این ابتکار استقبال کرده و آمادگی خود را برای میزبانی مذاکرات اعلام کرده است.
با این حال، ریاستجمهوری ترکیه روز دوشنبه پیامی نسبتاً مبهم در این خصوص منتشر کرد و همزمان اعلام کرد که این فرصت نباید از دست برود، اما بر این نکته نیز تأکید کرد که آتشبس میتوانست «فضای لازم» برای مذاکرات را فراهم کند.
منبع: ایسنا