تغییر سبک زندگی، عامل اصلی افزایش آمار ابتلا به سرطان در خراسان رضوی

به گزارش شهرآرانیوز؛ سالیانه به طور متوسط ۱۰ تا ۱۱ هزار نفر از هم‌استانی‌هایمان درگیر بیماری سرطان می‌شوند که علت درگیری بسیاری از این بیماران، نوع سبک زندگی آنهاست. مصرف دخانیات، استفاده از نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه یا غذا‌های فست‌فودی همچنین کم‌تحرکی، زمینه‌ساز آینده‌ای است که فرد باید درنهایت با سرطان بجنگد، از همین رو پیشگیری در این حوزه موضوع مهمی است و در کنار آن غربالگری که در مراکز مربوط به دانشگاه علوم پزشکی شرایطش فراهم شده می‌تواند در تشخیص و درمان این بیماری مؤثر باشد.

در همین رابطه، رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفت‌و‌گو با شهرآرا، با بیان اینکه سرطان‌های پستان، معده، کولورکتال، پوست، رحم و پروستات شایع‌ترین سرطان‌ها در خراسان رضوی هستند، اظهار کرد: سالانه به‌طور متوسط ۱۰ تا ۱۱ هزار نفر در این استان به سرطان مبتلا می‌شوند و این رقم در کل کشور بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار نفر است. همچنین، آمار‌ها در کشور به‌طور تدریجی رو به افزایش است.

بابک اقبالی با اشاره به نقش مهم تغییر سبک زندگی و رفتار‌های نامناسب در بروز بیماری سرطان، افزود: استفاده از هر نوع فراورده‌های توتون، از جمله سیگار و قلیان، خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها از جمله ریه، کلیه و دهانه رحم را به‌شدت افزایش می‌دهد.

به گفته وی، وزن بالا احتمال ابتلا به انواع سرطان‌ها، به‌ویژه سرطان‌های پستان، پروستات و روده بزرگ را افزایش می‌دهد.

اقبالی درخصوص تغذیه صحیح گفت: مردم باید مصرف نوشیدنی‌های شکردار را محدود و الکل را حذف کنند. مصرف مواد غذایی نشاسته‌ای و گوشت‌های فراوری‌شده مانند سوسیس و کالباس را باید کاهش داد و البته غذا را در حالت آرامش سرو کرد. همچنین مردم با افزایش مصرف سبزیجات، میوه‌جات و حبوبات، محدودکردن مصرف نمک و استفاده از روش‌های صحیح پخت مانند بخارپز و آب‌پز می‌توانند در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش داشته باشند.

وی درخصوص اهمیت فعالیت بدنی گفت: فعالیت بدنی خطر ابتلا به سرطان‌های شایعی مانند پستان و روده بزرگ را کاهش می‌دهد. توصیه می‌شود هفته‌ای ۱۵۰ دقیقه ورزش کنید. همچنین توصیه می‌شود با نصب گام‌شمار در گوشی، حداقل روزانه ۷ هزار گام پیاده‌روی داشته باشید. وی گفت: شهروندان باید توجه داشته باشند که در معرض نور شدید خورشید، به‌ویژه از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر قرار نگیرند و در صورت ضرورت از کرم ضدآفتاب و عینک آفتابی استفاده شود.

{$sepehr_key_124020}

غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان در مراکز سلامت

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه حدود ۵۰ درصد سرطان‌ها با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب درمان‌شدنی هستند، اظهار داشت: در حال حاضر سه سرطان شایع (پستان، روده بزرگ و دهانه رحم) در نظام بهداشتی برنامه غربالگری و تشخیص زودهنگام دارند.

وی گفت: خانم‌های سی تا هفتاد ساله می‌توانند با مراجعه به پایگاه‌ها و مراکز سلامت و تشکیل پرونده سلامت، از نظر سلامت پستان غربالگری شوند.

به گفته دکتر اقبالی، افراد پنجاه تا هفتادساله با مراجعه به مراکز سلامت و پایگاه‌های سلامت و انجام یک آزمایش ساده و بررسی سایر علائم خطر، بررسی می‌شوند. وی افزود: افراد سی تا پنجاه‌ونه‌ساله با مراجعه به مراکز سلامت و پایگاه‌های سلامت و انجام یک آزمایش پاپ‌اسمیر و بررسی سایر علائم خطر، بررسی می‌شوند. رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأکید کرد: با شناخت علائم خطر و راه‌های غربالگری و تشخیص سرطان، می‌توان گام مؤثری برای پیشگیری و درمان این بیماری برداشت.

غربالگری؛ رایگان است

اقبالی در ادامه افزود: غربالگری در تمام مراکز، پایگاه‌ها و خانه‌های بهداشت مشهد و استان انجام می‌شود و نوبت اول در افراد بالای سی سال رایگان است. نوبت‌های بعدی با توجه به شرایط و سن فرد درصورت نیاز با فواصل حداکثر سه ساله این غربالگری‌ها رایگان انجام می‌شود.