علت تأثیرپذیری بازارهای مالی از مذاکرات چیست؟

به گزارش شهرآرانیوز، بررسی فرکانس سه بازار ارز، سهام و سکه نشان می‌دهد در این مدت بورس تهران بیشترین واکنش را نسبت به تحولات سیاسی طی ۴دور مذاکرات هسته‌ای نشان داده است. این در حالی است که دلار و طلا به مرور وارد فاز تعادلی شدند.

شاخص بازار سهام در تاریخ ۳۰فروردین، تحت تاثیر «انتظارات مثبت» نسبت به روند مذاکرات، وارد ابرکانال ۳میلیون واحدی شد و روز گذشته نیز با ورود به کانال ۳میلیون و ۲۰۰هزار واحدی، قله تاریخی را در تالارشیشه‌ای ثبت کرد.

بازار سهام یکی از بازار‌هایی است که همواره از ریسک‌های سیاسی اثری آنی می‌پذیرد؛ اما ارتباط بورس تهران با رویداد‌های سیاسی در هفته‌های اخیر قوی‌تر شده است.

{$sepehr_key_124126}

پرسش کلیدی‌ای که مطرح می‌شود این است که بیش‌واکنشی سهامداران پس از اخبار سیاسی از چه عواملی نشات می‌گیرد؟ پاسخ مشترک کارشناسان اقتصادی به این ابهام حیاتی تنها یک جمله است: «تحریم‌ها و فعال شدن گزینه نظامی که سرمایه‌گذاران را وارد کریدوری از ترس و تردید می‌کند.»

در صورت محقق شدن سناریو‌های بدبینانه در روابط میان ایران و آمریکا، تشدید تنش‌های نظامی به سناریویی محتمل مبدل خواهد شد. به عنوان مثال با تشدید مخاطرات نظامی در منطقه از ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ و افزایش سطح انتظارات تورمی در میان افراد جامعه، موتور معاملات ارزی نیز روشن شد و نرخ ارز پس از نوسان‌های پی‌درپی از محدوده ۶۳ هزار تومان در ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ به بیش از ۱۰۵ هزار تومان در اواسط فروردین ۱۴۰۴ رسید و رشد قیمت چشمگیری را تجربه کرد.

از سویی، برخی شرکت‌های بورسی به دلایل تحریمی و عدم دسترسی به قطعه‌ها، تجهیزات و تکنولوژی روز دنیا نمی‌توانند ظرفیت تولید را افزایش دهند یا خطوط تولید جدید راه‌اندازی کنند و مجبورند محصولات صادراتی خود را به زیر قیمت روز آن در بازار جهانی بفروشند که طبیعتا این مساله بر سودآوری شرکت‌ها اثر بسزایی دارد. تحلیلگران این مساله را پاسخی به واکنش فوری سهامداران بعد از رخداد‌های سیاسی تلقی می‌کنند.

منبع: دنیای اقتصاد