وزیر امور خارجه ترکمنستان: از اجرای پروژه‌هایی مثل بزرگراه عشق‌آباد تا مرز ایران حمایت می‌کنیم

به گزارش شهرآرانیوز، «رشید مردوف» وزیر امور خارجه ترکمنستان صبح امروز (دوشنبه ۲۹ اردیبهشت) به عنوان سخنران ویژه دومین روز مجمع گفت‌وگوی تهران گفت: درک جامع مسائل جاری در سطح بین‌المللی، به‌ویژه موضوع جلسه‌ای که قصد دارم در آن سخنرانی کنم، بسیار مرتبط و جامع است. این جلسه به مسائل ایجاد کریدور‌های جدید و شکل‌های نوین همکاری با غرب اختصاص دارد که طیف گسترده‌ای از عوامل اقتصادی، مالی، ژئوپلیتیکی، تاریخی و روان‌شناختی را در بر می‌گیرد. این عوامل با نمود‌های شناخته‌شده درگیری‌های کنونی مرتبط هستند. هدف اصلی این نشست باید تدوین رویکرد‌های مشترک برای تبدیل پتانسیل مشارکت به اجرا درآوردن عملی و ایجاد یک ساختار همکاری در قاره آسیا باشد.

مفهوم قاره آسیا چندوجهی، فراگیر و چندمنظوره است

وی ادامه داد: لازم است تأکید شود که مفهوم قاره آسیا چندوجهی، فراگیر و چندمنظوره است. به عبارت دیگر، ما از ایجاد یک مکانیزم جامع تعامل در زمینه‌های حمل‌ونقل، لجستیک، انرژی، اقتصاد، صنعت و سایر حوزه‌ها صحبت می‌کنیم که مکمل یکدیگرند. تنها از این طریق می‌توان از پتانسیل کشور‌های آسیایی، که هر یک نقاط قوت و قابلیت‌های خاص خود را دارند، به‌صورت کامل، مؤثر و بلندمدت بهره‌برداری کرد. ترکیب این پتانسیل‌ها می‌تواند به ایجاد یک مدل همکاری قاره‌ای مؤثر، هماهنگ و باز منجر شود که هم به‌عنوان منطقه‌ای منحصر‌به‌فرد در تقاطع مسیر‌های تجاری عمل کند و هم به‌عنوان پلی طبیعی برای همگرایی اقتصادی و فناوری بین شرق و غرب آسیا نقش‌آفرینی نماید.

{$sepehr_key_125232}

وی افزود: به‌کارگیری این میراث در دوران مدرن می‌تواند انگیزه‌ای قوی برای توسعه اقتصادی در سراسر اوراسیا فراهم کند، به‌گونه‌ای که این منطقه به‌عنوان یک قطب رشد واحد از اقیانوس آرام تا اقیانوس اطلس بر اساس معیار‌های نوین شکل گیرد. ایجاد بنگاه‌های کارآفرین، تولید، فناوری، علمی و صنعتی می‌تواند به حل بسیاری از مشکلات اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی و رفاه مردم کمک کند. احیای جاده ابریشم به‌عنوان یک نقطه عطف عمده در یکپارچگی، از طریق ایجاد شبکه‌های حمل‌ونقل و اطلاعات محلی، منطقه‌ای و قاره‌ای مشترک، تقویت می‌شود.

اولویت اصلی تضمین و حفظ صلح، ثبات و امنیت در سطوح قاره‌ای و منطقه‌ای استمنطقه ما به ایجاد زیرساخت‌های ملی مدرن نیاز دارد

وزیر خارجه ترکمنستان گفت: برای تحقق این هدف، ایجاد زیرساخت‌های ملی مدرن برای اطمینان از قابلیت اطمینان و ارتباطات تعاملی ضروری است. ترکمنستان سال‌هاست که برنامه‌های گسترده‌ای برای توسعه و نوسازی زیرساخت‌های حمل‌ونقل، بازسازی جاده‌ها و پذیرش کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر اجرا می‌کند. رفع موانع اخیر، این دریا را به یکی از مسیر‌های کلیدی از شرق آسیا به آسیای مرکزی و غربی تبدیل کرده و فرصت‌هایی برای گسترش قابل‌توجه ارتباطات حمل‌ونقل در منطقه ایجاد کرده است.

وی تاکید کرد: ما از اجرای جامع پروژه‌هایی مانند بزرگراهی از عشق‌آباد تا مرز ایران حمایت می‌کنیم. در عین حال، هماهنگی تلاش‌های ترکمنستان، پاکستان و سایر کشور‌های منطقه برای ایجاد یک شبکه حمل‌ونقل منطقه‌ای با دسترسی فراتر از آسیای مرکزی به شرق، غرب و جنوب ضروری است. ارزش یکپارچه‌سازی چنین پروژه‌هایی مانند ایجاد یک محور اقتصادی قدرتمند برای اتصال مناطق شرق، جنوب، مرکز و غرب آسیا در زمینه‌های انرژی، حمل‌ونقل، صنعت و فناوری آشکار است.

مردوف گفت: اجرای این وظیفه یکی از اجزای سیاست خارجی و استراتژی‌های اقتصادی ترکمنستان است که خود زمینه‌ای مناسب برای ارتباطات نزدیک‌تر و دستیابی به توافقات بین‌المللی فراهم می‌کند. این رویکرد دسترسی گسترده‌تر به بازار‌های جهانی را برای کشور‌های آسیایی تضمین می‌کند. همچنین باید نقش مهم لجستیک و اتصال حمل‌ونقل در دستیابی به اهداف توسعه پایدار، مانند تحریک رشد اقتصادی، ایجاد مشاغل جدید، توسعه زیرساخت‌ها، ساخت امکانات اجتماعی و حفاظت از محیط‌زیست در چارچوب دستور کار سبز، در نظر گرفت.

وی افزود: ترکمنستان، به‌عنوان یکی از مبتکران گفت‌وگوی جهانی درباره حمل‌ونقل پایدار، گام‌های عملی مداومی در این راستا برداشته است. آغاز گفت‌وگوی بین‌المللی در مورد مسائل حمل‌ونقل و لجستیک با برگزاری اولین کنفرانس جهانی حمل‌ونقل پایدار سازمان ملل در عشق‌آباد رقم خورد که با تصویب شش قطعنامه مرتبط با حمل‌ونقل توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد همراه بود. این واقعیت نشان می‌دهد که استراتژی حمل‌ونقل ترکمنستان درک عمیقی از اهمیت یکپارچگی در حمل‌ونقل دارد که به‌عنوان تضمینی در برابر درگیری‌ها و عاملی مهم برای استفاده مؤثر از منافع نه‌تنها کشور‌های مشارکت‌کننده بلکه سایر کشور‌ها عمل می‌کند.

کشور‌های منطقه نه‌تنها با جغرافیا بلکه با تاریخ، فرهنگ و اقتصاد به هم پیوند خورده‌اند

وزیر خارجه ترکمنستان ادامه داد: ما بر نیاز به هماهنگی در مرز‌ها و گمرکات، کاهش تعرفه‌ها و حذف موانع برای حرکت آزاد کالا‌ها تأکید داریم. آزادسازی پتانسیل انرژی کشور‌های منطقه، چه تولیدکنندگان و چه مصرف‌کنندگان، از اهمیت بسزایی برخوردار است. استراتژی ترکمنستان بر توجه کامل به منافع همه طرف‌ها، تنوع مسیر‌ها و دسترسی برابر به هیدروکربن‌ها استوار است. ما همچنین از امکانات گسترش قابل‌توجه همکاری‌ها، علاوه‌بر بهره‌برداری از فرودگاه‌های بین‌المللی موجود و ساخت پروژه‌هایی مانند خط لوله گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند، حمایت می‌کنیم.

وی گفت: کشور‌های منطقه نه‌تنها با جغرافیا بلکه با تاریخ، فرهنگ و اقتصاد به هم پیوند خورده‌اند و نقش سیاسی جهانی آنها روزبه‌روز مهم‌تر می‌شود. بنابراین، اولویت اصلی تضمین و حفظ صلح، ثبات و امنیت در سطوح قاره‌ای و منطقه‌ای است. تنها در این صورت می‌توان از واقع‌بینی طرح‌ها در زمینه‌های اقتصاد، انرژی و حمل‌ونقل صحبت کرد. توسعه رویکرد‌های هماهنگ باید بر اساس رهنمود‌های استراتژیک بلندمدت باشد که از پتانسیل اقتصادی و سیاسی مشترک و مسئولیت‌پذیری برای توسعه اقتصادی مشترک و تقویت همکاری بهره می‌برد.

منبع: ایرنا