قالیباف: رژیم صهیونیستی هویت ژئوپلیتیک مستقلی ندارد

به گزارش شهرآرانیوز، محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه در اختتامیه مجمع گفت‌وگوی تهران بیان کرد: در دانش ژئوپلیتیک مرکز ثقل مباحث سیاست نیست بلکه جغرافیا محور اصلی و زیربنایی است که سیاست روبنای آن قرار می‌گیرد.

وی افزود: زمانی که از زیربنا بودن جغرافیا در دنیای واقعی صحبت می‌کنیم یعنی بررسی سه ضلع اصلی مکان، انسان و زمان به‌عبارت‌دیگر درک و تحلیل ما از پدیده‌های انسانی در زمان‌های مختلف با تمرکز بر اولویت مکان بررسی و بهینه می‌شود نتیجه این است که ما در تحلیل ژئوپلیتیک از پدیده‌ها اولویت خود را بر زیربنا بودن مکان قرار می‌دهیم.

رئیس مجلس عنوان کرد: با گسترش پدیده جهانی‌شدن در قرن بیستم گروهی از دانشمندان با اعمال تنزل اهمیت سرزمین و تأثیر آن در قدرت کشور‌ها از پایان عصر ژئوپلیتیک سخن گفتند، اما این یک ایده سطحی و گذرا بود که پس از جنگ سرد در ادبیات غربی رایج شد و تلاش کردند تا نشان دهند در نظام لیبرال جهانی اهمیت سرزمین و مرز جای خود به همکاری‌های جهان‌شمول کشور‌ها ذیل برتری آمریکایی داده است، اما این درک سطحی در کمتر از چند دهه رنگ باخت و همه ما به عینه می‌بینیم که جغرافیا بازگشته است.

قالیباف اظهار داشت: بازگشت هویت و منافع ملی و اهمیت سرزمین امری انکارناپذیر است، سیاست‌گذاری کشور‌ها در بحران پاندومی کرونا مثال روشن برای اهمیت مرز‌ها و پایان‌دادن ایده دهکده جهانی بود.

وی اضافه کرد: بازگشت ناسیونالیسم و روی‌گردانی از جهانی‌سازی، حقیقتی واضح در رقابت‌های ژئوپلیتیک و روابط بین‌الملل در جهان حاضر است. روی کارآمدن جریانات ملی‌گرا از جمله در ایالات متحده آمریکا، برزیل و آرژانتین مثال‌های مشخصی در این راستا است.

رئیس مجلس بیان کرد: این یک درس تاریخ است که این قدرت به‌عنوان مهم‌ترین روابط بین‌الملل در چرخش است و اکنون از منظر ژئوپلیتیک ما در دوران گذار در نظم جهانی هستیم تاریخ گواه می‌دهد هژمونی هیچ کشوری پایدار و ماندگار نبوده و نیست.

قالیباف گفت: پس از نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه و حمله این رژیم به سفارت ایران در دمشق و واکنش ایران در قالب عملیات‌های وعده صادق ۱ و ۲ سطح تنش میان ایران و رژیم صهیونیستی به درگیری مستقیم در این گسل انجامید.

وی با بیان اینکه تحولات پس از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تأثیرات ژئوپلیتیکی مهمی داشت، عنوان کرد: رژیم صهیونیستی هویت ژئوپلیتیک مستقلی ندارد بلکه باید هویت ژئوپلیتیک اش را باید در چارچوب رویکرد‌های هژمونی ایالت متحده آمریکا درک کرد.

منبع: تسنیم 

{$sepehr_key_125268}