سرور هادیان | شهرآرانیوز؛ در هفتههای اخیر شهر مشهد با کمبود برنج پاکستانی و افزایش بی رویه قیمت آن روبه رو شده است. این وضعیت نتیجه عوامل مختلفی است که بر بازار برنج تأثیر گذاشتهاند.
در همین رابطه معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری شهرستان مشهد گفت که با توجه به کاهش عرضه برنج پاکستانی در سطح شهرستان مشهد و افزایش قیمت آن، بنا به دستور معاون استاندار و فرماندار شهرستان مشهد، با تهران هماهنگی و با معاون وزیر جهاد کشاورزی دیدار و گفتوگو شد. سید مرتضی حیدری ادامه داد: این هماهنگی به این منظور انجام شد تا بتوانیم سهمیه ویژهای برای شهرستان بگیریم و عرضه برنج با قیمت مصوب را در سطح شهر شاهد باشیم.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرا اظهار کرد: روزانه سرانه مصرف برنج پاکستانی در مشهد به ۴۵۰تن و در استان خراسان رضوی به حدود ۹۰۰تن میرسد. این مقادیر عمدتا از طریق جهاد کشاورزی و واردکنندگان معتمد به طور مستقیم وارد بازار میشوند.
محمدصادق محمدزاده افزود: در ایام نوروز و پایان سال گذشته، توزیع برنج پاکستانی در حدود ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰تن انجام شد، اما هم اکنون تنها ۲۰۰ تا ۳۰۰تن برنج دردسترس است که فقط قادر به تأمین نیاز بازار مشهد برای چهار تا پنج روز است.
یکی از مهمترین دلایل این کمبود، تخصیص نیافتن ارز مناسب برای واردات برنج پاکستانی در سال گذشته است. محمدزاده توضیح داد که این مسئله منجر به کاهش واردات و کاهش عرضه برنج در بازار شده است. نوسانات ارزی و گرانی دلار نیز تأثیر زیادی بر بازار برنج پاکستانی گذاشته است و در این شرایط، دلالها کنترل بازار را به دست گرفتهاند.
وی همچنین به مشکل نبود بارانداز و مرکز دپو مستقیم در مشهد اشاره و تأکید کرد که این مشکل باعث افزایش هزینهها و گرانی کالا میشود. چون کالا باید از مراحل مختلف عبور کند، قیمت نهایی افزایش مییابد.
محمدزاده همچنین بیان کرد که به دلیل مشکلات مدیریتی در بازار برنج، قیمت برنج پاکستانی بالای کیلویی ۶۳هزار تومان به دست مصرف کننده میرسد، در حالی که طبق قانون، واردکنندگان باید این قیمت را رعایت کنند، اما در عمل چنین اتفاقی نمیافتد.
وی اشاره کرد: وقتی ۱۲۰هزار تن برنج ایرانی توسط یک شرکت در سال گذشته خریداری میشود، تبعاتش این است که قیمت برنج ایرانی از کیلویی ۷۰ تا ۸۰هزار تومان به حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰هزار تومان افزایش مییابد. این نتیجه بی تدبیری و مشکلات در مدیریت بازار از سوی وزارت جهادکشاورزی است.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی تأکید کرد که وظیفه تأمین کالا برعهده وزارت جهاد کشاورزی است و در حال حاضر ثبت سفارشات کاهش یافته و این موضوع مشکلات زیادی برای واردکنندگان ایجاد کرده است. کاهش تخصیص ارز در پایان سال، باعث شده که واردکنندگان نتوانند تأمین ارز را به درستی انجام دهند و همین مسئله موجب نگرانیهای بیشتر درخصوص خرید و توزیع برنج شده است.
{$sepehr_key_125323}
در هفتههای اخیر، برنج پاکستانی وارد بازار شده است، اما قیمت هر کیلوی آن در بازار به حدود ۸۵هزار تومان رسیده است. این در حالی است که پس از گذر از چندین دست، قیمت برنج به ۹۰هزار تومان در بازار مصرف میرسد و حتی در برخی موارد یک کیسه برنج پاکستانی به قیمت حدود یک میلیون تومان به فروش میرسد.
محمدزاده از مردم خواست که در صورت مشاهده گران فروشی یا تخلفات، با سامانه۱۲۴ تماس بگیرند یا به مرکز رسیدگی شکایت در اتاق اصناف مشهد مراجعه کنند تا مسئولان بتوانند اقدامات لازم را برای حل این مشکلات انجام دهند.
کمبود برنج پاکستانی در مشهد و افزایش بی رویه قیمت آن ناشی از مشکلات مختلفی همچون تخصیص ارز مناسب، نوسانات ارزی، نبود نظارت دقیق و مشکلات مدیریتی در واردات است. با توجه به این شرایط، نیاز به اقدامات جدی از سوی مسئولان برای بهبود وضعیت بازار و نظارت دقیقتر بر توزیع و قیمت ها، بیش از پیش احساس میشود.