هشدار درباره وجود سم بوتولیسم در کنسرو‌جات

به گزارش شهرآرانیوز، محمدرضا سلمانی ندوشن هشدار داد که سم کلوستریوم بوتولینوم (عامل بیماری بوتولیسم) ممکن است در برخی مواد غذایی کنسروی از جمله مایعات آماده ماکارونی و کنسرو‌های پروتئینی مانند تن ماهی و لوبیا وجود داشته باشد.

وی افزود: این سم با جوشاندن به مدت ۲۰ دقیقه از بین می‌رود، اما بسیاری از مصرف‌کنندگان به اشتباه تصور می‌کنند حرارت دادن مختصر یا تفت دادن برای از بین بردن آن کافی است.

خطر مسمومیت کشنده با بوتولیسم

سلمانی ندوشن ادامه داد: سم بوتولینیوم یکی از کشنده‌ترین سموم شناخته شده است که حتی مصرف ۲ میکروگرم از آن می‌تواند منجر به مسمومیت شدید یا مرگ شود.

به گفته وی، این سم با فلج کردن عضلات، به‌ویژه عضلات تنفسی، باعث اختلال در تنفس و در موارد شدید مرگ فرد می‌شود.

{$sepehr_key_125861}

منابع اصلی سم بوتولیسم

رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به منابع اصلی سم بوتولیسم تاکید کرد: کنسرو‌های پروتئینی مانند تن ماهی، لوبیا و مواد گوشتی، مایعات آماده ماکارونی که همراه با سس‌های کنسروی عرضه می‌شوند از جمله این موارد هستند.

وی درباره راه‌حل‌های پیشگیری از مسمومیت با این سم، اظهار کرد: تنها راه اطمینان از نابودی این سم، جوشاندن قوطی کنسرو به مدت ۲۰ دقیقه در آب است، به‌طوری که آب کاملاً سطح قوطی را بپوشاند، همچنین باقی‌مانده کنسرو‌های بازشده باید در ظروف شیشه‌ای دربسته و در یخچال نگهداری و در سریع‌ترین زمان ممکن مصرف شوند.

توصیه به مصرف‌کنندگان

سلمانی از خانواده‌ها خواست تا از مصرف کنسرو‌های متورم، زنگ‌زده یا دارای نشتی خودداری کنند، همچنین هرگز مایع آماده ماکارونی یا سس‌های کنسروی را بدون جوشاندن کافی مصرف نکنند.

به گفته وی، ماکارونی به‌خودی‌خود خطری ندارد، اما سس‌ها و مواد پروتئینی همراه آن ممکن است حاوی سم بوتولیسم باشند.

وی با اشاره به تفاوت این نوع مسمومیت با سایر مسمومیت‌های غذایی تاکید کرد: برخلاف سم بوتولیسم، مسمومیت ناشی از باسیلوس سرئوس (در برنج مانده) معمولاً منجر به علائم گوارشی مانند اسهال می‌شود و خطر مرگ ندارد و با رعایت این نکات، خانواده‌ها می‌توانند از خطر مسمومیت با این سم کشنده در امان بمانند.

منبع: ایرنا