شهباز شریف به تهران می‌آید | ایران و پاکستان در مسیر ایجاد امنیت منطقه‌ای

به گزارش شهرآرانیوز، تهران و اسلام‌آباد به رغم این‌که گاهی اوقات با هم چالش‌هایی داشته‌اند، اما همواره تلاش‌شان بر این بوده تا روابط خود را در قالب همکاری‌های سیاسی و اقتصادی حفظ کرده و تقویت بخشند.

ایران و پاکستان علاوه بر این‌که ۲ همسایه‌ای هستند که با یکدیگر مرز‌های مشترک دارند؛ بلکه اشتراکات زیادی در حوزه‌های فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی نیز دارند. روابط راهبردی دو کشور می‌تواند به تقویت همکاری‌ها و امنیت منطقه‌ای منجر شود.

شهباز شریف به تهران می‌آید | ایران و پاکستان در مسیر ایجاد امنیت منطقه‌ای

سفر شهید رئیسی به اسلام‌آباد؛ آغازگر روابط راهبردی ایران و پاکستان

سفر شهید «سید ابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهور فقید کشورمان به اسلام آباد که در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ انجام شد، نقطه عطفی در روابط ۲ کشور تلقی شده و آغازگر روابط راهبردی ایران و پاکستان بود. مبارزه با تروریسم، امنیت مرزها، موضوعات اقتصادی به ویژه خط لوله گاز و همچنین مسائل مرتبط با افغانستان از محوری‌ترین مسائلی است که ۲ کشور باید بیش از پیش به آن توجه داشته باشند.

جمهوری اسلامی ایران از نظر پیشینه تاریخی اولین کشوری بود که در سال ۱۹۴۷ پاکستان را به رسمیت شناخت. ۲ کشور با توجه به استراتژی راهبردی که تعریف کرده‌اند می‌توانند همکاری‌های سیاسی و اقتصادی را به‌عنوان بخشی از امنیت ملی‌شان در نظر گیرند.

براساس وزارت امور خارجه پاکستان «شهباز شریف» نخست وزیر این کشور قرار است از ۲۵ تا ۳۰ مه ۲۰۲۵ (چهارم و پنجم خرداد) سفر منطقه‌ای به ترکیه، ایران، جمهوری آذربایجان و همچنین تاجیکستان داشته باشد. این سفر در شرایطی انجام می‌شود که حدودا ۲ هفته از آتش بس میان پاکستان و هند پس از یک درگیری نظامی می‌گذرد.

شهباز شریف قرار است در جریان این سفر منطقه‌ای با سران کشور‌ها در خصوص روابط دو جانبه و مهم‌ترین موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌و‌گو کند.

تلاش‌های مؤثر تهران در کاهش تنش‌ها میان اسلام‌آباد و دهلی‌نو

با توجه به تنشی که اخیرا میان هند و پاکستان اتفاق افتاد، نخست‌وزیر پاکستان در تماس تلفنی با «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور ایران، ضمن قدردانی از تلاش‌های مؤثر تهران در کاهش تنش‌ها میان اسلام‌آباد و دهلی‌نو، بر حل‌وفصل اختلافات از طریق گفت‌و‌گو و راه‌حل‌های سیاسی تأکید کرد.

«مسعود پزشکیان» نیز در این تماس تلفنی با ابراز خرسندی از توقف درگیری‌ها و آغاز روند آتش‌بس میان پاکستان و هند، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر این باور است که جنگ و خشونت نه‌تنها گره‌ای از مسایل نمی‌گشاید، بلکه درد و رنج ملت‌ها را مضاعف می‌کند و راه‌حل پایدار اختلافات، گفت‌و‌گو و تعامل است، نه درگیری و خون‌ریزی.

رئیس‌جمهور با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از استقرار صلح، ثبات و امنیت در منطقه، آمادگی تهران را برای هرگونه همکاری در راستای تقویت گفت‌و‌گو‌ها و تحکیم تعاملات میان پاکستان و هند و همچنین میان ایران و پاکستان اعلام کرد.

شهباز شریف به تهران می‌آید | ایران و پاکستان در مسیر ایجاد امنیت منطقه‌ای

سفر عراقچی به پاکستان

سفر «شهباز شریف» می‌تواند در قالب ادامه روابط رو به رشد ایران و پاکستان تعریف شود

«فرزاد رمضانی بونش» در تحلیل خود از سفر نخست‌وزیر پاکستان به تهران اظهار داشت: پس از آخرین تنشی که میان هند و پاکستان اتفاق افتاد، تهران تلاش کرد تا ضمن دیدار حضوری در اسلام‌آباد و دهلی نو و رایزنی با مقامات ۲ کشور، رویکرد متوازن و نگاه میانجی‌گرایانه را در روابط دوجانبه مد نظر قرار دهد. همچنین از دامنه تنش به شکل گسترده در نزدیکی مرز‌ها و نیز پیامد‌های منطقه‌ای، امنیتی و ژئوپلیتیکی جلوگیری کند.

وی تصریح کرد: بنابراین سفر «شهباز شریف» می‌تواند در قالب ادامه روابط رو به رشد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران و پاکستان تعریف شود. ما در سال‌های گذشته شاهد گسترش دیدار‌های مقامات ۲ کشور در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و افزایش تعاملات مرزی و همچنین گشایش و توسعه تبادلات مرزی در ایران و پاکستان بودیم. علاوه بر این مقامات اسلام آباد و تهران تلاش می‌کنند در حوزه‌های گوناگون دامنه رایزنی‌های خود را افزایش دهند و در ابعاد اقتصادی از پتانسیل موجود در روابط، حداکثر بهره‌برداری داشته باشند.

پژوهشگر ارشد روابط بین‌الملل همچنین بیان کرد: متاسفانه روابط اقتصادی ۲ کشور کم است و با توجه به پتانسیل موجود این روابط می‌تواند در کوتاه مدت و میان مدت افزایش یابد. همچنین مباحثی مانند همکاری‌های امنیتی، مقابله با تروریسم مرزی و مساله مهم‌تر توجه به بحران افغانستان و اتخاذ رویکرد‌های مشترک در این زمینه می‌تواند مد نظر ۲ کشور باشد.

رمضانی بونش در ادامه درباره افزایش همکاری‌های امنیتی ایران و پاکستان در زمینه کنترل مرز‌ها نیز اظهار کرد: تنشی که میان ایران و پاکستان در گذشته اتفاق افتاد، دارای پیام‌های مختلفی بوده است که یکی از مهم‌ترین محور‌ها افزایش دیدار‌ها و رایزنی‌های ۲ کشور می‌باشد و نقطه عطفی شد تا ۲ کشور از چالش‌های امنیتی در مرز‌ها گذر کنند.

شهباز شریف به تهران می‌آید | ایران و پاکستان در مسیر ایجاد امنیت منطقه‌ای

دیدار شهباز شریف و پزشکیان در حاشیه اجلاس D-۸ در قاهره

تهران و اسلام آباد می‌توانند با تبادل اطلاعات و همکاری‌ها، رویکرد دقیق‌تر در مقابله با تروریسم را افزایش دهند

وی خاطرنشان کرد: تهران و اسلام آباد می‌توانند با تبادل اطلاعات و همکاری‌ها، رویکرد دقیق‌تر در مقابله با تروریسم در مرز‌های دو کشور را افزایش دهند، مسلما می‌دانیم که بلوچستان پاکستان در سال‌های گذشته با حضور گروه‌های تروریستی و جدایی‌طلب رو به رو بوده و اگر به خوبی مرز ایران و پاکستان کنترل نشود می‌تواند به سرریز و یک بحران منطقه‌ای تبدیل شود.

پژوهشگر ارشد روابط بین‌الملل تاکید کرد: در واقع هماهنگی در این مساله یکی از چالش‌ها و محور‌های سیاست خارجی در روابط دوجانبه است و می‌تواند در جریان سفر نخست‌وزیر پاکستان به تهران مورد توجه قرار گیرد و در این راستا منجر به توافقاتی میان ۲ طرف گردد.

رمضانی بونش با اشاره به سفر منطقه‌ای «شهباز شریف» به ترکیه و جمهوری آذربایجان نیز گفت: با توجه به آخرین تنشی که در ابعاد سیاسی و اقتصادی میان هند و پاکستان اتفاق افتاد، این سفر منطقه‌ای حائز اهمیت بوده و مورد توجه قرار دارد؛ چرا که در جریان این مساله حتی ترکیه تلاش کرد تا فارغ از نگاه یک‌سو نگرانه، همکاری چند بعدی را مد نظر داشته باشد و به نظر می‌رسد مقامات پاکستان نیز تلاش دارند تا در جریان سفر شهباز شریف به ترکیه این ائتلاف راهبردی و همکاری چند بعدی را به نمایش بگذارند.

منبع: ایسنا