به گزارش شهرآرانیوز، اسرائیل اولین اپراتور خارجی بود که جنگنده F-35 را دریافت کرد و از آن زمان بهطور گسترده از این هواپیمای رادارگریز در عملیاتهای مختلف در منطقه استفاده کرده است. بر اساس آخرین گزارشها و اطلاعات منتشرشده تا اواسط ژوئن ۲۰۲۴، نیروی هوایی اسرائیل اکنون حداقل ۳۹ فروند جنگنده F-35 از مدل اختصاصی خود با نام «ادیر» (F-35I Adir) را در اختیار دارد. این جنگندهها بخشی از سفارش اولیه ۵۰ فروندی اسرائیل به شرکت لاکهید مارتین آمریکا هستند. بااینهمه، این جنگندهها، علیرغم هزینه هنگفتی که روی دست خریدار گذاشتهاند، با چالشهایی جدی روبهرو هستند که بیگمان رژیم صهیونیستی را نگران میکنند.
جنگنده لاکهید مارتین F-35 لایتنینگ II، از بدو طراحی تا به امروز، با مجموعهای از نقاط ضعف و چالشهای جدی دستوپنجه نرم کرده است. این معایب، که طیف وسیعی از مسائل فنی، نرمافزاری، لجستیکی و مالی را دربرمیگیرد، برنامه این جنگنده نسل پنجم را به پرهزینهترین پروژه نظامی تاریخ تبدیل کرده و همواره مورد نقد کارشناسان و نهادهای نظارتی بوده است.
{$sepehr_key_130796}
مهمترین نقاط ضعف این جنگنده را میتوان در چند حوزه کلیدی دستهبندی کرد:
شاید بزرگترین و آشکارترین نقطه ضعف F-35 هزینههای نجومی آن باشد. کل هزینه چرخه عمر این برنامه (شامل توسعه، خرید، عملیات و نگهداری) بیش از دوتریلیون دلار برآورد شده است. این رقم بسیار فراتر از پیشبینیهای اولیه بوده و فشار سنگینی را بر بودجههای دفاعی کشورهای خریدار وارد کرده است.
یکی از نگرانکنندهترین ضعفهای F-35، سطح پایین آمادگی برای انجامدادن مأموریت است. گزارشهای متعدد دفتر پاسخگویی دولت آمریکا و دفتر آزمایش و ارزیابی عملیاتی پنتاگون نشان میدهد که این جنگنده در بسیاری از مواقع زمینگیر بوده و آماده پرواز نیست.
جنگنده F-35 بیش از هر جنگنده دیگری به نرمافزار متکی است و همین وابستگی به یکی از پاشنههای آشیل آن تبدیل شده است.
موتور پرَتاند ویتنی F135، قلب تپنده F-35، نیز از مشکلات قابلیت اطمینان (Reliability) رنج میبرد.
با وجود گذشت سالها از شروع تولید انبوه، گزارشهای پنتاگون همچنان به وجود «نقایص کیفی» در جنگندههای تحویلی اشاره دارند. این ایرادات که باید در خط تولید شناسایی میشدند پس از تحویل به یگانهای عملیاتی کشف شده و بار اضافی بر دوش تیمهای تعمیر و نگهداری قرار میدهند.
بهعنوان یک پلتفرم کاملا شبکهمحور، F-35 بالقوه در برابر حملات سایبری آسیبپذیر است. گزارشهای دفتر آزمایش و ارزیابی عملیاتی پنتاگون بارها بر وجود «کمبودها» در قابلیت بقای جنگنده در برابر تهدیدات سایبری تأکید کرده و خواستار رفع این نواقص شدهاند.
گزارشهای متعددی از سقوط و سوانح جنگندههای F-35 وجود دارد. چندین فروند از این هواپیما به دلایل فنی، خطای انسانی یا حوادث دیگر سقوط کردهاند. از زمان ورود به خدمت، حداقل، ۱۱ فروند جنگنده F-35 در سوانح مختلف از بین رفتهاند. این حوادث، که شامل مدلهای مختلف این جنگنده و نیروهای هوایی کشورهای گوناگون بوده است، در بیانی دقیقتر، به دلایل مختلفی ازجمله نقص فنی در موتور، مشکلات نرمافزاری، خطای دید خلبان و دیگر ایرادات مکانیکی رخ دادهاند. همچنین، بر پایه گزارش ارتش جمهوری اسلامی ایران، این نیرو تا امروز توانسته است چهار F-35 را ساقط کند.
{$sepehr_key_130801}