امنیت انرژی دنیا در گرو امنیت منطقه خلیج فارس

به گزارش شهرآرانیوز، در پی تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه و آغاز جنگ میان رژیم صهیونیستی و ایران، موضوع بستن تنگه هرمز که به عنوان یک مسیر استراتژیک برای انتقال نفت و گاز به شمار می‌آید، مجدد به بحث‌ها و تحلیل‌های داغ تبدیل شده است. این تنگه که حدود یک پنجم از مصرف جهانی نفت را به خود اختصاص می‌دهد، به عنوان نقطه‌ای کلیدی در معادلات ژئوپلیتیک، از اهمیت بالایی برخوردار است.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تهدیدات منطقه‌ای و جهانی، نسبت به هرگونه اقدام علیه امنیت ملی کشور هشدار داده و تأکید کرده‌اند که از حقوق خود در حفاظت از این آبراه استراتژیک به‌طور قاطع دفاع خواهند کرد. ایران آماده است تا با به‌کارگیری تدابیر لازم، به هر تنش و تهدیدی پاسخ دهد و تأسیسات نفتی و گازی خود را تحت حفاظت قرار دهد.

به‌طور کلی، شرایط کنونی و تحولات ناشی از تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، نه تنها بستر را برای بستن تنگه هرمز فراهم کرده، بلکه به عنوان یک ابزار دیپلماتیک و امنیتی در راستای حفاظت از منافع ملی ایران مطرح شده است. تحلیل‌گران بر این باورند که در صورت ادامه تنش‌ها، این استراتژی می‌تواند تغییرات عمده‌ای در بازار‌های جهانی انرژی به‌وجود آورد.

{$sepehr_key_131546}

حسن مرادی، کارشناس انرژی اظهار کرد: تنگه هرمز گذشته از واقعیتی که دارد از اهمیت استراتژیکی برخوردار است، از نظر حقوق دریا‌ها از عبور تنگه‌ها یک ماهیت و موقعیت سمبولیک دارد یعنی تنگه هرمز و آبراه‌های ویژه دنیا که یک سوم منابع انرژی دنیا از آن عبور می‌کند.

وی افزود: تنگه را اگر قرار باشد که ببندیم با اکراه انجام می‌دهیم، اما اگر قرار باشد کشتی‌ها و شناور‌های نزدیک خلیج فارس و حاشیه خلیج فارس نزدیک شوند یا خارج از مناطق بهره‌گیری و بهره‌برداری دیده شوند به عنوان مثال یک شناوری یا زیردریایی از آمریکا وارد آب‌های خلیج فارس بشود و بخواهد کمکی به اسرائیل کند یا بخواهد پرنده‌های علیه جمهوری اسلامی ایران و علیه منابع نفتی در به پرواز در بیاورد یا هواپیمای از این شناور‌ها بلند بشود تنها راهی که برای ما باقی می‌ماند این است که تنگه هرمز را ببندیم.

کارشناس انرژی تصریح کرد: بستن تنگه کار مشکلی برای ارتش غیرتمند جمهوری اسلامی ایران ندارد و اگر بخواهند فشار بیاورند، تنها راه همین است تا جهان را آگاه کنیم که منطقه خلیج فارس امنیت انرژی دنیاست یعنی امنیت منطقه خلیج فارس با امنیت انرژی دنیا گره خورده است؛ اگر بیان می‌شود که یک سوم تعاملات انرژی از این تنگه است این به این معنا نیست که دوسوم بقیه نفت دنیا تجارت می‌شود، اما نکته مهم این است که در این منطقه بیشتر کشور‌های در حقیقت تجارت خود را انجام می‌دهند.

مرادی ادامه داد: با بستن تنگه، تمام دنیا اهمیت و قدرت جمهوری اسلامی و نیرو‌های نظامی به‌ویژه نیرو دریا پی می‌برند و به همان صورت که ما در باب المندب و بسیاری جا‌های دیگر توانستیم امنیت کشور را حفظ کنیم و کشتیرانی را از شر دزدان دریایی امن و ایمن نگه داریم می‌توانیم امنیت مرز‌های کشور و منابع نفتی را فراهم کنیم.

وی با اشاره به وابسته بودن امنیت ایران با امنیت انرژی دنیا خاطرنشان کرد: امنیت ما با امنیت انرژی دنیا بهم وابسته هستند و اگر این امنیت به خطر بیافتد، امنیت انرژی دنیا به خطر می‌افتد؛ کشور‌های بزرگی که دارای منابع عظیم نفت و گاز هستند همچون کشور عربستان، قطر، عمارات، بحرین، کویت و عراق محموله‌های خودشان را باید از تنگه هرمز عبور دهند و بیشتر مشتریان آنها در خاور دور هستند همچون قاره اروپا و آمریکا و بنابراین این منطقه‌ها با نبود انرژی به خطر می‌افتد و این خطر منابع دیگر را به خطر می‌اندازد. به طور طبیعی همان طور که در روز اول جنگ قیمت نفت افزایش پیدا کرده است و سیگنال‌ها و سنسور‌های غرب تحریک شدند و اقتصاد غرب تحمل افزایش زیاد نفت را ندارد.

کارشناس انرژی افزود: با بسته شدن تنگه هرمز تمام کشور‌هایی که از این منطقه عبور می‌کنند، امنیت انرژی آنها به خطر افتاده می‌افتد پس در این راستا باید تلاش کنند چرا که اینها نیز ذی‌نفعان این تنگه هستند.

مرادی با اشاره به جنگ رسانه‌ای دشمن تاکید کرد: دشمن شایعات را در کشور افزایش می‌دهد و خواهان بهم زدن افکار عمومی است؛ از مردم خواستاری این هستیم که با دقت و هوشیاری و صبوری تحولات دنیا و منطقه را پیگیری کنند و به شایعات دامن نزنند.

{$sepehr_key_131547}

تنگه هرمز مهم‌ترین گذرگاه نفتی جهان است و نقش آن در انتقال نفت کشور‌های عضو اوپک و صادرات گاز طبیعی مایع قطر بسیار مهم است. موقعیت راهبردی تنگه و تنش‌های منطقه‌ای به‌ویژه میان ایران و رژیم صهیونیستی، بر امنیت و ثبات بازار انرژی جهانی تأثیرگذار است و هرگونه تشدید تنش می‌تواند ریسک‌های جدی برای بازار‌های جهانی به همراه داشته باشد.

منبع: ایمنا