مصرف مواد مخدر در مادران باردار خطرات زیادی برای جنین به همراه دارد

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر صدیقه عبدالله پور، با اشاره به اینکه با توجه به عواقب و مضرات مصرف دخانیات و مواد مخدر در مادران باردار و تاثیرات منفی بر سلامت جنین و نوزاد، لازم است تا غربالگری حتی پیش از باردار شدن در این خصوص صورت گیرد، خاطر نشان کرد: درباره مصرف انواع تنباکو (سیگار، قلیان، ناس، غیره)، دارو‌های مخدر اُپیوئیدی (ترامادول، کدئین، دیفنوکستتیلات، غیره)، دارو‌های آرامبخش یا خواب آور (دیازپام، آلپرازولام، کلونازپام، فنوباربیتال، غیره)، الکل (آبجو، شتتراب، عَرَق، غیره)، مواد مخدر افیونی غیرقانونی (تریاک، شیره، سوخته، هرویین، کراک هروئین، غیره)، حشیش (سیگاری، گراس، بنگ، غیره)، محرک‌های مت آمفتامینی (شیشه، اکستازی، اِکس، غیره) از افرادی که قصد بارداری دارند سوال می‌شود تا در دوران بارداری را بتوانند به سلامت کامل و با کمترین خطرات احتمالی سپری کنند.

وی تصریح کرد: در مادران باردار حتی مواجهه با دود دستِ دوم و سوم دخانیات نیز اهمیت دارد. دود دستِ دوم، حاصل از استعمال دخانیات توسط افراد مصرف کننده که توسط افراد غیرمصرف کننده استنشاق می‌شود و دود دستِ سوم به دودی گفته می‌شود که حاصل ذرات سمّی ناشی از مصرف دخانیات است که بر روی قسمت‌های مختلف وسایل و سطوح موجود در منزل، خودرو، پوست، مو و لباس افراد مینشیند، که افراد غیرمصرف کننده در تماس با آن قرار می‌گیرند.

{$sepehr_key_132851}

عضو هیات علمی گروه زنان و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در افرادی که سابقه مصرف دخانیات و مواد مخدر داشته‌اند، در دوران بارداری احتمال کاهش رشد داخل رحمی، جفت سرراهی، وزن کم تولد، کندگی جفت، زایمان زودرس، سقط خود به خودی، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد بیشتر دیده می‌شود، بیان کرد: سابقه مرف دخانیات و مواد مخدر تاثیرات منفی بر نوزاد بصورت آسم، کولیک نوزادی، سپتی سمی، شکاف کام، خونریزی داخل مغزی، هیپوگلیسمی، سندرم محرومیت نوزادی خواهد داشت، بنابراین با توجه به اهمیت عدم مصرف دخانیات و مواد مخدر در دوران بارداری لازم است به جز مراقبت‌های پیش از بارداری، در سه مراقبت دیگر در خصوص غربالگری و ارزیابی مصرف مواد مخدر و دخانیات در هفته‌های ۶-۱۰ بارداری، هفته ۱۶-۲۰ بارداری، هفته ۳۱ تا ۳۵ بارداری بررسی‌های لازم توسط ماما‌ها و مراقبین سلامت صورت گیرد.

وی بیان کرد: در این شرایط به مادران باردار توصیه اکید می‌شود که با ترک سیگار و دریافت خدمات درمانی اختلال مصرف مواد مخدر و محرک و الکل در بارداری خصوصاً در هفته‌های اول بارداری از عواقب پیامد‌های مادری و نوزادی کاسته شود، همچنین تشویق مادر را در شرایطی که وابسته به مواد مخدر افیونی یا تحت درمان با دارو‌های آگونیست اپیوئیدی (متادون یا بوپرنورفین) است بایستی تشویق نمود تا با حمایت از او برای زایمان به بیمارستان مراجعه نماید.

دکتر عبدالله پور با بیان اینکه در مادران باردار مبتلا به اعتیاد به مواد مخدر میتوان با آموزش علائم سندرم پرهیز نوزادی و بستری نوزاد در روز سوم تا پنجم پس از تولد جهت سم زدایی حمایت کرد تا نوزاد شرایط بهتری را تجربه نماید و در خصوص ممنوعیت و پیامد‌های قانونی احتمالی دادن مواد مخدر و محرک یا دارو‌هایی نظیر متادون آموزش‌های لازم را به مادران داد، اظهار کرد:

این مادران بایستی آگاه باشند که مصرف مواد افیونی (تریاک، هرویین، کدیین) و محرک (مت آمفتامین) در شیردهی از طریق شیر به نوزاد منتقل می‌شود و شیردهی در این افراد منع شده است و تنها در صورت دریافت درمان نگهدارنده با دارو‌های آگونیست اپیوئیدی (متادون یا بوپرنورفین) ادامه شیردهی امکان پذیر است؛ بنابراین مادران مصرف کننده فعال مواد مخدر و محرک نباید به نوزاد خود شیر بدهند، زیرا مورفین در شیر ترشح شده و میتواند منجر به آپنه تنفسی در نوزاد شود.

افزایش علائم افسردگی پس از زایمان در مادران باردار مصرف کننده مواد مخدر

وی تاکید کرد: در مادران باردار مصرف کننده مواد مخدر علائم افسردگی پس از زایمان بخصوص در مصرف کنندگان ترکیبات محرک مانند متآمفتامین بیشتر دیده می‌شود و نیازمند غربالگری و ارزیابی و ارجاع به موقع هستند و مادرانی که مصرف روزانه ترکیبات محرک دارند نباید به نوزاد خود شیر بدهند. دکتر عبدالله پور با بیان اینکه مادرانی که مصرف گاهگاهی متآمفتامین دارند، بعد از هر بار مصرف باید تا ۲۴ ساعت از شیردهی پرهیز کنند و در طول این مدت شیر خود را دوشیده و دور بریزند، گفت: همچنین در مادران شیردهی که از نوشیدنی‌های الکلی استفاده میکنند، بایستی تا ۶-۸ ساعت بعد شیر خود را دوشیده و به نوزاد ندهند.