رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر مشهد: دستگاه‌های دولتی به تعهداتشان در قبال تصفیه‌خانه سپتاژ عمل کنند

به گزارش شهرآرانیوز؛ سال ۱۳۹۸ که فرماندهی و مدیریت سامان‌دهی کشف‌رود به شهرداری مشهد واگذار شد، ساخت تصفیه‌خانه سپتاژ هم به‌عنوان یکی از نجات‌دهنده‌های این رودخانه تاریخی از فاضلاب، به شهرداری واگذار شد.

حدود یک سال بعد کلنگ ساخت این تصفیه‌خانه به زمین خورد و شهرداری مشهد برای این پروژه در آن زمان حدود ۷۰‌میلیارد تومان اعتبار تأمین کرد؛ اما عمل‌نکردن سازمان‌ها و نهاد‌های دولتی به تعهداتشان که براساس قانون باید این پروژه را حمایت و تأمین مالی می‌کردند، بالارفتن قیمت دلار و... باعث شد تا ساخت‌و‌ساز سپتاژ باوجود اینکه ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت، متوقف شود. 

اما لایحه تعیین‌تکلیف این پروژه مهم شهری در جلسه کمیسیون خدمات شهری تأیید و به‌زودی برای تصویب نهایی به صحن علنی شورای شهر ارسال خواهد شد. سیدابراهیم علیزاده، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر مشهد، می‌گوید که اگر سازمان‌ها و نهاد‌های دولتی به وظایفشان عمل نکنند، شهرداری ادامه ساخت تصفیه‌خانه سپتاژ را به آنها واگذار می‌کند.

تعیین‌تکلیف سپتاژ در صحن علنی شورا

رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر مشهد در گفت‌و‌گو با شهرآرا گفت: یکی از مهم‌ترین پروژه‌هایی که در مشهد و در سال‌های قبل برای کنترل آلودگی کشف‌رود کلید خورده بود، ساخت تصفیه‌خانه سپتاژ بود. برای ادامه و تسریع این پروژه، پیش‌از‌این در کمیسیون خدمات شهری نظریه‌ای تهیه شده بود که به‌دلیل مغایرت‌هایی، بار دیگر در کمیسیون خدمات شهری به بحث و بررسی گذاشته شد و قرار است تا لایحه آن به‌زودی در صحن شورای شهر مشهد مطرح و به رأی اعضای شورای اسلامی شهر گذاشته شود.

تصفیه‌خانه به تخصیص پساب نیاز دارد

علیزاده با انتقاد از دستگاه‌هایی که به تعهداتشان در قبال این تصفیه‌خانه عمل نکردند، با اشاره به آمادگی شهرداری برای واگذاری ساخت تصفیه‌خانه سپتاژ به سایر نهادها، بیان کرد: در مسئله سپتاژ، دستگاه‌های دیگری مثل آبفا، آب‌منطقه‌ای و... تعهداتی داشته و دارند که باید انجام دهند تا شهرداری بتواند در این بخش کار تصفیه‌خانه سپتاژ را به ثمر برساند.

ساخت تصفیه خانه‌ها از ضرورت‌های مشهد است و شهرداری هم پای‌کار ساخت آنهاست، ولی ضروری است که آبفا و آب‌منطقه‌ای و... به تعهدات قانونی که برای تحویل پساب به تصفیه‌خانه‌ها دارند، عمل کنند تا امکان انعقاد قرارداد برای اجرای تصفیه‌خانه‌ها وجود داشته باشد. درحال‌حاضر تصفیه‌خانه سپتاژ بیش از ۵۰‌درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای فعال‌شدن دوباره پروژه نیاز است که تعهدات برای تخصیص پساب به سپتاژ اجرایی شود، در‌غیر‌این‌صورت شهرداری این آمادگی را دارد که ادامه ساخت‌و‌ساز پروژه تصفیه‌خانه سپتاژ را برای تکمیل به این شرکت‌ها واگذار کند.

{$sepehr_key_133926}

شاخص‌های شهر دوستدار آب تدوین شد

وی در ادامه از تعریف و اجرای دو پروژه مطالعاتی برای تدوین شاخص‌های شهر دوستدار آب و تعادل بخشی منابع و مصارف آب در معاونت خدمات شهری خبر داد و افزود: با توجه به شرایط اقلیمی مشهد و خشک‌سالی و کم‌آبی که با آن درگیر هستیم، دو پروژه مطالعاتی تدوین شاخص‌های شهر دوستدار آب و نقشه راه تعادل‌بخشی و منابع و مصارف آب با همکاری دانشگاه فردوسی و دانشگاه آزاد اسلامی تهیه شده است. براساس این مطالعات، نبود آینده‌پژوهی و مشارکت‌نکردن کنشگران محلی و مشکلات چندوجهی و گسترده‌ای که در مسئله تأمین آب هست، باعث شده است تا در این حوزه درگیر معضلات و مشکلاتی شویم که نیاز است هرچه‌سریع‌تر حل‌و‌فصل شود.

علیزاده افزود: در‌حال‌حاضر وضعیت آب‌خوان دشت مشهد اصلا مناسب نیست و پیشنهاد ما این است که برای افزایش تاب‌آوری آن، یک شورای هماهنگی تشکیل شود؛ ضمن اینکه مشکلات تأمین آب شرب برای مشهد را می‌توانیم با یک برنامه راهبردی مشارکتی و تهیه چشم‌انداز و نقشه راه از پروژه‌های تأمین آب و مدیریت مشارکتی با حضور مردم و نقش‌آفرینان در این حوزه کاهش دهیم و حل کنیم.

ضرورت تبدیل برنامه‌های شهر دوستدار آب به مطالبه شهری و استانی

رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر مشهد تصریح کرد: شهرداری مشهد متولی شهر دوستدار آب در یونسکو است و برای ورود جدی شهرداری مشهد به این حوزه و برطرف‌کردن خلأ‌های موجود، باید وضع موجود آب، مصرف‌کنندگان، نحوه مصرف بهینه و‌... مشخص شود تا هم به‌درستی تصمیم‌گیری و هم اجرای این تصمیمات به مطالبه شهری، استانی و ملی تبدیل شود. ما باید بتوانیم این مسیر و راهبرد‌های اجرایی را ادامه دهیم تا سال ۱۴۲۳ شهر دوستدار آب به یک نمونه الهام‌بخش در کشور و دنیا تبدیل شود.