۳۲ مسجد کشور در مسیر ثبت جهانی

به گزارش شهرآرانیوز، در مسیری که به ثبت جهانی میراث فرهنگی ایران ختم می‌شود، این‌بار نوبت به «مسجد ایرانی» رسیده است. بنابر گفته‌های معاون میراث فرهنگی کشور، مقدمات این پرونده از دو سال پیش کلید خورده و حالا وارد مرحله‌ای حساس‌تر و فشرده‌تر شده است.

علی دارابی در این باره درباره سرانجام ثبت جهانی پرونده «مساجد ایرانی» گفت: کار با شناسایی بیش از ۱۰۰۰ مسجد آغاز شد؛ سازوکار علمی و تخصصی با تشکیل شورا‌هایی متشکل از نخبگان و صاحب‌نظران در حوزه میراث، زمینه‌ساز پالایش این فهرست عظیم شد. در نهایت، ۳۲ مسجد از میان آنها انتخاب و در فهرست نهایی قرار گرفتند؛ این مساجد در ۱۴ استان کشور پراکنده‌اند.

به گفته معاون میراث فرهنگی کشور مساجد منتخب، شاخص‌ترین، تأثیرگذارترین و معروف‌ترین نمونه‌های معماری ایرانی ـ اسلامی هستند که از قرون اولیه اسلامی تا دوران معاصر، روند توسعه، تحول و نبوغ معماری ایرانی را به‌روشنی نشان می‌دهند.

وی افزود: این بنا‌ها نه تنها نمایشگر هنر معماری ایرانی‌اند، بلکه نشان‌دهنده پیوند عمیق فرهنگ ایرانی با خرد و مفاهیم اسلامی نیز هستند.

دارابی با اشاره به تغییر روال ثبت آثار جهانی از سال آینده توضیح داد: امسال تنها فرصت برای ارائه یک‌مرحله‌ای پرونده‌هاست. در صورت آماده بودن زیرساخت‌ها و رفع موانع میدانی در استان‌ها، پرونده مسجد ایرانی در روز‌های آینده به یونسکو ارسال خواهد شد. یونسکو پیش‌تر ثبت این پرونده را پذیرفته است و ارزیابی نهایی پس از حضور بازرسان انجام خواهد شد.

{$sepehr_key_136211}

معاون میراث فرهنگی کشور درباره زمان حضور ارزیابان یونسکو، گفت: امسال ارزیابان برای بررسی پرونده الموت به قزوین خواهند آمد و ارزیابی مساجد در سال آینده انجام می‌شود. در حالی که نگاه جهانیان هر روز بیش از پیش به سوی میراث غنی ایران معطوف می‌شود، ثبت جهانی «مسجد ایرانی» می‌تواند فرصتی تازه برای درخشش معماری و فرهنگ ایرانی ـ اسلامی در سطح بین‌المللی باشد؛ فرصتی که با همدلی مسئولان و مشارکت استان‌ها می‌تواند به واقعیت بدل شود.

منبع: شبستان