شایع‌ترین علت درد‌های غیر قلبی قفسه سینه در جوانان، ریفلاکس معده است

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر علی بهشتی نامدار، با اشاره به اینکه تشریح مشکل بازگشت محتویات معده به مری (ریفلاکس معده) اظهار کرد:شایع‌ترین علامت ریفلاکس، سوزش سردل و بازگشت محتویات معده به داخل مری یا دهان است.

وی افزود: علائم غیرشایع نیز شامل خشونت صدا، سرفه مزمن، درد‌های قفسه سینه، بهداشت بد دهان و التهاب تار‌های صوتی است که ممکن است برخی بیماران تجربه کنند.

این فوق تخصص گوارش گفت: شایع‌ترین علت درد‌های قفسه سینه غیر قلبی در جوانان، ریفلاکس معده محسوب می‌شود؛ اختلالات دیگری مانند سوءهاضمه، سیری زودرس و نفخ نیز گاهی با ریفلاکس همراه هستند، اما ماهیت متفاوتی دارند.

دکتر بهشتی نامدار با اشاره به اینکه استرس عامل بروز ریفلاکس نیست، اما می‌تواند علائم آن را تشدید کند، اظهار کرد: افزایش وزن، تغذیه ناسالم، مصرف غذا‌های پرکالری و کم‌تحرکی از عوامل شایع ریفلاکس هستند و بر اساس آمارها، ۵ تا ۱۵ درصد مردم کشور گرفتار ریفلاکس معده هستند.

{$sepehr_key_136648}

وی ادامه داد: مصرف بیش از دو فنجان چای یا قهوه در روز، فست‌فودها، سس کچاپ، نوشابه‌های گازدار، غذا‌های پرادویه و عادات غذایی نادرست مانند نون تیلیت کردن در آبگوشت از جمله عوامل تشدید علائم ریفلاکس به شمار می‌روند؛ همچنین نوشابه‌های گازدار به دلیل ترکیبات اسید سیتریک و اسید کربنیک برای بیماران مبتلا به ریفلاکس مناسب نیستند.

این فوق تخصص با اشاره به اینکه پرهیز از پرخوری، کاهش تدریجی وزن، ورزش منظم روزانه و مصرف کمتر فست‌فود‌ها و کافئین در کاهش علائم ریفلاکس نقش اساسی دارد، گفت: افراد سالمند باید از خوردن غذا‌های آسیاب نشده به شکل لقمه‌های درشت خودداری کنند تا مشکلات گوارشی کمتر شود.

وی تأکید کرد: اگرچه سابقه خانوادگی تأثیر زیادی در بروز ریفلاکس ندارد، اما عادات غذایی مشترک در خانواده می‌تواند ابتلا را افزایش دهد.

دکتر بهشتی نامدار ضمن اشاره به ارائه خدمات فوق تخصصی در مراکز دولتی مانند بیمارستان‌های امام رضا (ع) و قائم (عج) مشهد، گفت: تشخیص و درمان ریفلاکس معمولاً نیازی به اندوسکوپی ندارد مگر در افراد بالای ۴۵ سال یا بیماران با علائمی مانند ورم، احساس سنگینی یا بی‌میلی به غذا، که اندوسکوپی ضرورت دارد.

وی با اشاره به اینکه درمان غیر دارویی برای درمان ریفلاکس معده ضرورت دارد، تصریح کرد: اصلاح سبک زندگی و الگوی تغذیه، نخستین قدم پیشگیری و درمان به شمار می‌رود؛ مصرف دخانیات و الکل نیز طبق تحقیقات متعدد باعث تشدید علائم ریفلاکس می‌شود و باید قطع شود.

در پایان، این پزشک متخصص استفاده کوتاه‌مدت از دارو‌هایی مانند آنتی‌اسید‌ها و فاموتیدین را مؤثر دانست و خاطرنشان کرد: این دارو‌ها بدون نسخه نیز قابل تهیه هستند، همچنین «کلردیازپوکساید» گاهی برای آرامش و رفع سوءهاضمه به کار می‌رود.