نگاهی به راهکارهای تاب‌آوری در شرایط بحران و استرس زا

به گزارش شهرآرانیوز؛ این روزها، اخبار قطعی برق و جدول‌های زمان‌بندی قطعی‌ها، به پربازدیدترین محتوا‌های فضای مجازی تبدیل شده‌اند. تقریبا هر جا را که نگاه می‌کنیم، با هشدار ساعات قطعی برق مواجه می‌شویم؛ آسانسور، ورودی مجتمع‌های تجاری و مسکونی و هر جای دیگری که نبود برق می‌تواند مشکل‌ساز شود.

طی چند سال گذشته، بحران‌های انرژی، ما را گرفتار تاریکی و بی‌آبی‌های چند ساعته کرده؛ به طوری که در این گرمای کم‌سابقه تابستانی، تمام اعضای خانواده را بی‌تاب و حتی درگیر مشکلات روانی نظیر اضطراب کرده است که مبادا بی‌هوا برق بر باد برود و باز هم چند ساعتی ما را با مصائب کوچک و بزرگ تنها بگذارد.

مقابله با اضطراب روش‌های متعددی دارد، اما اضطرابی که افراد در شرایط بحران تجربه می‌کنند، کمی جنس متفاوت‌تری از دیگر مسائل دارند. ترس و اضطراب در شرایطی که فرد درگیر بحران‌هایی مانند قطع آب یا برق می‌شود، کاملاً طبیعی و واکنشی انسانی است، اما زمانی که این اضطراب تبدیل به نشخوار فکری و منجر به اختلالاتی در خواب و خوراک فرد شود، باید با انجام روش‌های گوناگون از پیشروی بیشتر آن جلوگیری کرد. یک روان درمانگر راهکار‌هایی درخصوص مدیریت اضطرابی که افراد در موقعیت بحران تجربه می‌کنند، توضیحاتی داده است که در ادامه می‌خوانید.

راهکارهای مقابله‌ای با اضطراب در شرایط بحران

ریحانه صبورنژاد درمورد روش‌های مقابله‌ای افراد مختلف با شرایط بحران بیان کرد: زمانی که فشار روانی سختی به فرد وارد می‌شود یا درگیر بحران جدی می‌شود، می‌تواند با واکنش‌های مختلفی با آن مواجه شود؛ به عنوان مثال بعضی افراد هیجان‌مدارانه برخورد می‌کنند و احساسات خود را بروز می‌دهند، گریه می‌کنند، درمورد ترس‌هایشان با دیگران صحبت می‌کنند و سعی بر آرام کردن خود دارند. این دسته از افراد درگیر حل مسئله نمی‌شوند و صرفاً احساسات درونی خود را با دیگران اشتراک می‌گذارند.

این روان درمانگر در ادامه گفت: دسته دیگری از مردم هنگام مواجهه با یک مشکل بزرگ، به دنبال راه‌حلی برای برطرف کردن آن می‌گردند. درمورد بحران فکر می‌کنند و به کمک روش‌های مدیریتی سطح تاب آوری‌شان را ارتقا می‌بخشند. گروه دیگری هم هستند که نسبت به موقعیت‌های بحرانی، واکنش اجتنابی دارند و از آنچه رخ داده است، فرار می‌کنند. این دسته از افراد سعی می‌کنند کمتر اخبار را دنبال کنند و هیچ کاری در آن موقعیت آنجام نمی‌دهند.

{$sepehr_key_139614}

چطور در بحران‌ها آرام بمانیم؟

صبورنژاد بهترین نحوه مواجهه با شرایط بحرانی را حل مسئله و پیدا کردن راهکاری برای بهبود وضعیت عنوان کرد و افزود: اگر به فکر این باشیم که در بحران‌های به وجود آمده چه کاری از دست ما برمی‌آید، هم خودمان آرام‌تر خواهیم شد و هم کمک چشمگیری به بهبود وضعیت کشور و تأمین انرژی‌ها کرده‌ایم؛ به عنوان مثال اگر در راستای صرفه‌جویی در مصرف برق یا آب، میزان مصرف را به حداقل ممکن کاهش دهیم، با یک تیر ساده، ۲ نشان مهم را هدف گرفته‌ایم.

او در ادامه، برنامه‌ریزی‌های کوچک روزانه را در مدیریت اضطراب بسیار مؤثر دانست و تشریح کرد: داشتن برنامه‌ریزی‌های منظم و مداوم مانند ورزش نقش چشمگیر و مهمی در کاهش اضطراب در شرایط بحران دارد. ورزش و سایر فعالیت‌هایی که باعث افزایش ضربان قلب می‌شود، میزان ترشح سرتونین را افزایش داده و احساساتی همچون ترس و اضطراب را کاهش می‌دهد. دیدار با دوستان و اعضای نزدیک خانواده نیز نقش پررنگی در مدیریت اضطراب خواهد داشت. صحبت‌های امیدوار کننده و خوش‌بینانه در جمع‌های صمیمی موجب آرامش خاطر افراد خواهد شد.

صبورنژاد بر اهمیت خوش‌بینی به آینده تأکید و خاطرنشان کرد: بسیاری از مردم هنگام گفت‌و‌گو با کودکان و نوجوانان، از لحنی ناامید و افکاری منفی استفاده می‌کنند و تأثیر بسیار بدی بر ذهنشان می‌گذارند. لازم است که والدین بدانند در چنین شرایطی باید به فرزندانشان نگاهی روشن و خوب بدهند و این امید را در دلشان زنده کنند که «آینده ایران روشن خواهد بود».