به گزارش شهرآرانیوز، قطعیهای منظم برق، روایت مشترکی است که این روزها خیلی از ما با آن دستبهگریبان هستیم. حالا در شرایطی که قطعیهای برق بهصورت رسمی از «یکروزدرمیان» به «هر روز» تغییرحالت پیدا کرده است، بسیاری از همشهریان ما ناگفته و غیررسمی با قطعی آب هم دستوپنجه نرم میکنند. البته درست است که موضوع افت فشار یا قطعی کامل آب مثل تهران و کلانشهرهای دیگر، هنوز در مشهد جنبه رسمی پیدا نکرده، اما واقعیت میدان آن است که بسیاری از همشهریان ما بهخصوص در محلاتی همچون عبدالمطلب، هدایت، کوشش، سیدی، کشاورز، رسالت و طرحچی، در ساعاتی از شبانهروز آنقدر با افت فشار مواجه هستند که درعمل، خروجی آب شرب آنها را بهویژه در طبقات بالاتر به صفر میرساند. راه چاره چیست؟ نصب پمپهای آب؛ موضوعی که این روزها، بازار فروشندگان تجهیزات ساختمانی در بولوار کوشش و قرنی را بهطور غیرقابلباوری شلوغ و سکه کرده است.
اصل مطلب درباره همین فرایند پمپخریدن است. مختصر و مفیدش همین میشود که در این بازار پرطرفدار، باید دو عامل را مدنظر قرار دهید. اولاً از نظر قدرت، برای ساختمان یک تا سهطبقه موتورهای یک اسب بخار کافی هستند که حدود ۵ تا ۷ میلیون تومان قیمت دارند. ساختمانهای چهار یا پنجطبقه هم موتور دو اسب بخار نیاز دارند که حدود ۱۲ تا ۱۴ میلیون تومان به فروش میرسند و از آن بیشتر، باید موتورهای سه اسب بخار در حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان بخرید.
{$sepehr_key_139718}
علاوه بر این، از نظر حجم مخزن هم بهطور استاندارد، باید تعداد واحدهای مصرفکننده ملاک باشد؛ یعنی مثلاً اگر برای خانه خودتان مخزن بخواهید، مخزنهای ۲۵۰ لیتری اعم از ایستاده، خوابیده، کتابی یا زیرپلهای با حدود قیمت ۲ تا ۳.۵ میلیون تومان خوب است، اما اینطوری هزینه تمامشده قدری بالا میرود و بهتر است مثلاً با دو نفر از همسایهها اقدام به خرید کنید تا یک مخزن ۸۰۰ لیتری در حدود قیمت ۵ تا ۶.۵ میلیون تومان، هزینههایتان را قدری پایین بیاورد. همه اینها در کنارهم، شرایطی را ایجاد میکند که در نهایت، اگر تنها باشید و بخواهید حداقل برای واحد خودتان اقدام کنید، در کمترین حالت حدود ۸ میلیون تومان باید هزینه کنید. البته با درنظرگرفتن اجرت نصاب، تجهیزات فنی مثل لوله و اندکی گچکاری و نصب پایه (در موارد خاص)، هزینه کامل نجات از بحران افت فشار و قطعی آب، دستکم ۱۰ میلیون تومان برایتان آب میخورد.
تا اینجا که همهچیز در این بازار منطقی به نظر میرسد. حالا مشکل کجاست؟ اینکه بهدلیل اقبال گسترده بسیاری از همشهریان، هم قیمتها بهصورت کاذب و غیرمنطقی بالا رفته و هم دستهای کثیف سوداگری در بحبوحه این نیاز مردم فعال شده است. فروشنده یکی از همین مغازهها در خیابان کوشش میگوید: حالا نمیگویم تا قبل از این، بازار خیلی خراب بود، اما بالاخره میزان فروش ما یک حد مشخص و معقول داشت. مثلاً انبوهسازها میآمدند برای هر پروژه تعداد مشخصی پمپ و مخزن میخریدند. اما الان مسئله عمومی شده و اینهایی که هرروز میآیند پمپ و مخزن بخرند، همگی مردم عادی هستند.
او میافزاید: همه قالبریزهایی که مخزن میسازند و البته کارگاههای سیمپیچی که تولیدکننده انواع پمپ هستند، حدود یک هفته است شبانهروزی دارند کار میکنند. تا قبل از این، روزی یکیدو پمپ میفروختیم، اما الان، فروش حداقل ۱۰ برابر شده است! علاوه بر این، عدهای هم فعال شدهاند که به اسم بنکدار، دوره میافتند در بازار، از کارگاهها پمپها و مخزنها را بهطور گسترده خریداری میکنند. از همین الان، رد پای همه اینها معلوم است. میخواهند جنس را جمع کنند تا بتوانند مثلاً از اواخر مرداد با قیمت بالاتر دست مردم بدهند. به قول معروف، همیشه سود جایی است که مردم بخواهند! حتی همین الان، همین پمپ جتی یک اسب بخار از برند «ورما» که تا قبل از این، حدود ۷ میلیون تومان قیمت داشت، یکشبه ۵۰۰ هزار تومان گران شده است.
از سوءاستفاده دلالها که بگذریم، یک چالش مهم دیگر درباره خود ما مردم است. مشهدیهایی که میتوانند جنسشان را در عبور از تنگه بیآبی جور کنند و پمپ و مخزنی تهیه میکنند، شاید از فشار آبی که ایجاد میشود، ذوقزده شوند، اما نباید از یاد برد که جریان پرفشار خانههای ما، منکر واقعیت خشک سدهای اطراف مشهد نیست. حسین اسماعیلیان، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد، در گفتوگو با شهرآرانیوز میگوید: سال گذشته در روزی مثل امروز، سدهای تأمینکننده آب مشهد حدود ۱۹ درصد ذخیره داشتند که این میزان، الان به کمتر از ۸ درصد رسیده است. میزان بارندگی ما هم در سال آبی جاری یعنی از ابتدای مهر ۱۴۰۳ تاکنون حدود ۱۲۳ میلیمتر بوده که به نسبت مدت مشابه پارسال ۴۷ درصد کاهش داشته است.
{$sepehr_key_139719}
او بیان میکند: در شرایط کنونی، اگرچه بسیاری از هماستانیهای عزیز ازجمله مردم مشهد، ترجیح میدهند برای درمان معضل افت فشار، پمپ آب خریداری کنند، اما متأسفانه تعدد این اشتراکات تقویتشده در یک محله یا کوچه میتواند به کل شبکه توزیع فشار ایجاد کند. مردم ما اولاً باید مخازنی با حجم بالا تهیه کنند تا این آب پس از پمپاژ بتواند به ثبات برسد. علاوه بر این، باید بدانند اگر فشار آب منازل آنها تقویت شد، به این معنا نیست که آخرالزمان آبی ما برطرف شده است. منابع آبی خراسان رضوی خشک و بحرانزده است و صرفهجویی، اولین و آخرین راه همه ما در این وضعیت خواهد بود.