احمد نجاتیان در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، درباره آخرین وضعیت رسیدگی به مطالبات پرستاران، اظهار کرد: با آغازبهکار دولت چهاردهم، استقرار رئیسجمهوری از جنس خانواده سلامت و انتصاب وزیر بهداشت جدید، امیدهایی برای حل مشکلات مزمن حوزه پرستاری شکل گرفت. در آغاز این دولت با مشکلات عدیدهای مواجه بودیم؛ از جمله معوقات طولانی کارانه پرستاران، مبلغ پایین اضافهکار، کمبود پرستار و... که سال گذشته با اعتراضات سراسری پرستاران مواجه بودیم. از اولین روزهای آغازبهکار دولت سعی کردیم در جهت برخی معضلات گام برداریم که تا پیش از جنگ ۱۲ روزه مسیر خوبی را طی کردیم، در ابتدای دولت چهاردهم میانگین پرداخت کارانه حدود ۹ تا ۱۰ ماه بود که با پیگیریها، تا پیش از شروع جنگ به حدود ۶ تا ۷ ماه کاهش یافت و کارانه بهصورت ماهانه پرداخت میشد.
وی افزود: قرار بود در سال ۱۴۰۴ کارانه از محل فروش داراییهای دولت تأمین و پرداخت شود تا وزارت بهداشت بتواند بدهیهای خود در حوزههای مختلف ازجمله دارو، تجهیزات و نیروی انسانی را بهروزرسانی کند، اما با آغاز جنگ، روند تأمین این منابع مختل شد و بسیاری از پرداختها متوقف ماند.
رئیس سازمان نظام پرستاری درباره وضعیت اضافهکار پرستاران نیز گفت: در سال گذشته، مبلغ اضافهکار پرستاران حدود ۲.۵ برابر افزایش یافت، هرچند با توجه به تورم فعلی این رقم همچنان پاسخگوی هزینههای زندگی پرستاران نیست. متأسفانه ترمیم حقوق که دولت تصویب کرد، به جز دو ماه، دیگر پرداخت نشد. همچنین بخشی از معوقات اضافهکار پرداخت شده، اما همچنان باقیمانده آن پرداخت نشده است.
به گفته نجاتیان، «فوقالعاده خاص» یکی از مطالبات جدی پرستاران بود که در قانون بودجه ۱۴۰۴ دیده شد. اما با وجود پیگیریهای مکرر این سازمان و انجام امتیازبندیها با وزارت بهداشت و سازمان اداری استخدامی، این مصوبه هنوز در هیئت دولت تصویب نشده است.
وی افزود: بهدلیل وضعیت اقتصادی کشور و کمبود منابع، دولت در اجرای این مصوبه تعلل کرده است. دولت باید منابع را ابتدا تأمین کند و اگر منابع آن تأمین نشود و به دستگاهها واگذار نگردد، اجرای ناقص آن موجب افزایش مطالبات میگردد.
رئیس سازمان نظام پرستاری درخصوص موضوع استخدام نیز گفت: باوجود تأخیر یکساله، آگهی استخدام پرستاران منتشر شده و آزمون مربوطه در شهریور برگزار میشود؛ قرار است حدود ۱۵ هزار نفر گروه پرستاری جذب شوند. همچنین مذاکراتی برای صدور مجوز استخدامهای بیشتر تا پایان سال نیز در جریان است.
نجاتیان با اشاره به نقش پررنگ پرستاران در دوران جنگ اخیر گفت: پرستاران در شرایط بسیار دشواری در کنار پزشکان در بیمارستانها فعالیت کردند و پنج نفر از آنها در جریان جنگ به شهادت رسیدند. انتظار میرفت پس از پایان جنگ، توجه ویژهای به مطالبات این قشر خدمتگزار صورت گیرد؛ اما این اتفاق هنوز نیفتاده است.
{$sepehr_key_139892}
رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور درباره آمار مهاجرت پرستاران اظهار کرد: در دو سال گذشته با کاهش درخواست برای دریافت گواهی مهاجرت مواجه بودیم. این روند تا پیش از شروع جنگ نزولی بود، اما پس از آن هنوز تحلیل دقیقی در دست نیست.
وی تأکید کرد: کاهش آمار درخواست گواهی لزوماً به معنای کاهش مهاجرت نیست، زیرا ممکن است برخی از پرستاران از مسیرهای دیگر یا بدون دریافت گواهی اقدام به مهاجرت کرده باشند. کاهش آمار مهاجرت به شرایط مختلفی بستگی دارد، از سوی دیگر، کاهش جذابیت کشورهای مقصد نیز در این روند بیتأثیر نبوده است.
نجاتیان درباره بهکارگیری پرستاران اتباع خارجی نیز گفت: برخی از اتباع افغانستانی که در دانشگاههای ایران آموزش دیدهاند اما طبق قانون حق کار نداشتند، در سالهای اخیر بهصورت محدود در مراکز درمانی بخش خصوصی مشغول به کار شده بودند. این افراد بدون دریافت مجوز رسمی از وزارت کار یا ثبت اطلاعات در سازمان نظام پرستاری فعالیت داشتند.
وی افزود: این موضوع باعث نگرانی جدی ما شد، چرا که این افراد برخلاف قانون مشغول فعالیت بودند. در حال حاضر، نظارتها افزایش یافته و جلوی ادامه فعالیت این افراد گرفته شده است.
رئیس سازمان نظام پرستاری در پایان ابرازامیدواری کرد که دولت بتواند با تأمین منابع مالی موردنیاز، به وعدههای خود عمل کرده و بخشی از مشکلات دیرینه پرستاران را برطرف کند تا این قشر مهم در نظام سلامت کشور، با انگیزه بیشتری به خدمترسانی ادامه دهد.