کاهش چشمگیر بیماری‌های دامی و رشد تولید گوشت در خراسان رضوی

به گزارش شهرآرانیوز، محمود جوادی‌نژاد، در نشست خبری با اصحاب رسانه در هفته دامپزشکی، ضمن ارائه گزارشی از وضعیت دام و طیور استان، اظهار کرد: استان خراسان رضوی با جمعیت بیش از ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر و میزبانی سالانه بیش از ۳۰ میلیون زائر، نقشی مهم در تأمین امنیت زیستی و غذایی کشور دارد.

وی گفت: دامپزشکی به‌عنوان یکی از نهاد‌های حیاتی در این چرخه، وظیفه خطیر پاسداری از سلامت عمومی را در کنار امنیت غذایی برعهده دارد و مجموعه دامپزشکی استان با ۵۵۳ نیروی انسانی و تحت پوشش داشتن بیش از ۸ هزار واحد دامپروری و اپیدمیولوژیک، وظیفه پایش، مراقبت، پیشگیری و درمان بیماری‌های دامی را به‌صورت میدانی دنبال می‌کند. بیش از ۸۰ درصد فعالیت‌های دامپزشکی استان در عرصه میدانی انجام می‌شود.

{$sepehr_key_156398}

کاهش چشمگیر بیماری‌های واگیر و بهبود وضعیت تب برفکی

جوادی‌نژاد با اشاره به اقدامات پیشگیرانه دامپزشکی استان تصریح کرد: یکی از شاخص‌های مهم ما در حوزه سلامت دامی، کاهش کانون‌های بیماری‌های واگیر است. در سال گذشته، ۴۸ کانون تب برفکی در خراسان رضوی شناسایی شده بود که امسال با اقدامات کنترلی و واکسیناسیون گسترده، این رقم به ۱۴ کانون کاهش یافته و تمام موارد تحت کنترل کامل قرار دارند.

وی همچنین از اجرای طرح جدید عقیم‌سازی سگ‌های ولگرد در شهرستان طرقبه‌شاندیز و گسترش آن به شهر‌های مشهد و چناران خبر داد و گفت: در سال‌های اخیر، روش‌های مقابله با بیماری هاری، از واکسیناسیون صرف به سمت کنترل پایدار و عقیم‌سازی تغییر یافته و نتایج بسیار خوبی در کاهش موارد ابتلا داشته است.

افزایش تولید در بخش طیور و کنترل آنفلوانزای فوق‌حاد پرندگان

مدیرکل دامپزشکی استان با اشاره به جایگاه خراسان رضوی در صنعت طیور کشور گفت: استان خراسان رضوی با ظرفیت تولید سالانه بیش از ۳۴ میلیون قطعه مرغ گوشتی، در رتبه سوم کشور قرار دارد. در سال گذشته، ۸۹۰۰ دوره پرورش طیور در استان مدیریت شده و با پایش دقیق بیماری‌ها، میزان تلفات نسبت‌به سال قبل، حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.

وی افزود: در سال ۱۴۰۳ برای نخستین‌بار پس از هفت سال، موارد پراکنده‌ای از آنفلوانزای فوق‌حاد پرندگان در برخی استان‌های کشور مشاهده شد، اما با اقدامات مراقبتی و قرنطینه‌ای، از ورود بیماری به خراسان رضوی جلوگیری شد.

رشد تولید و بهبود زیرساخت‌های کشتارگاهی در استان

جوادی‌نژاد اعلام کرد: در استان، ۸ کشتارگاه صنعتی دام و ۲۵ کشتارگاه سنتی داریم؛ بر این اساس، سالانه بیش از ۳۴ هزار و ۸۰۰ تُن گوشت قرمز در استان تولید می‌شود و میانگین تولید روزانه بین ۲۱۰ تا ۲۲۰ تُن است. خراسان رضوی پس از تهران، دومین استان کشور در مصرف و تولید گوشت قرمز محسوب می‌شود. همچنین ۱۰۵ هزار و ۴۷۷ تن گوشت طیور تولید می‎شود.

پایش بهداشتی ۱۲ هزار واحد عرضه فرآورده‌های دامی

مدیرکل دامپزشکی استان خاطرنشان کرد: در حال حاضر، بیش از ۱۲ هزار واحد عرضه فرآورده‌های خام دامی در خراسان رضوی فعال هستند و دامپزشکی استان با استفاده از شبکه نظارت بهداشتی روزانه، بر توزیع و سلامت محصولات نظارت دارد.

وی گفت: در سال جاری، سه نوبت طرح تشدید نظارت بر مراکز عرضه اجرا شده و با هرگونه تخلف بهداشتی، در کوتاه‌ترین زمان برخورد قانونی صورت گرفته است.

{$sepehr_key_156399}

تلاش برای احیای جمعیت دامی و مقابله با خشکسالی

جوادی‌نژاد در پایان، با اشاره به تأثیر خشکسالی‌های پی‌درپی بر جمعیت دامی استان گفت: در دو دهه اخیر، به‌دلیل خشکسالی مداوم، جمعیت دامی خراسان رضوی ۳۴ درصد کاهش یافته است، اما خوشبختانه امسال شاهد رشد دودرصدی در دام سنگین هستیم. با این حال، جمعیت دام سبک هنوز نسبت‌به سال گذشته پنج درصد کاهش یافته که امیدواریم با حمایت دولت و برنامه‌های جبران خسارت، این روند بهبود یابد.

وی تأکید کرد: دامپزشکی خراسان رضوی ضمن حفظ سلامت و امنیت غذایی، در مسیر توسعه پایدار صنعت دام و طیور گام برمی‌دارد و تلاش دارد با همکاری مردم، تولیدکنندگان و نهاد‌های مرتبط، الگویی ملی در حوزه سلامت دام و ایمنی غذایی کشور ارائه دهد.