الهام ظریفیان | شهرآرانیوز؛ چند دقیقهای وقت داری و دلت یک نوشیدنی خوش عطر میخواهد. میروی سراغ کافه یا آب میوه فروشی کنار محل کارت. انتخاب ساده به نظر میرسد؛ شیرموز، قهوه داغ، آب هویج یا شاید نوشابه انرژی زا. درست یا غلط، نوشیدنیها بخشی از زندگی روزمره ما شدهاند.
در مسیر کار، بعد از ورزش یا حتی برای تفریح و خستگی در کردن، بعد از پیاده رویهای طولانی در یک پاساژ یا مرکز خرید. واقعیت تلخ در مورد نوشیدنیهای بیرون از خانه این است که خوش طعم و در دسترساند، اما گاهی میتوانند منبع کالری پنهان، آلودگی میکروبی یا ترکیبات ناسالم باشند. پس بیایید با هم نگاهی بیندازیم به مهمترین نکاتی که باید پیش از نوشیدن هر لیوان نوشیدنی آماده در بیرون از خانه در نظر بگیریم.
نوشیدنیهای غیرخانگی اغلب با رنگ، کف و ظاهر جذاب مشتری را وسوسه میکنند، اما رنگهای درخشان و بافت غلیظ همیشه نشانه کیفیت نیست. در بسیاری از موارد برای جذابتر شدن ظاهر نوشیدنی، از رنگهای مصنوعی و اسانسهای صنعتی استفاده میشود که مصرف زیادشان میتواند به کبد و کلیه آسیب بزند.
اگر رنگ نوشیدنیای که سفارش دادهاید خیلی براق یا غیرطبیعی است (مثل سبز فسفری یا نارنجی تند)، بدانید احتمالا پای رنگ خوراکی یا پودرهای آماده وسط است.
پشت پیشخوان تمیز همیشه به معنای بهداشت کامل نیست. در تهیه نوشیدنیهای بیرون، آب، میوه و یخ سه عامل کلیدیاند که هر کدام میتوانند منبع آلودگی، ناقل باکتری، انگل و ویروسهای گوارشی باشند. پس قبل از سفارش این سؤالات را از خود بپرسید و اگر جواب هر کدام مبهم است بهتر است سراغ گزینههای مطمئنتر بروید:
اگر یخها کدر، تکه تکه یا با لکههای سفید هستند، احتمالا از آب غیربهداشتی تهیه شدهاند.
بیشتر نوشیدنیهای بیرون، حتی آنهایی که «طبیعی» معرفی میشوند، پر از قند افزوده هستند. در شیرموز، آب هویج، قهوههای سرد، میلک شیک یا حتی آب میوههای صنعتی، مقدار شکر ممکن است چند برابر نیاز روزانه بدن باشد. برای مثال یک لیوان شیرموز بازاری ممکن است حاوی ۸ تا ۱۰ قاشق چای خوری شکر باشد و نتیجه آن چیزی جز افزایش وزن، خطر دیابت و اختلال در متابولیسم بدن نیست.
نوشیدنیهای محبوبی مانند شیرموز یا شیرخرما اگر در خانه و با مواد تازه تهیه شوند، بسیار مقویاند، اما در نسخه بیرونی، برای ایجاد طعم و ماندگاری بیشتر، اغلب از بستنی، خامه و شیرخشک پرچرب در تهیه شان استفاده میشود. در نتیجه، کالری هر لیوان میتواند به اندازه یک وعده غذای کامل باشد. مصرف مداوم چنین نوشیدنیهایی نه تنها باعث چاقی میشود بلکه به مرور خطر دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد.
{$sepehr_key_165424}
بسیاری از بیماران دیابتی تصور میکنند آب میوه طبیعی برایشان بی ضرر است، اما در فرایند آب گیری، فیبر میوه از بین میرود و قند طبیعی آن (فروکتوز) سریعتر وارد جریان خون میشود. به همین دلیل، حتی آب میوه طبیعی هم میتواند قند خون را به سرعت بالا ببرد.
قهوه و چای جزو نوشیدنیهای پرمصرف بیرون هستند، اما دقت کنید که قهوههای سرد، لاته و اسپشیال معمولا با سیروپ و خامه طعم دار سرو میشوند و ممکن است به اندازه یک وعده دسر قند و کالری داشته باشند.
تب نوشیدنیهای انرژی زا و ورزشی بالا رفته است، اما باید بدانید این محصولات فقط برای افراد با فعالیت بدنی سنگین طراحی شدهاند. در افراد عادی، مصرف مکرر این نوشیدنیها میتواند باعث افزایش ضربان قلب، بی خوابی و فشار خون بالا شود.
افراد مبتلا به بیماریهای قلبی یا اضطراب باید از مصرف نوشیدنیهای ورزشی و انرژی زا کاملا پرهیز کنند.
اسموتیهای گیاهی، شیر نارگیل، شیر بادام و دمنوشهای آماده به ظاهر گزینههای سالمیاند، اما بسیاری از برندها برای افزایش ماندگاری، از شکر، طعم دهنده و نگهدارنده مصنوعی استفاده میکنند.
یک مثال ملموس، اگر روی بسته نوشته شده «نوشیدنی با طعم بادام» بدانید خبری از بادام واقعی نیست. در خانه، میتوانید با چند بادام خیسانده و کمی عسل طبیعی، نوشیدنی سالم تری تهیه کنید.
برای افرادی با بیماریهای خاص، نوشیدنیهای بیرون باید با احتیاط انتخاب شوند:
بیشتر آب میوهها و نوشیدنیهای صنعتی موجود در بازار حاوی قند افزوده، نگهدارنده و رنگ مصنوعی هستند. حتی اگر نوشته باشند «بدون شکر افزوده»، ممکن است از شربت ذرت یا فروکتوز غلیظ استفاده شده باشد.
توصیه کاربردی:
برچسبها را بخوانید. اگر دیدید بیش از سه نوع قند مختلف نوشته شده، آن محصول بیشتر دسر مایع است تا نوشیدنی سالم!
لیوانهای یک بار مصرف نامناسب، نیهای باز و دستگاههای آبمیوهگیری که به درستی شسته نمیشوند، همگی میتوانند عامل انتقال بیماری باشند.
راهکار ساده:
{$sepehr_key_165426}
تمام نکات بهداشتی مرتبط با نوشیدنیها برای کودکان هم صدق میکند و حتی به این دلیل که سیستم بدن کودکان ضعیفتر است، نوشیدنیهای قندی بیرون میتوانند آسیبهای جدی تری نیز برای آنها ایجاد کنند. از چاقی و پوسیدگی دندان گرفته تا مشکلات رفتاری ناشی از نوسان قند خون.