به گزارش شهرآرانیوز، یک بررسی گسترده نشان میدهد که حضور همغذا در زمان صرف وعدههای غذایی، نقش بسیار مهمی در تغذیه و سلامت سالمندان ایفا میکند.
بر اساس یافتههای جدید دانشگاه فلیندرز استرالیا، سالمندانی که عادت به غذا خوردن در تنهایی دارند، در مقایسه با کسانی که به طور منظم وعدههای غذایی خود را در جمع صرف میکنند، با احتمال بیشتری در معرض سوءتغذیه و مشکلات سلامت مرتبط قرار میگیرند.
این مطالعه مروری که در مجله معتبر اَپِتایت/ Appetite منتشر شده، نتایج ۲۰ پژوهش بینالمللی را تجزیهوتحلیل کرده است. این پژوهشها به بررسی ارتباط میان عادت غذا خوردن بهتنهایی و شاخصهای عینی سلامت در سالمندان ۶۵ سال به بالای ساکن در منزل پرداختهاند.
نتایج این بررسی الگوی واضحی را نشان میدهد: غذا خوردن در تنهایی معمولاً با کیفیت پایینتر رژیم غذایی، کاهش مصرف گروههای غذایی مهم مانند میوهها، سبزیجات و گوشت، و همچنین احتمال بیشتر کاهش وزن و ضعف سلامت همراه است.
{$sepehr_key_169375}
کِیتلین وایمن (Caitlin Wyman)، پژوهشگر ارشد این مطالعه و متخصص تغذیه در مؤسسه «آینده مراقبت» دانشگاه فلیندرز، در این زمینه میگوید: غذا خوردن بسیار فراتر از تأمین مواد مغذی است. تقسیم یک وعده غذایی با دیگران، فعالیت اجتماعی مهمی محسوب میشود که میتواند بر اشتها، تنوع غذایی و بهزیستی کلی افراد تأثیر بگذارد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: از پیش میدانستیم که احساس تنهایی و انزوای اجتماعی میتواند به کاهش دریافت مواد مغذی بینجامد، اما تاکنون پیامدهای تغذیهای و فیزیکی غذاخوردن به تنهایی در مقابل غذاخوردن در جمع را به طور نظاممند در سالمندان بررسی نکرده بودیم.
این مطالعه با استفاده از دادههای بیش از ۸۰ هزار سالمند در ۱۲ کشور مختلف نشان داد که محیط غذا خوردن میتواند بر طیف گستردهای از عوامل سلامت تأثیر بگذارد.
با این که برخی مطالعات تغییر خاصی در وضعیت تغذیه گزارش نکردهاند، اما بیشتر پژوهشها نشان میدهند افرادی که تنها غذا میخورند، معمولاً مواد غذایی کممغذیتر را انتخاب میکنند و کمتر سراغ غذاهای پر پروتئین میروند. این در حالی است که پروتئین برای حفظ قدرت عضلات و توان بدنی ضروری است. بر اساس یافتهها، غذا خوردن در تنهایی با احتمال بیشتر کاهش وزن ناخواسته و خطر بالاتر ضعف سلامت نیز مرتبط است.
دکتر آلیسون یاکسلی (Alison Yaxley)، از دیگر پژوهشگران این مطالعه تأکید میکند: این بررسی، لزوم ادغام ارزیابیهای اجتماعی و تغذیهای را در روشهای معمول مراقبت از سالمندان و خدمات سلامت اولیه تأیید میکند.
پژوهشگران راهحلهای عملی مختلفی را پیشنهاد میکنند، از جمله تشکیل گروههای غذاخوری محلی، برنامههای غذاخوری بیننسلی و همکاری با کافههای محل، همگی میتوانند به کاهش آمار سالمندانی که در تنهایی غذا میخورند، کمک کنند.
وایمن در پایان تأکید کرد: اصلاحات جدید در سامانه مراقبت از سالمندان، فرصتی استثنایی برای توجه جدی به موضوع غذا و تغذیه در مراقبتهای خانگی فراهم کرده است. با گنجاندن برنامههای غذایی مناسب در خدمات مراقبتی، میتوانیم همزمان هم وضعیت تغذیه و هم سلامت عمومی سالمندان جامعه را که روزبهروز در حال افزایش هستند، بهبود بخشیم.
منبع: خبرگزاری مهر